Ny vaccine udvikles af professor fra Aars, Ali Salanti fra Smorup arbejder på højtryk

Af Ture Damtoft, Onsdag, 25/03/2020 11:00

AARS: En biologilærer på Vesthimmerlands Gymnasium og HF i Aars har en stor del af æren for, at Ali Salanti i dag er professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet. Ali Salanti arbejder i øjeblikket på højtryk med at udvikle en vaccine mod COVID- 19, også kendt som Corona-virus.

Han tog en ph.d. i immunologi og mikrobiologi i 2004, hvor hans afhandling handlede om malariaparasitten, og hvordan den binder sig til moderkagen hos gravide kvinder.

Ali Salanti udviklede en metode til at udvikle vaccine. Den blev siden brugt til at forske i vaccine mod kræft, og da COVID-19 virus udbruddet skete, var Ali Salanti og hans forskerhold klar til at bruge samme metode til at udvikle en vaccine mod Corona så hurtigt som muligt.

Vaccine-test på dyr

Når vaccinen er udviklet og skal testes, i første omgang på dyr, bringer det ham måske også lidt nærmere rødderne i Vesthimmerland.

Forældrene havde nemlig en ræve-, hjorte- og ilderfarm i Smorup ved Ll. Binderup, og netop ilderen er et oplagt dyr at teste vaccinen på, forklarer Ali Salanti.

- Vi diskuterer gennem WHO, om det skal være aber eller ildere, vi tester på først. Ildere er det dyr, som er tættest på mennesker til at få influenza, så det er ”back to roots” i Ll. Binderup, siger den 46-årige professor, som i 2015 modtog den første ”Medicines for People” Award fra Universities Allied for Essential Medicines.

Ali Salantis forklaring om, hvorfor det tager så lang tid med vaccinen, fortælles i Aars Avis i kommende uge.

Kommentarer
laila lilian nielsen

jeg mener at der skal ikke testes på dyr , jeg er total modstander af forsøg på dyr. jeg mener det skal testes på syge mennesker, dyrene er ved at være udrydet fra kloden og det er mennesker der overbefolker kloden. tak

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"