Fejrede otte år med hjælp til udsatte i Aars - over 100 familier har fået støtte i Barnets Blå Hus

Af Ture Damtoft, Onsdag, 28/08/2024 07:00

AARS: Gennem otte år har Ole Smed budt over 100 børn og unge og deres forældre velkommen i Barnets Blå Hus ved Vølundsvej i Aars.

Fødselsdagen blev fejret med lagkage i husets have og musik med Mek Pek, der bl.a. spillede en masse af sine børnesange, og gæsterne sang godt med.

- Vi var 64 til fødselsdagen, og vi fik kage og boller og hyggede os sammen. Der var børn og familier, som er kommet her i huset siden begyndelsen. Der er børn, jeg har kendt fra de var 14 dage gamle, og som går i skole i dag, og de kommer og kaster sig i armene på mig, siger lederen af huset, Ole Smed.

I det hyggelige hus og den dejlige have ved Vølundsvej arbejder Ole Smed, tre psykoterapeuter og de andre ansatte og frivillige på at hjælpe børn og unge til at få et bedre liv.

Barnets Blå Hus er et behandlings- og støttetilbud for børn, unge og deres familier, der har særlige udfordringer på grund af alkohol- eller stofmisbrug i familien.

I Barnets Blå Hus møder børnene og de unge voksne, som lytter og gerne vil forstå deres problemer.

Se dem i øjnene
Meget af arbejdet ligger hos forældrene, men alt er målrettet mod at give deres børn et mere trygt liv med plads til overskud.

- Mange af børnene vi møder er i en overlevelsestilstand. Der er kun tre måder at handle på, og det er flugt, kamp eller spille død. Vi vil have børnene hen til at kunne leve, planlægge, organisere og få plads til håb og ønsker og planer for deres liv, siger Ole Smed, og giver et eksempel på, hvor helt grundlæggende nogle forældres reaktionsmønster og tankegang skal ændres.

- Det kan være så grundlæggende, at forældrene skal blive i stand til at fornemme, hvordan deres barn har det.

Bare det at se dem i øjnene og anerkende dem som en person kan være en udvikling. For at vores børn skal have en chance, skal vi skabe en opmærksomhed hos forældrene for hvilken betydning, de har for deres barn, siger Ole Smed.

For at hjælpe børnene er der f.eks. følelsesbolde til at vise humør, og et andet sted et par hundrede figurer at vælge imellem, når de mindre børn skal vise en situation fra hjemmet.

- Små børn har ikke ordene til at beskrive svære ting. Så de viser måske en situation fra hjemmet, hvor far eller mor står langt væk, og det kan vise, at der er meget lidt kontakt, eller at barnet er bange for dem. På den måde giver vi børnene nogle redskaber til at udtrykke sig og få sat ord på det, der er svært, siger Ole Smed.

Børnene og de unge kan selv henvende sig og få en første samtale. Man kan komme sammen med en kammerat, eller sammen med forældre eller en anden voksen.

- De finder også andre børn og unge i samme situation og oplever lettelsen ved ikke at være alene med tanker og problemer. Vi hjælper også forældre med økonomisk rådgivning, hvis det er nødvendigt, og jeg vil vove at påstå, at alle familier, som vi har haft kontakt med i Vesthimmerland, har vi hjulpet til at få det bedre. Nogle gange et lidt bedre og mange gange til et godt familieliv, siger Ole Smed.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"