Vindmøller kan være risiko på flyvepladsen

Af Torsten Hansen, Onsdag, 02/12/2020 08:00

Høje vindmøller gør det usikkert at lande og lette

AARS: Debatten om placering af store vindmøller nær Bjørnstrup og Gundersted får nu fabrikant Christian Larsen, Reka A/S, i Aars til at reagere.

Han mener, at sikkerheden ved indflyvning til Vesthimmerlands Flyveplads, der ligger cirka tre en halv kilometer fra de påtænkte vindmøller, vil blive meget risikabel.

- Det overrasker os, at inspektør og brugergruppen ikke er blevet særskilt orienteret eller indkaldt. Som alle i kommunen ved, er der et væld af ejendomme omkring flyvepladsen, hvor der er tinglyst max. byggehøjder på 25 meter. Det er der vel en grund til? Heri er også inkluderet grunde til Bjørnstrup-projektet, siger Christian Larsen.

- Når vi planlægger flyvninger tages der rigtig meget hensyn til sikkerhed. Bygger man vindmøller i en afstand på 3,5 km. I en højde på 150 meter, kode højde på cirka 40 meter er lig en flyvehøjde på cirka 570 fod, så overskrider man minimums flyvehøjden i terræn som er 500 fod. Det vil sige, at alt hvad der hedder sikkerhed er annulleret ved flyvepladsen, og det giver risiko for tab af menneskeliv, hvis fly eller faldskærmesudspringere rammer en mølle, fastslår Christian Larsen.

Han mener desuden, at vindmøller i den højde og foreslåede placering betyder, at flyvninger til og fra Vesthimmerlands Flyveplads ikke kan udføres lovligt. Det kan også få betydning for redningshelikopteren, der fra Skive til Aalborg ofte overflyver området i meget lav højde, særligt i dårligt vejr.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"