Vesthimmerland får ny attraktion om kort tid

Onsdag, 16/06/2010 11:02

Jættestue på Sønderhedevej åbnes for offentligheden

SKIVUM: Om kort tid får Vesthimmerland endnu en turistattraktion.
1. juli åbner Vesthimmerlands Museum i samarbejde med Kulturarvsstyrelsen og Nationalmuseet for offentlig adgang til en jættestue på Sønderhedevej nær Skivum.
Arkæologer fra Kulturarvsstyrelsen og museet har den seneste tid  renoveret en gammel jættestue fra yngre stenalder. Jættestuen er en af de få tilbageværende jættestuer nær Aars, men tidligere var den slags gravpladser mere almindelige.
- Vi antager, at der har været omkring 30.000 jættestuer i Danmark, nu er der cirka 2500 tilbage, men kun få nær Aars, siger arkæolog Jørgen Westphal, Kulturarvsstyrelsen.
Renoveringen og den kommende åbning af jættestuen skyldes egentlig ikke, at nærområdet i dag er fattig på jættestuer, men mere at en renovering var nødvendig.
En grævling havde taget bo i den lune jættestue. Det er i sig selv intet problem. Men grævlinger ønsker at have en nødudgang, derfor graver de under de tunge sten, der danner jættestuen. Den nye gang kan få de gamle sten til at skride og ødelægge jættestuen.
- Der var en ekstra udgang, men heldigvis var der ikke sket noget med jættestuen. Vi har nu udbedret skaden og gjort det sikkert at være i jættestuen igen, siger Jørgen Westphal.
Jættestuen måler 270 gange 230 centimeter og der er cirka 180 cm til loftet, så der er god plads. Men med de mål hører jættestuen ikke til de store i Danmark og den er væsentlig mindre end jættestuen i Suldrup, der kun ligger få kilometer fra den nyrenoverede.

Officiel åbning
Efter renoveringen vil der være fri adgang til jættestuen, der dog besøges på eget ansvar. Åbningen fejres med en officiel begivenhed torsdag, 1. juli, hvor Vesthimmerlands Museum håber at flere højtstående personer vil være til stede.

125 kr
Gravhøjen med jættestuen har siden 1910 været ejet af Nationalmuseet. De købte den af bonden, der dengang ejede jorden.
- Dengang var det almindeligt, at bønderne selv gravede i højene, for at se om de kunne finde oldsager de kunne sælge. Bonden fandt ikke noget særligt, men erfarede at graven var dækket af store sten. Derfor forsøgte han at sælge gravhøjen til Nationalmuseet for 500 kr. En stor sum i 1910. Museet fik dog handlet bonden ned til 125 kr, hvilket også var mange penge, forklarer Jørgen Westphal.
Det har senere vist sig, at gravhøjen rummer en lidt speciel historie. Der er oprindeligt begravet en eller flere personer i jættestuen. Siden er graven blevet genbrugt.
- Vi kan se, at man har benyttet jættestuen ovenfra. Det vil sige, at de nye begravelser er foregået gennem loftet, fortsætter arkæologen.
Der findes kun få beviser for den type adfærd i Danmark, men gravhøjen på Sønderhedevej er et bevis på, at den slags har fundet sted.
Historien om gravhøjen vil blive fortalt på en tavle der sættes op ved siden af gravhøjen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"