Udligningsreform: Pengene skal bruges til velfærd

Af Ture Damtoft, Fredag, 31/01/2020 09:29

VESTHIMMERLAND: Bliver regeringens udspil til en udligningsreform stemt igennem i Folketinget, står Vesthimmerlands Kommune til at få mindt 10.000 kroner i tilskud pr. borger, som det kunne ses på et kort over de 98 kommuner i går torsdag, 30. januar.

Hvor mange ekstra penge, der kommer i kommunekassen i forhold til den nuværende reform, skulle foreligge engang i løbet af fredagen, 31. januar.

Men, det ligger allerede nu klart, at pengene skal bruges til velfærd på børne-, skole- og ældreområderne, hvis det står til borgmester Per Bach Laursen (V).

- Byrådet har jo været enige om at tilføre midler til de tre områder i 2020, og den proces skal fortsættes, siger borgmesteren og peger konkret på skoleområdet, som har gennemgået store omvæltninger i de seneste år med både lukninger af skoler, et større fokus på inklusion og dermed afskaffelse af specialklasser.

- Vi skal opkvalificere det, der er tilbage. I Løgstør har vi renoveret skolen og i Aalestrup går det igang i år, og så skal vi se om de sidste børn kan inkluderes. Skal vi et step tilbage? Er vi gået for langt? Og ellers, skal der flere lærere på, siger Per Bach Laursen, der ikke forholder sig til spørgsmålet om, der generelt skal flere lærere i kommunens skoler.

På ækdreområdet peger han på overdragelsen af f.eks. IV-behandling til kommunerne.

- Det er fantastisk velfærd for de ældre, og vi har lavet en aftale med regionen, som vi indtil videre er glad for. Men, udviklingen er, at vi får flere ældre og kan få brug for flere midler på det område, siger Per Bach Laursen.

Vesthimmerland er én af de 10 kommuner, som ligger i den tungeste ende og derfor også får det største tilskud. I Nordjylland er det kun Mors og Læsø, som har en ligeså trængt økonomi som Vesthimmerland.

- Det er ikke noget, jeg bryder mig om, og det kom bag på mig, at der ikke var flere, som lå på samme niveau. Jeg kan ikke engang være Venstremand og sætte skatterne ned, for der er en bred aftale om, at det er velfærden, vi skal prioritere i den nuværende økonomiske situation. Vi har balance i regnskabet, som det er nu. Vi kan bevare status quo, men vi mangler overskud til at se på langsigtede muligheder for udviklingen i Vesthimmerland, siger Per Bach Laursen, der afventer både de konkrete tal for øget udligningstilskud og, om forslaget kommer igennem Folketinget.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"