Svinepest i Kina giver krøller på halen i Danmark

Af Ture Damtoft, Torsdag, 21/11/2019 09:00

40 pct. stigning i prisen og kontrolleret vildsvinebestand lover godt for danske producenter

Grisenoteringen for uge 47 er på 13 kroner og 60 øre. Samme uge i 2018 var den på 8.30 kroner - en forøgelse på 39 pct. på et år.

Årsagen er i høj grad det kinesiske marked, hvor svinebønderne har måttet aflive svin ramt af afrikansk svinepest. Eller sender syge dyr på slagteriet, nu hvor den kinesiske centralregering ikke længere betaler erstatning for aflivede dyr ifølge en reportage i Financial Times om udfordringerne for svinebønderne i Kina.

I 2007 blev de første tilfælde af Afrikansk svinepest konstateret i Georgien og herefter har sygdommen spredt sig i Øst-Europa men altså også i Asien og dermed Kina, hvor antallet af svin fra januar til sidst i august er faldet fra omkring 340 millioner til under 200 millioner svin - en nedgang på lige godt 41 pct.

Selvom man ikke skal glæde sig over andres ulykker, betyder den katastrofale udvikling i Kina har prisstigninger for svinekød, og i Danmark kan svinebønderne glæde sig over en notering, der også ser ud til at fortsætte himmelflugten i 2020.

- Med den bedste viden vi har i dag, ser det rigtig fornuftigt ud for 2020. Stemningen er rigtig god blandt producenterne, for der er en forventning om at tjene rigtig godt i 2020. Det første halve år af 2019 var ikke specielt gode med især høje foderpriser, hvor vi betalte for tørken sidste år, men nu bliver der tjent rigtig godt, og det ser altså ud til at fortsætte ind i det nye år, siger chefkonsulent ved SvineXperten, Mads Waidtløw.

Kina driver priserne

Samme forventning har manden, der sidder og laver prognoserne for noteringens udvikling, markedsanalytiker ved Landbrug & Fødevarer Karsten Flemin. Normalt ser han primært på produktionen og eksportmulighederne i EU, men med krisen i Sydøstasien og især Kina har det ændret sig.

- Hele Sydøstasien er ramt af vildsvinepest, undtaget Japan og Sydkorea pånær et lille område på grænsen til Nordkorea. Men, det er Kina, som driver priserne. De skal have gang i produktionen igen, før noget ændrer sig væsentligt, og indtil da, kan vi holde de høje priser, siger Karsten Flemin.

Det kan godt have lidt lange udsigter, for over 40 pct. nedgang kommer ikke igen lige med det samme, tror Mads Waidtløw.

- Halvdelen af verdens produktion fandtes i Kina, og med 40 pct. væk er det 20 pct. af verdensmarkedet. En ting er, at de begynder at producere mere igen, noget andet er, hvornår hullet er lukket igen. Det tør jeg ikke spå om, men det ser ikke ud, som om det sker i 2020, siger Mads Waidtløw.

Hegn godt redskab

Både han og Karsten Flemin kommer ind på faren for vildsvinepest i Danmark og det meget omdiskuterede vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse. En fare som er helt reel og kun kræver et par konstaterede tilfælde, inden det kan være den danske eksport, som lukker ned.

- Hvis man vil undgå Afrikansk Svinepest i Danmark, så er hegnet et godt redskab. Det er vildsvinene, som er den store smittespreder, og meningen er, at der ikke skal være en bestand i Danmark, siger Karsten Flemin, der ligesom Mads Waidtløw tror på effekten af hegnet.

Det samme gør manden, der har ledet projektet med at etablere det ved grænsen, skovridder ved Naturstyrelsen Vadehavet, Bent Rasmussen.

- Fagligt set er der ingen tvivl om, at det virker. Det har selvfølgelig indbyggede svagheder, fordi man også skal kunne komme over grænsen. Målet er at holde flest mulige vildsvin ude af Danmark. Vi kan se, bestanden er nedbragt fra omkring 150 og ned til 40, og hegnet skal sammen med nedskydningskampagner holde bestanden på nogle få individer, siger Bent Rasmussen og har svaret klart, når han bliver spurgt, om ikke der skal være plads til vildsvin i Danmark, når nu der skal være plads til ulve.

- Det er politisk besluttet, at der ikke er plads til vildsvinene, som verden ser ud nu. Det er en midlertidig status for at beskytte landbrugserhvervet, indtil svinepesten er udryddet, siger Bent Rasmussen og lover, at den sidste hegnspæl bliver sat i jorden inden udgangen af november måned, så tidsplanen for etableringen af hegnet bliver holdt.

Varer ikke evigt

Svinepesten er fortsat relativt tæt på den danske grænse, men både i Tjekkiet og Belgien har de bevist, at det er muligt at komme den til livs.

I Tjekkiet blev der i foråret 2018 konstateret tilfælde af svinepest. Området blev hegnet ind, og et år senere blev eksportforbudet for tjekkiske svin ophævet. I Belgien har der også været udbrud, og selvom eksportforbudet endnu ikke er løftet, så har en indsats med hegn og mange kontroller betydet, at der ikke har været udbrud i længere tid.

- I Kina er smitten blevet spredt både gennem foder men især transporter. For transporten er der samme risiko i Europa. Det er vildsvinene, som er den store smittespreder, men ved at rengøre transporter og ikke smide mad i naturen, kan vi minimere risikoen, siger Karsten Flemin.

Sorgerne bliver da heller ikke taget på forskud, og Mads Waidtløw tror på, at vi kan holde smitten væk fra Danmark. Derfor vil han hellere fokusere på mulighederne lige nu, ikke mindst den som hedder konsolidering af gårdene.

- Jeg mener helt oprigtigt, at man skal bruge pengene fornuftigt. Få betalt af på gælden og optimere driften. De høje priser varer jo nok ikke evigt, så man skal benytte muligheden for at sikre økonomien, siger Mads Waidtløw, der ligesom resten af erhvervet kan glæde sig over, at Danish Crown har sat noteringen til 13 kroner ind i det nye år.

 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"