Skrotpræmie skal sende de gamle oliefyr på pension

Onsdag, 16/12/2009 09:12

ØSTER HORNUM: Fra 2010 kan boligejere med ældre oliefyr få tilskud til at skifte til mere klimavenlig opvarmning. Regeringen har afsat 400 mio. kr. på finansloven til en skrotpræmie for gamle oliefyr, og i Øster Hornum kan det bane vejen for mere fjernvarme – og lavere varmeregning – til endnu flere.
En lavere CO2-udledning er det klare mål med den skrotpræmie, der skal få flere private til at skifte deres ældre og ineffektive oliefyr til en mere klimavenlig opvarmningsform. Loven om skrotpræmien er endnu så ny, at præmiens størrelse ikke ligger helt fast. Men ifølge Klima- og Energiministeriet vil den ligge på 15-25 % af boligejerens investering, afhængigt af hvilken opvarmning man vælger som erstatning for oliefyret. 
Øster Hornum Varmeværk ser skrotningsordningen som en gave både til klimaet og til de boligejere, som i dag benytter olie som brændsel. 
- Olie er et fossilt brændsel, der belaster klimaet med en høj CO2-udledning. Så set fra et klimaperspektiv er det derfor en rigtig god idé at sende oliefyret på pension. Og hvis man bor i et område med fjernvarme, er fjernvarmen langt det mest klimavenlige alternativ, siger Jan Wael Møller, der er varmemester på Øster Hornum Varmeværk.
Især de ældre og dermed mindre effektive oliefyr er dyre på CO2-regnskabet. Et parcelhus med et årligt olieforbrug på ca. 2600 liter udleder typisk fra 6 til næsten 8 tons CO2 på årsbasis. 
Grunden til at fjernvarmen generelt er langt mere miljørigtig er, at varmeproduktionen er meget effektiv, og man får meget mere varme ud af brændslet. Dertil kommer, at fjernvarmeværkerne er underlagt skrappe miljøkrav, så udledningen af partikler og gasser er begrænset.
Hos Øster Hornum Varmeværk bruger vi halm som er 100% C02-neutral. 
Uden for fjernvarmeområderne kan man overveje at erstatte oliefyret med en kombination af solvarme og eldrevne varmepumper eller jordvarme. Men økonomisk vil disse løsninger ikke kunne svare sig i et fjernvarmeområde. Hertil kommer, at strømmen til at drive varmepumpen med, stadig hovedsageligt kommer fra kul- og gasværker.
Mange ejere af oliefyr har oplevet de senere år, at olieprisen er meget følsom for forhold, som vi ikke er herrer over, hverken i Øster Hornum eller på landsplan. Senest steg olieprisen dramatisk i forbindelse med finanskrisen, og de pludselige prisstigninger slipper man altså for, når man skifter til fjernvarme. 
Skrotpræmien gør investeringen i fjernvarme mere overkommelig, og også på lang sigt kan private forbrugere glæde sig over en mindre varmeudgift. Øster Hornum Varmeværk har beregnet, at en gennemsnitlig bolig på 130 m2 kan spare ca. 5.615 kroner på varmeregningen – hvert år – ved at skrotte oliefyret. På den måde kan investeringen i fjernvarme hurtigt tjene sig hjem.
Afslutningsvis understreger Jan Wael Møller, at hans anbefaling af fjernvarmen ikke handler om, at Øster Hornum varmeværk ønsker flere kunder for at tjene flere penge. Loven siger nemlig, at danske fjernvarmeværker økonomisk blot skal hvile i sig selv, og de må ikke tjene penge på varmen. Derimod er de forpligtet til at sørge for den mest økonomiske og klimavenlige varme til deres kunder. 
- Både privatøkonomien og klimaet vinder, hver gang et oliefyr bliver skiftet til fjernvarme. Så vi glæder os over, at flere private nu får en ekstra god grund til at sige farvel til oliefyret, siger Jan Wael Møller.
Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"