Skal lære mælken ikke kommer fra køleskabet

Af Ture Damtoft, Søndag, 15/09/2019 14:19

VESTHIMMERLAND: Gæsterne strømmede til fra begyndelsen, da Poul og Margit Henningsen inviterede indenfor på Lyngsø Søndergaard i nærheden af Vegger.

De er 2. generation på gården med 275 malkekøer, og mælkebonden er klar i mælet om, hvorfor der skal holdes åbent landbrug.

- Vi vil da gerne vise landbruget frem på den bedste måde. Det er med til at give gæsterne et forhold til maden, når de véd, hvor den kommer fra. Og så er det altid en hyggelig dag med masser af gæster og folk man kender, siger Poul Henningsen.

At vide hvor maden, og i dagens tilfælde især mælken, kommer fra har fået Toke og Rikke Nielsen til at tage pigerne Freja på fire år og Sofia på to år med til åbent landbrug.

- De små skal ud og se, hvor mælken kommer fra. Det har de godt af, så de ikke bare tror, det hele kommer fra køleskabet eller køledisken i supermarkedet, siger Toke Nielsen.

Mange familier er kommet på besøg, og alle siger stort set det samme om, hvorfor de er der. De vil se landbruget tæt på og ikke mindst sørge for at den yngste generation får set en vaskeægte ko eller 275.

At der samtidig er smagsprøver på mælk, ost og yoghurt gør nok heller ikke noget, og Vegger KFUM deler bægre ud med kærnemælk og smør i. Den kan gæsteren så gå og ryste under besøget, så er der smør til brødet, når de kommer hjem igen.

- Det gør de godt, og så kan folk også lige opleve, hvordan man laver smør, siger Ervin Krogshave fra Vegger KFUM.

Åbent Landbrug bliver i år holdt på omkirng 60 gårde rundt omkring i Danmark, hvor der forventes op til 100.000 gæster.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"