Skal 7. klasse på Sønderholm Skole nedlægges?

Onsdag, 26/05/2010 01:48

Jørgen Bøjgaard, Sønderholm, skriver:

Jeg skriver som far til to på Sønderholm Skole til alle jer sønderholmere i mit adressekartotek (og alle øvrige, der kunne have interesse heri), fordi jeg mener, vi som lokalsamfund bør gøre en indsats for at ændre politikernes planer om at flytte 7. klasse til Frejlev Skole. Et nybyggeri til ca. 13 mio. kr. på vores skole er endnu ikke indviet, før man fra kommunal side varsler en lukning af flere af de små skolers 7. klasser. Frem for at se mulighederne for en udvidelse af Sønderholm Skole, der kunne omfatte en overbygning med 8. og 9. klasse (hvilket der ifølge skolebestyrelsen og skoleleder Djon Stagis både er plads og lærerressourcer til), risikerer vi nu, at det i værste fald bliver første trin i raketten til en mulig lukning af skolen. Politikerne hævder, at ensretningen med enten 6. klasses eller 9. klasses skoler sker ud fra pædagogiske og faglige overvejelser - og intet har med sparehensyn at gøre. Hvem køber den?
Skolebestyrelsen har gennem flere kanaler, heriblandt lokalpolitikerne valgt i vores område, forsøgt at overbevise de besluttende myndigheder om en udvidelse i stedet for en indskrænkning. Indtil videre uden held. De fastholder, at vores 7. klasse skal overgå til Frejlev skole, der i forvejen har pladsproblemer, hvorimod der er masser af luft på Sønderholm Skole. En flytning af 7. klasse vil udover de ovenstående umiddelbart indlysende konsekvenser også bevirke, at Sønderholm Skole bliver mere sårbar: Lærertimer følger eleven, og derfor betyder en flytning også, at der skal skæres ned på lærerstaben, hvor det i tilfælde af sygdom bliver meget mere sårbart. En situation, vi allerede har stået i på Sønderholm Skole alt for mange gange f.eks. dette skoleår, hvor det har været svært at få dækket alle timer. Skæres der ned, bliver det også sværere at skaffe lærerkræfter, idet dygtige faglærere med f.eks. fysik/kemi, biologi, geografi osv. vil se bort fra en skole, hvor disse fag enten ikke tilbydes eller hvor der kun sker en undervisning i de pågældende fag på de yngre årgange. Fagligheden kan på den måde gå fløjten. Dette har naturligvis også betydning for, om folk vil flytte til byen. Samtidig vil disse tilflyttere måske søge de steder hen, hvor deres børn kan gå i skole i et samlet skoleforløb fra børnehaveklassen til 9. klasse.
 
Det er vigtigt, at vi alle står sammen om dette "projekt". Det nytter ikke at sige til sig selv: Det klarer andre nok for mig og min familie - og de sædvanlige indianere tager nok affære (hvorved jeg mener skolebestyrelse, borgerforening og øvrige ildsjæle). Og det skal gå stærkt: Efter referatet fra mødet i skole- og kulturudvalget d. 4. maj er der lavet en plan for, hvordan tidsplanen kan se ud, hvis forslaget bliver godkendt. Der er førstebehandling d. 1. juni, andenbehandling d. 15. juni og udsendelse af materiale til høring i skolebestyrelserne på de berørte skoler d. 16. august (sidstnævnte dato på et tidspunkt, hvor den nye skolebestyrelse netop er tiltrådt - smart udtænkt!!!)..
 
Nu sidder du/I nok og tænker: Men hvad er det så lige, vi gør? Tre ting, der kan være effektive, er:
 

  1. Skriv et brev med din/jeres skepsis/bekymring ved forslaget om at flytte 7. klasse og send det til politikerne i Aalborg Kommune, både de lokalt valgte (f.eks. Mads Sølver Pedersen fra Frejlev) og de øvrige.. Og derudover helt specifikt til: Aalborg Kommune, Skoleafdelingen, rådmand Anne-Dorte Krog, Godthåbsgade 8, 9400 Nørresundby.
  2. Skriv et læserbrev til Nordjyske.
  3. Skriv et indlæg i debatten om klasselukningerne på: 
    ditcentrum.nordjyske.dk
      , hvor der er en livlig debat, som jeg ved, politikerne læser.

Er der derudover nogen i byen, der har en god kontakt »ind i systemet« er det naturligvis en god ide at bruge disse kilder. Jo flere, der gør opmærksom på det problematiske i nedskæringerne, jo mere tænker politikerne det ind i deres overvejelser, når de skal stemme om sagen. 

Jeg synes, vi har et godt og aktivt lokalsamfund i Sønderholm og omegn. Adskillige foreninger skaber en bred vifte af aktiviteter, der gerne skulle få et samfund som vores til at bestå. Nogle af vore projekter får støtte fra kommunens Landdistriktspulje - en pulje, der giver penge for at støtte projekter, der kan skabe udvikling i de lokale landdistrikter, så de ikke uddør. Et lidt trist eksempel på, at kommunen giver med den ene hånd - og nu vil til at tage med den anden, så afvikling træder i stedet for udvikling.
 
Jeg håber, I alle vil give jeres bidrag til, at politikernes nuværende planer ikke bliver gennemført. Og er der nogen, der synes, de har nogle gode ideer i hovedet til nogle formuleringer, som de blot ikke kan få ned på papir, står jeg gerne til rådighed med at hjælpe til......
 
Med venlig hilsen Jørgen Bøjgaard

Pia Tarp og Hans-Henrik Pedersen, Morten Vinges Vej 38, skriver
Ja til alt Jørgen skriver (ovenfor).
Derudover kan jeg tilføje at vi i går havde møde med Nordjyske medier på skolen i Sønderholm. Der bliver nu på lørdag bragt en fokus artikel om problemstillingen, ligesom der kommer et nyhedsindslag på TV kanalen 24 Nordjyske. 
I tillæg hertil har en del allerede skrevet til hhv. Skole- og kulturudvalg samt til avisen. 
Selvom det af ovenstående virker til at der allerede er en masse i gang – så har Jørgen ret i at det ikke er nok at håbe på de »sædvanlige indianere« tager affære – vi må stå sammen i fælles modstand mod denne afvikling af vores lokalsamfund.
I aften er der skolefest. Vi har drøftet muligheden for at stable en underskriftindsamling på benene. Jeg har ladet mig fortælle at den siddende skolebestyrelse har talt med andre af de berørte skoler – det er således efter min opfattelse en god idé at samle kræfterne mod udvalget.
Vi står ligeledes gerne til rådighed for den videre »modstand« – vi vil simpelthen ikke finde os i det her!
Mvh Pia Tarp og Hans-Henrik Pedersen

Sognepræst Sussie Nygaard Foged, Sønderholm – Frejlev pastorat, skriver:
Til skole- og kulturrådmand Anne-Dorte Krog, skole- og kulturudvalget Aalborg Kommune:
Det er med stor ærgrelse, at jeg i Nordjyske i dag søndag den 2. maj læser om, at Aalborg kommunes skole- og kultur udvalg skal i gang med at drøfte muligheden for at flytte Sønderholm skoles 7. klasse til Frejlev skole.
Jeg har nu været sognepræst i Sønderholm og Frejlev i 5 år og selvom jeg virker i begge sogne er det, for mig at se, ikke nogen fordel at flytte Sønderholm skoles 7. klasse til Frejlev, tværtimod.
Skole-kirkesamarbejdet
Som sognepræst har jeg været med til at opbygge det fantastiske skole-kirkesamarbejde vi har i Sønderholm sogn, et samarbejde der er sjældent set andre steder og ved større skoler. Skolekirkesamarbejdet er her i Sønderholm bygget op som et kontinuerligt samarbejde, hvor vi har glæde af hinanden over mange klassetrin. Således er der i Sønderholm sogn et fast samarbejde med 0. klasse, 3.
klasse og 7. klasse, ligesom der finder mindre samarbejder sted i 4., 5. og 6. klasse. Det skolekirkesamarbejde ser jeg truet af en mulig flytning af skolens 7. klasse af flere grunde. For det første, fordi kontinuiteten i samarbejdet er truet. Samarbejdet er at se som en samlet proces, hvor jeg lærer både elever og forældre at kende over flere år. Denne kontinuitet er med til at styrke lokalsamfundet, hvor både børn og voksne bliver knyttet tættere sammen ikke bare i skoletiden men også i fritiden. For det andet er samarbejdet med til at skabe en social bevidsthed, hvor de store elever bidrager positivt, som et forbillede for de yngre elever. Fx. bidrager 7. klassespigerne med korsang og engagement til skolens årlige julegudstjeneste i Sønderholm kirke. Omkring det årlige samarbejde til fastelavn mellem, skole, borgerforening og kirke deltager konfirmanderne (7. klasse) med indslag fx. bønner. Således oplever jeg, at de store elever drager omsorg for de mindre elever ikke blot når de er hos mig i kirken, men i det hele taget i lokalsamfundet – det gælder når de mødes hos købmanden, i kirken og på boldbanen. Så vi må i allerhøjeste grad spørge os selv, hvilke konsekvenser det vil få, at fjerne de store elever fra et lokalsamfund som Sønderholm? Måske skulle man ikke tale om at fjerne én klasse fra Sønderholm skole, men nærmere se på mulighederne for at udbygge den nyrenoverede skole med en overbygning?
Det svære puslespil
Derudover er der for kirken et meget svært logistisk puslespil der skal løses, hvis Sønderholm Skoles 7. klasse flyttes til Frejlev. Bliver eleverne fra Sønderholm spredt ud over flere klasser, hvordan skal de så kunne følge konfirmandundervisningen samlet ved Sønderholm Kirke? Hvis man forestiller sig, at alle klasserne (4 eller 5 klasser) skal undervises i Frejlev Kirkecenter, skal vi så til at udvide Kirkecenteret der kun har ét undervisningslokale og for hvilke penge? Eller skal vi til at afvikle kirkens andre aktiviteter i Kirkecenteret for at gøre plads til konfirmationsundervisningen? Et undervisningstilbud der erstatter skolens kristendomsundervisning i 7. klasse. Og er det så babysalmesang, den kommunale legestue eller begravelseskaffen der skal afvikles? Allerede på nuværende tidspunkt er det svært for kirken at tilgodese alle behov og ønsker for en fleksibel og moderne kirke og med et øget pres på Kirkecenteret vil det bestemt ikke blive nemmere.
Jeg håber, at skole- og kulturudvalget i Aalborg kommune i forhold til Sønderholm og Frejlev sogne vil finde en anden og bedre løsning end at flytte Sønderholm Skoles 7. klasse til Frejlev.
Med venlig hilsen Sognepræst Sussie Nygaard Foged

Næstformand Sønderholm borgerforening Betina Kowalski, skriver:
Placering af 7. Klasser
Vi har med stor ærgrelse hørt om Skole- og Kulturudvalgets overvejelser omkring flytning af 7. klasse fra Sønderholm skole til Frejlev skole.
Vi borgere i Sønderholm gør meget for at gøre byen interessant for unge børnefamilier, idet vi er interesserede i at byen skal bestå i mange år endnu. Byen er afhængig af unge tilflyttere, som netop er dem, der holder liv i byen.
Nytilflytterne til byen er oftest unge børnefamilier, som lægger vægt på en tryg opvækst for deres børn i et roligt område med forståelse for kvalitet i tilværelsen og sammenhold børn og øvrige borgere imellem.
Der lægges ofte vægt på, at der i denne lille by er et liv. Dette forstås ofte som, at der er gang i aktiviteterne i lokalområdet, at der er en købmand, at der er gode pasningsmuligheder for børnene, og at der er en lokal skole.
Sønderholm by er afhængig af skolen. For når der er en attraktiv skole i lokalområdet, så er der oftest også liv i byen. Og er der liv i byen så er den også attraktiv for tilflyttere.
At fjerne 7. Klasse fra Sønderholm skole tror vi vil få følgende negative indvirkninger på Sønderholm by:
-  manglende interesserede tilflyttere, idet skolen bliver mindre attraktiv, dels fordi trygheden i at børnene kan blive på en lille skole som minimum til og med de er blevet konfirmeret forsvinder, dels fordi mange tilflyttere vil være skarpe nok til at fornemme, at det næste skridt for så lille en skole kan være en lukning.
- en lukningstruet skole hvilket vil have de værst tænkelige konsekvenser for byens fortsatte eksistens.
Sønderholm ligger midt imellem 2 store byer i Aalborg kommune. Der er hverken plads på Frejlev eller på Nibe skole til vores 7. klasse.
Vi vil i stedet stærkt opfordre Skole- og Kulturforvaltningen og Aalborgs politikere til i stedet at overveje en udbygning af Sønderholm skole.
Lad skolen få en 8. og en 9. klasse. Den er yderst beregnet til det uden at de store tiltag skal foretages! Det vil skabe endnu mere interesse for Sønderholm by, og Sønderholm vil dermed kunne tage noget af trykket af nytilflyttere fra Frejlev til Sønderholm. Der vil kunne udstykkes grunde til nybyggeri i Sønderholm og unge børnefamilier ville strømme til og vedholde det aktive liv, der er i Sønderholm nu, og som vi borgere i Sønderholm er yderst interesserede i at bibeholde.
Vi håber, at beslutningstagerne i denne proces husker at overveje konsekvenserne for de små samfund inden man beslutter at proppe endnu flere elever ind i de i forvejen overfyldte skoler i store forstadsbyer som Frejlev og Nibe.
Skulle man i Skole- og Kulturudvalget være interesseret i at drøfte konsekvenserne for Sønderholm by nærmere – i tilfælde af en fjernelse af 7. klasse fra Sønderholm skole – så står Sønderholm borgerforening gerne til rådighed, og man er meget velkommen til at kontakte undertegnede.
Med venlig hilsen Betina Kowalski

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"