Sjældne blomster og vild natur i Vesthimmerland

Af Ture Damtoft, Torsdag, 20/06/2019 12:14

VESTHIMMERLAND: Der er skruet maksimalt op for de sjældne blomster i den vilde natur.

Naturvejleder Karin Winther var ved søndagens 'De Vilde Blomsters Dag' med hortonom Lone Kjær og 70 blomster- og natur-entusiaster ude på tur i Vesthimmerland, i noget af det fineste natur Danmark har at byde på.

- Det er tredje år i træk, at vi inviterer på ture 'Ud i den Vilde Natur'. Heldigvis møder vi flere og flere, som interesserer sig for blomster og vild natur, så det er en fornøjelse at naturen også kvitterer med det flotteste syn, siger Karin Winther.

Første tur gik til Oldtidspladsen i Vesterris Skov. Efter en vandring gennem skoven, hvor både lodsejer og naboerne i området bidrog med fortællinger, åbnede der sig et gult tæppe af guldblommer i fuld blomst som små sole. Der er offentlig adgang til den 2000 år gamle Oldtidsboplads. Her er naturtypen overdrev med mange skønne blomster, og hvor der udeover og et gult blomsterhav af guldblommer også er brunprikkede gøgeurt i blomst lige nu.

Overdrev er lavtvoksende græsdomineret vegetation med spredte krat, som man finder på tør bund – ofte på bakker og skrænter. Naturtype er gået drastisk tilbage i det sidste århundrede og er nu beskyttet.

- Eftermiddagsturen gik til en fantastisk artsrig overdrevsskrænt langs Lerkenfeld Å. Det er privat ejede arealer, men ejerne passer så godt på området, at der i år er skruet endnu mere op for de flotte blomster, end vi nogensinde har set, fortæller Lone Kjær.

- Nåede man ikke at komme med på tur, så inviterer vi på endnu en tur på søndag, fortæller Karin Winther. Det er vores traditionelle Sankt Hans tur, som i år afvikles mellem kæmpetuer og jættestuer på Ettrupvej i Aalestrup. Det er en af vores hemmelige naturperler, som er privatejet, men som vi har fået lov til at besøge denne specielle dag. Specielt fordi naturen er på sit højeste og ifølge gammel folketro har planterne denne dag særlige kræfter. Vi vil se om der er jætter i stuerne eller mellem tuerne, siger Karin Winther.

Der bliver også tid til at nyde den fantastiske - og til tider våde og bløde - natur ved Simested å, hvor der er sjældne plantearter og hvor den store, flotte og sjældne sumpgræshoppe lever.

- Vi håber, at der er mange, som vil med os ud på en vild naturoplevelse, for vi er så klar, siger Lone Kjær.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"