Sang, smil og latter i Ældre Sagens Demens-Café

Onsdag, 23/06/2010 09:49

STØVRING: ”Sange for livet” er den livsbekræftende titel på Ældre Sagens nye sangbog.  Sangbøgerne er for nylig blevet indkøbt til til Demens-café’en i Støvring, og her kommer de virkelig på rette hylde, - for der er sang, smil og latter på alles læber i den nyetablerede café hver anden tirsdag.
Udvikling af demens-café’er  er et af Ældre Sagens indsatsområder, fordi  organisationen  ønsker at sikre borgere med demens og de pårørende et alsidigt tilbud med støtte og information.
Helt konkret handler det om Cafeén som mødested, hvor  demente  og pårørende kan træffe andre i samme situation.  I forbindelse med det hyggelige samvær, aktiviteterne, erfaringsudvekslingen supplerer  Demens-cafeén således Rebild Kommunes tilbud til demente og  deres pårørende.
   Det kan være svært, når ens nærmeste forandrer sig, bliver glemsomme, mister livs-glæden og får svært ved at overskue tilværelsen. Det er hårdt at løfte opgaven alene og give den rette omsorg dag efter dag.  Derfor er demens-cafeén et pusterum og aflastning, samidig med at den giver mulighed for gensidig støtte og forståelse.
   Lisse Trads, formand for Ældre Sagen i Rebild udtaler:
- Vi  har har haft stor opbakning og samarbejde med Rebild Kommune, og det har været en god støtte for os,
f. eks. er det kommunen, der har stillet det hyggelige lokale til rådighed.  Engagementet viser sig stadigvæk ved hyppige besøg af demenskoordinatorerne Stine Rokkedahl og Anne Marie Vitting . Også fysioterapeut Marianne Finderup  Nielsen finder vej til café’en.
- Det er vi glade for, siger Lisse Trads.
Café’en på Østre Allé i Støvring lever til fulde op til sin målsætning. I café-lokalet med rødternede duge på bordene, røde blomster og stearinlys hygger 8-13 brugere sig med kaffe, kage og frugt.  Selvom initiativet kun har eksisteret siden 23. marts, har der næsten udviklet sig faste pladser og et ønske om en fest! En lejlighed, hvor gæsterne ønsker at skåle i rødvin, - ikke som hidtil i et glas vand, når underholdningen har været værd at skåle for.  Det var tilfældet, da Gerda Severinsen fortalte om sin barndom og ungdom samt glimt fra krigens tid. Og da Leif Pedersen fortalte om Fur og en fodbold-rejse til England.
Også de frivillige fra Ældre Sagen har underholdt som fortællere: Grethe Andersen har således skildret sin barndom i landbomiljø i kommunen samt sin ungdom og uddannelse som sygeplejersk. Hendes ægteskab og fire børn samt sygeplejerske-gerningen  hører også med til Grethes historie.
Herluf Thomsen har berettet om sin barndom som gammel  Vejgaard-dreng og sit senere erhverv med egen radio-tv  forretning i Hals og nuværende tilværelse i Støvring.
Elna Nøhr har senest fortalt om sin barndom og ungdom ved landbruget i Vest-himmerland,  om sit arbejde som sygehjælper i Støvring og Skalborg, og hvordan hun hele livet har uddannet sig. Som 50-årig blev hun således social- og sundhedsassistent og efter at have sluttet sit arbejdsliv, har hun lært sig at spille på harmonika. Det nyder brugerne i demens-cafén  godt af, for Elna spiller hver gang  alle de kendte melodier.
 Demens-café’en er drevet af Ældre Sagens frivillige og Grethe Andersen udtaler, at der er sket en positiv udvikling siden 23. marts, da
caféen startede:
- Der er stor forskel fra første gang! De demente var stive og utrygge. Nu slapper de af, smiler og føler sig hjemme efter at hilst på hinanden med håndtryk ved ankomsten.  Vi har fulgt de idéer, som vi vurderede at være  rigtige,- ud fra kendskabet til lokalbefolkningen.  Det har vist sig at være vellykket, men vi er meget åbne for idéer.
   I øjeblikket arbejder de frivillige med næste års program, og der er mange gode ideer.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"