Salg af lotto hjælper eleveri Aars til at bryde grænser

Af Ture Damtoft, Onsdag, 13/03/2019 07:58

Specialklasse på Aars Skole hjælper hinanden og andre børn

AARS: Der bliver brudt mange personlige grænser hos eleverne i AKT4-klassen på Aars Skole.

Da Aars Avis var på besøg var det 10 gæstfrie elever, som tog imod. De sælger for tredje år lotterisedler for organisationen Børnehjælpsdagen. De gør det for at hjælpe andre børn, men sammen hjælper de hinanden til at overkomme den personlige grænse, det kan være at ringe på fremmede folks dørklokker eller tale med fremmede nede ved supermarkedet. Fælles for de 10 er, at de tumler lidt med nogle diagnose-bogstaver og derfor går i AKT klassen, som står for Adfærd, Kontakt og Trivselsproblemer.

- Det er svært, hele tiden at møde mennesker man ikke kender. Det er lidt ligesom at være væk hjemmefra med en masse fremmede mennesker. Det kan godt være svært, siger 17-årige Nikolaj Thuesen fra Løgstør.

Han har lidt psykiske udfordringer, men det forhindrer hverken ham eller de andre elever i at have et godt fællesskab - både i klassen generelt og om at sælge lodsedlerne.

Trist og usynlig

For de har ambitioner med salget. Sidste år betalte lodsedlerne en tur til Lalandia, og de vil gerne have det samme i kassen igen.

Og når det bliver svært, hjælper de hinanden, som Mathilde Mosbæk på 15 år fra Aars, Trine Olsen på 16 år fra Fandrup og Jasmin Wigh på 14 år fra Aars gør, når de står ved et af supermarkederne i Aars.

- Når vi står og sælger, er det grænseoverskridende, at skulle snakke med folk, som man slet ikke kender. Man kan få den frygt, at folk bliver sure, når man spørger, om de vil købe lodsedler, fortæller Mathilde Mosbæk. De andre nikker enigt. Men det med at skulle tale med fremmede er næsten ikke de værste - det er nemlig at blive ignoreret.

- Det minder måske lidt om dem, som sælger Hus Forbi. Folk går forbi, og man står bare der og føler sig lidt trist og usynlig, når man bliver ignoreret, siger Trine Olsen.

Men de kan også få sig et lille grin over folks undskyldninger.

- De unge siger, de ikke har mobile-pay. Det passer jo ikke, når de går ind i Rema lige efter. Så kan vi godt grine af dem bagefter, for de kan da bare sige, de ikke har lyst til at købe en lodseddel. Vi bliver da ikke sure over et nej, siger Jasmin Wigh. Igen bliver der nikket fra de andre. Et nej er fint, at blive ignoreret gør til gengæld lidt ondt.

Men de får noget ud af det. Udover forhåbentlig at komme en tur til et sommerland.

- Det har hjulpet meget at skulle sælge til fremmede. Jeg kan spørge uden at være bange for at sige noget forkert, og det skræmmer ikke så meget at være sammen med mange mennesker, siger Frida Falden på 16 år fra Aars.

Mere end bare lærere

Hun har ligesom de andre i klassen en del udfordringer at tumle med, og fællesskabet i klassen har også hjulpet hende meget. Og så ikke mindst lærernes engagement, som nok går noget ud over det sædvanlige.

- Vi havde en i klassen, som ikke ville med i badeland. Men Julie (pædagog i AKT-klassen, red.) løb gennem hele centeret og p-pladsen for at hente badetøjet. Det viser, hvor meget hun vil støtte, fortæller Frida Falden, og hverken hun eller de fire andre, som Aars Avis taler med, tøver et eneste sekund, når jeg spørger, hvorfor det kan være så svært at vise sig i badetøj.

Sociale medier, perfekte kroppe og Kardashian bliver nævnt lynhurtigt. Ser man lidt anderledes ud, skammer man sig. Alt det prøver lærerne og pædagogerne at få eleverne til at kunne forholde sig til.

- De har hjulpet os igennem meget og har lavet så meget sammen med os. De ser alle i klassen som en lille familie, og lærerne er mere end bare lærere, siger Jasmin Wigh. Og en af lærerne var også med under hele interviewet. Rikke Haldrup har ladet eleverne fortælle deres historier, har hjulpet et par gange men har ellers ladet de unge tale frit.

- Vi har nogen elever, som kun sælger til familie, fordi det er for svært at møde fremmede. Men hele klassen bidrager, og dem, som har svært ved det, bliver hjulpet af de andre. For eksempel kan én af dem holde lodsedlerne, mens de andre sælger. Eller der kan være en voksen med for at give lidt tryghed. Det vigtigste er, at vi giver dem en succes-oplevelse på deres egne præmisser, samtidig med at vi stiller nogle krav. På den måde kan alle føle, de har bidraget og nyde den tur, vi forhåbentlig kommer på igen, siger Rikke Haldrup.

Lodsedlerne koster 25 kroner stykket, og de 11 kroner går til sælgerne. Salget er frem til søndag, 2. juni, og man kan tilmelde sig løbende, hvis man både vil bidrage til Børnehjælpsdagen og tjene penge til klassen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"