Pantmærker på juice fra juli

Af Ture Damtoft, Mandag, 08/04/2019 15:51

Pantmærket er danskernes garanti for, at de flasker og dåser, de afleverer, bliver genanvendt til gavn for miljø, klima og jordens ressourcer – og nu gælder det også flaskerne med juice og saft. Miljøministeren har i dag mandag, 9. april offentliggjort reglerne for udvidelsen af det nye pantsystem.

Allerede fra 1. juli vil forbrugerne begynde at se pantmærker på juice- og saftflasker. Der vil være en periode, hvor man både kan købe flasker med og uden pantmærke i butikkerne, fordi butikkerne skal have mulighed for at tømme deres nuværende lagre med juice og saft og sælge det for at undgå madspild. Fra 1. november skal alle saft- og juiceflasker producered med pantmærke.

Tilføjelsen af saft og juice til pantsystemet betyder, at ca. 52 millioner flere flasker bliver genanvendt hvert år. Det vil give en forventet årlig CO2-besparelse på cirka 5.700 tons CO2

Dansk Retursystem, som står bag det danske pantsystem, regner med, at der er mere end 200 producenter og importører, som skal tilmelde produkter til pantsystemet.

Danskerne er nogle af de bedste i verden til at sende deres tomme flasker og dåser retur. Knap 9 ud af 10 flasker kommer retur til genanvendelse, og derfor forventer Dansk Retursystem også, at tilføjelsen til pantfamilien ikke vil skabe de store ændringer for forbrugerne.

FAKTA:

• 95 procent af danskerne synes, at pantsystemet er en god idé.

• 94 procent af danskerne forbinder pantsystemet med miljø.

• 1,4 mia. flasker og dåser blev genanvendt i 2018.

• I 2018 sparede pantsystemet klimaet for 143.950 tons CO2

Man sparer 5 kg råstoffer, når man genanvender 100 dåser til nye.

Man sparer 6 kg råstoffer, når man genanvender 100 plastflasker til nye.

Man sparer 34 kg råstoffer, når man genanvender 100 glasflasker til nye.

Danmark har haft et pantsystem siden 2. Verdenskrig, hvor knappe ressourcer skabte et behov for at genbruge flasker.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"