Palliativ omsorg flytter ikke med fra sygehuset i Farsø

Af Ture Damtoft, Onsdag, 03/01/2024 07:00

Formændene for Ældrerådet i Vesthimmerlands og Rebild kommuner, Søren Byrjalsen og Holger Pedersen, udtrykker i et åbent brev til Region Nordjylland bekymring for patienter, pårørende og personale omkring planerne om flytning af det palliative team på sygehuset i Farsø:

 

Af dagspressen har det fremgået, at Region Nordjylland ligesom andre regioner, er udsat for besparelser i budgetterne.

Der er skrevet om afskedigelser af personale, også personale som i det daglige netop har med meget sygdomsramte borgere at gøre.

Som politiker og embedsværk kan det ofte være svært at få enderne til at nå sammen. Men i stedet for at træffe uovervejede beslutninger bør man lytte til de mennesker, der vil blive ramt af nedskæringer og forandringer, og her er palliativ funktion og teamet bag dette på sygehuset i Farsø særdeles vigtig i hele den vesthimmerlandske del af regionen. Ingen mennesker og ej heller politikere er og kan være lige godt inde i alle livets forhold. Derfor skal vi hjælpe og styrke hinanden. Det er også noget af det, som brevet handler om, så læs det gerne igennem to gange.

Vi fødes, vi lever og vi dør - sådan er livets gang.

Når vi fødes, er der som oftest mange mennesker omkring den nyfødte, den nyfødte er hjælpeløs, og der er mange til at udvise omsorg. Også fra den offentlige side.

Vi vokser op og bliver selvstændige mennesker, der som oftest selv kan klare hverdagen. Nå ja, bliver vi syge er der den offentlige hjælp, der sammen med pårørende kan lindre og udvise omsorg.

Tiden går, vi bliver ældre og livets sidste tid kommer til os alle. Vi bliver igen hjælpeløse ligesom et nyfødt barn. Her er igen megen hjælp at få, også fra den offentlige side, men ikke altid den fornødne omsorg og opmærksomhed.

Statsminister Mette Frederiksen udtalte for to år siden i sin nytårstale, at ældreloven skulle sættes fri, og der skulle gennemføres en ny med mere selvbestemmelse for den enkelte borger til at leve sit eget liv. Den nye ældrelov kan omhandle pleje, men omsorg kan der ikke lovgives om, og det skal der heller ikke. Omsorg skal være en naturlig del af vores hverdag i det samfund, som vi alle er en del af.

Overfor vores ældre medborgere, og især dem der er ramt af dårlig mobilitet og sygdom, bør vi som et rigt samfund have stor opmærksomhed med omsorg og lindring. Omsorgen skal og bliver udført af alle indenfor sundhedsvæsnet. For den alvorligt, og i mange tilfælde den uhelbredeligt, sygdomsramte medborger kommer ofte den palliative indsats patienten til gavn. Der har igennem de seneste mange år været skrevet og fortalt meget om nytten med den særdeles omsorgsfulde indsats af den offentlige palliative virkning på sygehus og for hjemmeboende.

Nytten heraf er ikke til diskussion, idet den er så væsentlig overfor den meget syge medborger.

Noget i dagspressen fortæller at muligvis bliver der vurderet at flytte Den Palliative Funktion fra Farsø og til Aalborg. En eventuel flytning vil ligeledes påvirke den syges pårørende, mange af disse vil få en lang køretur til Aalborg og i al slags vejr, mørke, kulde og sne, samtidig er den pårørende psykisk påvirket af situationen. Mange pårørende er i forvejen i gruppen af sårbare ældre. Meget kan der flyttes rundt med. Der kan flyttes senge, møbler og billeder. Men der kan ikke flyttes erfaring, læring og omsorg. Men ved en flytning flytter erfaring, læring og omsorg ikke med. Erfaring, læring og omsorg er noget vi som mennesker oparbejder igennem livet, og netop dette er det som palliative team i Farsø har oparbejdet. Palliative team og funktion kan derfor ikke stoppes i en flyttekasse og sendes afsted.

Regionen kan beslutte at flytte sengeafsnittet, men omsorgen flytter ikke med. Det vil gå tabt og tage rigtig lang tid at oparbejde på et nyt sted, hvor patienternes pårørende måske endda ikke vil være i stand til at komme på besøg.

Kære regionspolitikere, tænk på al den viden, erfaring og omsorg der mistes og går tabt i forbindelse med en evt. flytning. Det vil ramme mange af vores allermest syge medborgere. Tænk hvis det var dig selv, det gik ud over.

Godt nytår.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"