Nytårskoncerten - en stærk tradition

Onsdag, 10/02/2010 10:19

STØVRING: Nytårskoncerten blev igen i år en herlig koncert. Formidlet af måske Danmarks bedste musikformidler Sigurd Barret ledsaget af sopranen og hustruen Winnie Barret og Aalborg Symfoniorkester under ledelse af dirigent Henrik Vagn Christensen. En tradition, der bringer folk til fra nær og fjern i feststemning. Støvringhallen var forvandlet til en koncertbygning, med smukke blomster og røde løbere. Indholdet af årets koncert var fejende let og præget af ørehængere fra et meget bredt repertoire, der kunne finde glæden frem i alle. En rigtig dejlig måde at begynde det nye år - og Stubhusets koncertrække 2010 på.
En meget flot og varm velkomst af borgmester Anny Winther, Rebild Kommune, til Sigurd Barret og Aalborg Symfoniorkester. Man er jo netop på fornavn med Sigurd alle sammen, borgmesteren nævnte den fornemme pris Sigurd havde modtaget i 2009 nemlig Rosenkjærprisen.
Hallen var transformeret til en smuk koncert hal med smukke blomsterdekorationer og scenebelysningen var meget anderledes, stemningsfyldt og meget nøje afstemt med musikgenre. 
En dejlig let indledning med Ouverturen til operaen Ruslan og Ludmilla, så var tonen og stemningen lagt. Så fik Sigurd scenen for sig selv og havde et par indslag med først ”Symfo 1-2-3” og dernæst et stykke, som Sigurd skrev under sin studietid. ”Russia” en hyldest til det gamle Ruslands musiktraditioner. Et smukt stykke musik med masser af stemning, variation og fylde i. De slaviske danse bliver vi jo aldrig trætte af at høre på, de er så smukke og fulde af temperament. 
Et fantastisk indslag var ”Dagens aktuelle sang”, hvor publikum skulle finde 5 aktuelle ord. Det blev til ikke mindre end: ”Mangelfuld, snerydning, Haiti, madpakker, renovation og håndbold”. Der blev brugt nogle minutter ved flyglet, hvor der digtes en sang med rigtig mange rim. Så var Sigurd klar, med en imponerende lille ”Dagens aktuelle Sang”. 
Efter dette den gamle Scott Joplin ”The entertainer”, solo med Sigurd Barret, det var  dejligt at sidde at lytte til, og publikum var da også meget begejstret. 
En fejende smuk duet mellem Sigurd og Winnie Merete Barret bakket op af Aalborg symfoniorkester, som i den grad var i sit es. Deres præstation var fyldt med energi og engagement og det var tydeligt at se, at de havde stor fornøjelse ved at fremføre dette show.
Efter pausen blev man trakteret med endnu flere stjerne numre, symfoniorkestret alene, eller med sopran Winnie Merete Barret. 
Tjajkovskij kom frem i lyset.  og vi fik uddrag af klaverkoncerten nr 1 i B-mol, et smukt klaverstykke, en af mine personlige favoritter, så smukt, så temperamentsfyldt, så fuld af nydelse. Boris (en tjener alias Mogens Dyrberg) kom på scenen og skulle servicere en berømt pianist, der pludselig kom på scenen med stort skæg, det gik bedre for ham jo mere vodka Boris serverede for ham. Morsomt indslag. 
Duellen ”The Typewriter” blev der gjort klart til. Udført på scenen i Støvringhallen ved selvsyn var dette en pragt opførsel. Imponerende - intet mindre. En imponerende skrivemaskine duel mellem Mogens Dyrberg og Sigurd Barret. 
En helt anden beroligende tone blev slået an i form af Robert Stolz fra operetten Der Favorit. Så smukt spillet af Aalborg symfoniorkester, at det burde vi lytte til hver dag - helse for sjælen.
Oscar Peterson - den canadiske pianist som døde i 2007 -  skrev: ”Hymn to freedom”, dette mesterværk fremførte Sigurd Barret så storslået, så bevægende, så direkte, dette nummer er måske mere aktuelt end nogensinde. Salen var helt stille, ikke et host, ikke et nys, ingen rømmede sig, det var nogle bemærkelsesværdige 5 minutter, det var næsten gribende. Dette nummer kan måske betegnes som enhvers Hymn to freedom, på hver sin måde og helt generelt. Den rørte og gik ind i det inderste. 
Ind imellem musiknumrene underholdt Sigurd på helt sin egen måde, de lokale sponsorer fik deres spot på elegant vis. De fik af grovfilen og på den pæne elegante måde. Hele Sigurds musiske talent blev rullet ud i fuldt flor, som sanger,  som fortæller og som stjerne pianist. Winnie Merete Barret stemme er vidtfavnende, og det er imponerende. At hun kan spænde så bredt, alt hun synger er smukt, uanstrengt og meget klangfuldt. 
Leo Mathiesen´s nummer med de 24 røvere fik vi som ét af de sidste numre. Inden den endelige afslutning kom Radetzky march, som det jo er en tradition, den skal være. 
Ekstra nummeret: ”I skovens dybe stille ro” med ægteparret Barret, så klart og stemningsfyldt et nummer. Inden det store afsluttende nummer nemlig Champagnegaloppen. Festligt, fejende og traditionsfyldt, med skål ind imellem. 
Endnu et nyt år kan begynde i Rebild kommune - og i Støvring, i hvert fald har Stubhuset og Stubhusets venner igen gjort det muligt, at året blev startet med fest og musikalsk folkelighed på et højt niveau. 
Aalborg Symfoniorkester og Barrets skal være velkommen i Støvring en anden gang. Det var en fornøjelse at opleve musikken blive fortolket og fremført på så elegant vis og den måde, vi som publikum blev guidet igennem dette show var en oplevelse. 
PFG.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"