Ny sæson og nyt blikfang i KulturDebathus Søttrup

Af Ture Damtoft, Onsdag, 06/09/2023 08:00

HORNUM: Viden om og nysgerrighed på Verden kan ikke blive for stor i KulturDebathus Søttrup.

Det lever kræfterne bag op til ved at favne bredt både i emner og arrangementer sæson efter sæson.

Til efterårssæsonen 2023 er der sket to nye ting - eller tre hvis man tæller begge nye skulpturer foran huset med.

Her står nu to verdensberømte skulpturer af den danske skulptør Jens Galschiøt.

Den ene er "Min Indre Svinehund" - en af 22 som i 1993 opstillet offentligt og ulovligt i europæiske byer, hvor nogle blev ødelagt og andre kom på museum. Nu står en af dem i Hornum.

Den anden skulptur skaber stadig dønninger rundt om i verden. Det er toppen af "Skamstøtten", som er produceret i flere versioner og forestiller forvredne og - forestiller man sig - forpinte menneskekroppe.

Den første blev opstillet i Victoria Park i Hong Kong i juni 1997 for at markere otteårsdagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing - en historisk dag som ikke giver nogen resultater, hvis man søger efter den på internettet i Kina.

Statuen symboliserer de, der døde da den kinesiske regering satte hæren ind mod studenterne, der havde besat den himmelske freds plads. På statuens fundament var fragmenter af historie og billeder af massakren graveret på bronzeplader. På andre plader var indgraveret "The Tiananmen Massacre", "4 juni, 1989" og "De gamle kan ikke dræbe den unge for evigt", både på engelsk og kinesisk.

Skamstøtten blev opstillet permanent på universitetet i Hong Kong indtil december 2021, da myndighederne i Hong Kong slog ned på alt, der hedder kritiske ytringer.

- Vi er stolte over at have fået lov til at låne de to statuer. Jeg var til en udstilling, hvor jeg traf Jens Galschiøt, og spurgte om vi måtte låne dem. Heldigvis sagde han ja, og nu er de et godt blikfang ved KulturDebathus Søttrup. Det er lidt provokerende værker, og det gør bestemt ikke noget, at kunsten fremtvinger en reaktion i os, som får os til at tænke over og forholde os til både kunsten og den verden, vi lever i, siger Hans Grishauge fra KulturDebathus Søttrup.

Det andet - eller tredje - nye til sæsonen er mere lokale foredragsholdere.

Der vil fortsat blive inviteret forskere fra universiteter, men en højere grad af den folkeoplysning, som er husets formål, skal være lokalt forankret.

- Vi talte om i bestyrelsen, at vores gæster skal kunne se sig selv i det, foredragsholderne fortæller om. Have lignende erfaringer fra deres egne liv. Derfor har vi flere lokale foredragsholdere i år, siger Hans Grishauge.

Første arrangement er på fredag, 8. september, hvor der er sæsonåbning med koncert, fællesspisning og bal.

 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"