Ni Vesthimmerland ryttere på tour i Frankrig i kamp mod sclerose

Onsdag, 05/07/2023 08:13

Blev overhalet af Vingegaard og Jumbo Visma holdet

CYKLING: Cykelklubben i Aars har igen været med til at slå et slag i kampen mod sclerose gennem Cykelnerven, som hører under Scleroseforeningen.
Otte ryttere har lige været ude på de franske landeveje på etaperne 14 - 17, og de hurtigste i bjergene fik en hilsen og en selfie med den danske Tour-vinder på toppen af Cormet de Roselend - en kategori 1 stigning på 17. etape.
Det kommer vi tilbage til.
Forud gik forberedelserne for ni ryttere fra CK Aars, der var en del af det nordjyske team på 17 mand, men desværre måtte en trække sig af personlige grunde, og derfor var otte med på de franske landeveje.
Alle forpligtede sig til at kunne bidrage med minimum 15.000 kroner til Cykelnervens velgørende arbejde, oveni kom prisen på lidt over 10.000 kroner for deltagelsen.
- Vi får en kæmpe cykel oplevelse samtidig med at kunne bidrage til et godt formål. Ja, det kræver en stor indsats både med indsamlingen, træningen og på etaperne nede i Frankrig. Heldigvis har vi et godt sammenhold og hjælper hinanden med det hele, siger Arne Hansen, der var med på turen for anden gang.
En udfordrende men flot tur med godt kammeratskab og på en alvorlig baggrund.
- Jeg kender selv folk med sclerose, heldigvis ikke nogen i familien, og har set, hvad sygdommen gør ved folk. Deres fysiske evner forsvinder gradvist. Men jo mere aktive de er, jo mere kan de forsinke sygdommen, og der er en 15-20 stykker med sklerose, som cykler med hvert år. Det er imponerende at se, siger Arne Hansen.
Selfie med Jonas
Første dag var på 2400 højdemeter kategori 1 stigninger som Col du Feu og Col de la Ramaz og HC stigningen.
Så var de ligesom igang, som Arne Hansen siger.
De næste to dage var ruten på 130 og 90 kilometer - igen på både kategori 2, 1 og HC stigninger.
Og turen op ad Cormet de Roselend på 19,9 kilometer med seks procent stigningsgrad var helt speciel.
- I starten af etapen lå jeg og kørte sammen med Alf, og vi talte om, at det kunne være sjovt, hvis Vingegaard kom forbi nu. Der gik 10 minutter, så kørte der en Jumbo Visma rytter forbi, og lidt efter kom Vingegaard, som var ude og træne på stigningen sammen med holdet. Vi råbte, "det er Vingegaard" til hinanden, og han vendte sig om og gav os en "tommel op" og et smil. Det var ret fedt, siger Arne Hansen med ret stor og ret forståelig entusiasme, også selvom han og de andre Cykelnerven rytter i den grad fik baghjul.
- Jeg tror, langt de fleste blev overrasket over, hvor hurtigt de kører op ad bjergene. Det er et tempo, der er 2-3 gange højre eller mere end en god motionsrytter, siger Arne Hansen
Han og de andre Aars CK ryttere var desværre ikke blandt de hurtige på dagens etape, så Vingegaard og resten af Jumbo Visma holdet var kørt videre, da de ankom på toppen af Cormet de Roseland.
Var slidet værd
Det var ikke sidste gang, de mødte Tour ryttere på bjergene. Sidste dag ruten til 17. etape kom der et par ryttere fra Team AG2R med Ben O’Conner iblandt.
En lille bonus og opmuntring som var meget velkommen, for sidste etape er ikke den letteste på Cykelnerven, og sidste stigning var op ad Col de La Loze.
Vejen derop er faktisk ikke en rigtig vej men en skipist, som er blevet asfalteret for nogle år siden og lukket for almindelige biler til hverdag. Det blev den ultimative udfordring for dem, som ville teste sig selv efter allerede at have kørt 60 kilometer med 1500 højdemeter.
- Det var på med arbejdshandsken og så op ad stigningen. Fra byen Meribel og til toppen er der ca. 10 km som i gennemsnit stiger med 9 pct., men der er flere steder, det stiger med over 20 pct. Flere ryttere måtte trække op, men ikke nogen af os fra Vesthimmerland. På toppen var der en fantastisk udsigt over bjergene, og vejret var godt, så vi kunne se mange toppe. Det var slidet værd, siger Arne Hansen.
Under hele turen var holdet heldige med både materiel og ikke mindst vejret. Mod 40 grader i 2022 var der i år "kun" 25-30 grader og lidt køligere på bjergsiderne.
- Vi hyggede både på og af cyklerne. Der var selvfølgelig lidt kærlige drillerier undervejs, men sammenholdet blandt os alle 17 var rigtig godt, og alle hjalp hinanden til at gennemføre de planlagte etaper, siger Arne Hansne, der er frisk på endnu en tur men gerne vil prøve noget nyt:
- Nu har jeg prøvet alperne to gange, så jeg håber på Pyrenæerne næste gang, og håber at kunne finde tiden til at træne, så jeg kan komme med igen i 2024, og at sponsorerne vil være med igen, slutter han.
Efter fire dage med 400 kilometer og over 10.000 højdemeter for de lidt over 400 ryttere, har Arne Hansen og de otte andre fra CK Aars samlet 160.000 kroner - doneret fra firmaer og privatpersoner - ind, og det samlede beløb for den 10. udgave af Cykelnerven touren blev en ny rekord på lige over 10.000.000 kroner.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"