Musik på tværs af kontinenter

Onsdag, 03/02/2016 08:35

GL. SKØRPING: Vi - i Himmerlands Folkemusikskole - havde hørt, at der var kommet flygtninge fra Eritrea til Skørping og tænkte: Vi vil da gerne hilse dem velkommen og tilbyde dem muligheden for et samvær omkring musik. En udveksling. Vi er nysgerrige efter at høre og lære at kende hvad de har med sig fra deres musikkultur. Det vil give folkemusikskolens folk mulighed for at byde ind med den danske folkemusik i dialog med folk og musik fra et andet kontinent. Og det vil give flygtningene mulighed for at fremkomme med noget af det særlige de kan i en dansk sammenhæng. 

Vi betragter musikken som et sprog, man kan udtrykke sig på, en slags universelt sprog, som kan gå på tværs af alder, sociale og kulturelle skel, ja over landegrænser og kontinenter. Det er en erfaring flere af os har gjort, både i Danmark og ude i den store verden. Så når vi i annoncen for vores musik på tværs-aften andetsteds i bladet skriver: ”Kan musik, sang og dans kommunikere på tværs af kulturer?”, vil den spidsfindige sige, vi burde have spurgt: ”Hvordan kan musik, sang og dans kommunikere på tværs af kulturer?” Dette spørgsmål er det netop meningen aftenen skal give et bud på.

Vi har desuden en erfaring om, at uanset hvor forskellig folkemusik kan lyde rundt omkring i verden, er der lighedspunkter, måske ligefrem en fælles kerne? Kan vi mon få øre på noget i den retning denne aften?

Alle er velkomne, man kan deltage som man har lyst: lyttende, spillende, dansende, syngende, fortællende eller…?

Noget af det særlige ved en folkemusikskole som vores er, at foruden at lære at musicere, får deltagerne mulighed for at erfare hvordan musikken kan bruges på forskellig vis i forskellige sammenhænge: Hvilken melodi passer godt ind her og nu og hvordan skal den spilles? Skal der mon danses her? Skal der en sang til nu, hvilken stemning skal den have, skal det være en man kan synge med på, kendt eller ukendt? Samspillet bygger på at improvisere ud fra de forudsætninger man nu møder op med.

Arrangementet mandag den 8. februar har en baggrundshistorie: Folkemusikskolen fik kontakt med en frivilliggruppe omkring flygtningene fra Eritrea. Vi forstod, at nogle af dem vistnok spillede og sang. Derfor inviterede vi til musikalsk åbent hus i Gl. Skørping, et arrangement, folkemusikskolen har lavet igennem de seneste to år, fire gange om året i samarbejde med ”Butikken” i Gl Skørping. Ofte er der fuldt hus. Der kom en halv snes unge mænd fra Eritrea og spillede og sang lidt for forsamlingen, med gyngende kroppe og håndklap. Det afstedkom, at vi  måneden efter fik et møde i stand mellem Folkemusikskolen og flygtningene. Denne aften i december blev der sunget, spillet, grinet og danset så det drev ned af klasselokalets vægge. 

Vi synes, at også andre skulle have chancen for, at opleve noget som dette, derfor inviterer vi nu til et arrangement, åbent for alle og enhver. 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"