Messecentrets mad skal være mere grøn

Af Ture Damtoft, Onsdag, 22/07/2020 09:26

AARS: Minimering af ressourceforbrug.

Det er ét af de punkter, som Brian Otte, direktør for Messecenter Vesthimmerland i Aars, opstiller som svar på, hvad ”Grøn Cirkulær Omstilling” - er.

- Vi skal prøve at reducere forurening og udledning af drivhusgasser så meget som muligt. Vi skal bruge færre råvarer, om det så er klodens basale råvarer som olie, kul, kobber, vand, eller om det, som i vores tilfælde, er mængden af ressorucer, vi bruger til mad og drikke til alle vores arrangementer, siger Brian Otte.

Han er udmærket klar over, at messecentrets indsats kun er - hvis en husstands er en enkelt - nogle dråber i bæredygtigheds-havet.

Men, med et madspild på adskillige ton om året, og et tilbud om at få 90.000 kroner til et konsulentforløb, var der al mulig grund til at se på muligheden for at få spildet reduceret.

- Vi kommer aldrig til at undgå madspild, for det er umuligt at vide, hvor meget vores gæster vil spise og drikke. Vi er nødt til at have lidt for meget, når vi har messer eller andre arrangementer. Men, vi kan planlægge så præcist som muligt, og også gøre en indsats for at genbruge så meget af de mange tons emballage, som vores køkken har hvert år, siger Brian Otte.

Affaldssortering

Det er blandt andet affaldssortering, som er i fokus på Messecenter Vesthimmerland. Den skal på sigt deles op i otte forskellige segmenter i køkkenet, så metal, hård og blød plast, glas og ikke mindst organisk affald bliver sorteret.

Den sortering skal allerede begynde fra gæsternes side fremover.

- Vi vil simpelthen tænke det ind i planlægningen af messer. Hvis vi f.eks. har en outlet messe, så kan vi sætte containere til plast og pap op nogle få steder fordelt over messecentret, som udstillerne kan komme deres affald i. Det vigtigste er, at det er nemt, for det må ikke blive tidskrævende, så der går for meget tid væk fra standen, siger Brian Otte.

Det med tid hænger ofte sammen med penge.

Det er bundlinjen, der i sidste ende er mest afgørende, men økonomi og bæredygtig ideologi behøver ikke være to modsat-rettede størrelser.

- Vi har investeret en del interne timer i projektet, og vi er ikke i mål endnu, fordi alle mulighederne ikke er der. For at realisere vores tanker om at gøre vores madproduktion så cirkulær og grøn som mulig, skal vi have aftaler med lokale vognmænd, som skal køre det til genbrug. Vi skal også tænke på rengøring af emballage. Det giver jo ikke mening, hvis vi skal bruge meget større mængder vand for at skylle glas, som alligevel skal smeltes om. Vi håber at finde løsninger, men det tager lidt tid, siger Brian Otte.

Arbejdsgangene bliver lagt lidt om i køkkenet, når sorteringen bliver sat i system. Selv om det er en smule mere besværligt, så er det ikke tidskrævende, når først medarbejderne lige har vænnet sig til det.

- De har også en vilje og en lyst til at gøre en indsats og aflevere en god planet til vores børn og børnebørn. Vi har et stykke vej igen, men jeg tror, det er et spørgsmål om vilje og tid, før vi kan genbruge rigtig meget i vores hverdag, og det gælder både for Messecenter Vesthimmerland og alle andre virksomheder, siger Brian Otte.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"