Lokalt mentorkorps står klar til at hjælpe nye virksomheder

Af Ture Damtoft, Mandag, 15/04/2019 08:00

VESTHIMMERLAND: Erhverv Væksthimmerland rådgav cirka 70 nye iværksættere om at state virksomhed i 2018.

I alt blev der ifølge en statistik fra firmaet Dinero oprettet 203 nye virksomheder i Vesthimmerland, men det tal er misvisende ifølge erhvervschef Dan Skovgaard fra Erhverv Væksthimmerland.

- Selve tallet lyder meget rigtigt. Vi får jo lister ind hver måned med nyoprettede CVR numre og virksomheder, og der er 10, 15 eller 20 på listen hver gang, så tallet lyder rigtigt. Men, nyoprettede CVR numre dækker jo over mange forskellige ting. Det kan være et holdingselskab, hvor der ikke er nogen virksomhed. Det kan også være omregistrering af et firma, som så får et nyt CVR nummer. Vi har ikke over 200 iværksættere om året, men vi kontakter alle nye firmaer fra Erhverv Væksthimmerland og tilbyder dem assistance, siger Dan Skovgaard.

Gennem Iværksætter Væksthimmerland tilbydes iværksættere et lokalt og gratis netværksprogram. Netværket mødes seks gange årligt til netværksmøder, hvor iværksætteren dels bliver klædt på med indlæg fra professionelle rådgivere og dels bliver inspireret af andre iværksættere.

Højere overlevelse

En effektvurdering af de tidligere nordjyske iværksætterindsatser viser, at rådgivningsindsatsen medfører 15 procentpoint højere overlevelse og gennemsnitlig 0,8 yderligere skabte jobs per iværksætter, der har været i et professionelt forløb.

- Der er mange gode iværksættere spredt indenfor mange brancher. Vi arbejder på at få nogle flere teknologiske og innovative iværksættere til at etablere sig i Vesthimmerlands Kommune. Vi har et godt samarbejde med Aalborg Universitet og Erhvervsskolerne, og her kan vi også bidrage til at finde de rigtige samarbejdspartnere, siger erhvervskonsulent Kirsten Heisz fra Erhverv Væksthimmerland, der også er med i de andre nordjyske erhvervskontorer og Erhvervshus Nordjylland om det nye initiativ StartUp Club.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med de lokale rådgivere, og har, Via StartUp Club konceptet, indgået aftale om, at iværksætteren kan melde sig ind i klubben, hvorefter rådgiverne stiller sig til rådighed med de første timer gratis. Her har iværksætteren mulighed for at få sparring og input til relevante emner og problemstillinger, som henvender sig kommunalt, regionalt eller bredere ud, siger Kirsten Heisz.

Et år med mentor

For yderligere at styrke indsatsen omkring iværksætteri og støtte op om udviklingen i Vesthimmerland Kommunes iværksættermiljø, er der etableret et lokalt mentorkorps.

Formålet er, at lokale erhvervsledere med en bred erfaring indenfor forretningsudvikling, drift, vækst og opstart af virksomheder kobles på og deler deres erfaring med lokale iværksættere.

- En iværksætter, der er nyopstartet i Vesthimmerlands Kommune, som har et ønske om at udvikle eller styrke sin virksomhed, kan komme i betragtning til et gratis mentorforløb i 12 måneder. Det skal gøre det nemmere at lykkes med etablering samt udvikling og drift af virksomheden i Vesthimmerland, siger Kirsten Heisz.

Den landsdækkende undersøgelse fra Dinero viser, at der på landsplan blev registreret 47.123 nye virksomheder i 2018.

- Iværksætteri er blevet moderne. De landsdækkende tv-stationer sender programmer om iværksætteri i bedste sendetid, og der skrives artikler i massevis om nye virksomheder, som popper op. Iværksætteri har i dag bred appel og pirrer til danskernes nysgerrighed. Sidste sommer var jeg og min autocamper på iværksættertour gennem Danmark. Her blev jeg bekræftet i, at der findes mange fantastiske iværksættere med sjove, skæve og geniale idéer.

Jeg kan kun opfordre til, at man støtter iværksætterne i sit lokalmiljø. Når en ny frisør åbner, så prøv at blive klippet der. Når en ny takeawayrestaurant åbner, så bestil noget mad der. Når en ny butik åbner, så se om du kan foretage nogle af dine køb der, opfordrer serieiværksætter Martin Thorborg, som er adm. direktør i Dinero.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"