Lokale højskoledage i Suldrup Sognehus efteråret 2015-forår 2016

Tirsdag, 29/03/2016 13:43

Naser Khader: Arabisk forår, muslimske brødre, Islamisk Stat, borgerkrig i Syrien.
Det var en højaktuel Naser Khader, som holdt sæsonens første foredrag i Sognehuset i Suldrup.
Naser Khader er født i Syrien af en palæstinensisk far og en syrisk mor. Familien flygtede til Danmark, da han var 11 år.  Han studerede ved universitetet og blev cand. polit. I 2001 kom Naser Khader i Folketinget og blev således mønsterbryder som den første politiker med indvandrerbaggrund.
Naser Khader gjorde status efter fem år med arabisk forår og opløsning samt borgerkrigen i Syrien. I en historisk redegørelse fik diktatorerne Gadaffi, Mubarak, Saddam og ikke mindst Assad af grovfilen.
Foredragsholderen ved, hvad han taler om, for han har besøgt 20 af de 22 arabiske lande med arabisk som hovedsprog.  Foredraget var en succes og fik et stort bifald.     
Jørgen Carlsen, højskoleforstander på Testrup Højskole: Forundringsparathed:
Hvad er forundringsparathed? Et spændende begreb, der skal få os til at være mere opmærksom på alt det, der sker omkring os. Ved at bruge øjnene og ørene aktivt, virkelig være til stede og mærke efter kan det lykkes os at se skønheden i f.eks. naturen og hverdagen. Jørgen Carlsen har selv opfundet ordet som et modspil til det meget brugte udtryk forandringsparathed, som betegner f.eks. medarbejderes parathed til at gennemføre forandringer. Forundringsparathed betyder derimod, at vi evner at stoppe op og åbne os for verden, som den udfolder sig her og nu.
Hvordan udøver man forundringsparathed? Højskoleforstanderens bud er, at det sker på samme måde, som børn opdager verden.
Jørgen Carlsen var en interessant og engageret foredragsholder, der virkelig gav deltagerne en øjenåbner.
Lise Egholm: Fordi du skal, - kærlige spark fra skolelederen:
Tidligere skoleinspektør Lise Egholm på Rådmandsgades Skole på Nørrebro i København har gjort skolen til en succeshistorie, fordi hun målbevidst har arbejdet med integration op til 60 timer om uge. På skolen, hvor der tales 45 sprog, har Lise Egholm efter 17 år opnået fantastiske resultater.
De tosprogede børn taler allerede dansk i første klasse og er hurtigere og sikre læsere end landsgennemsnittet. Halvdelen af eleverne fortsætter i gymnasiet.
I 2007 fik Rådmandsgades Skole Integrationsprisen, og i 2011 blev Lise Egholm kåret som årets leder. Hun har lært at sige tingene ligeud, ofte i en bramfri tone, og nogle gange uden at være særlig politisk korrekt.
Hendes sprogbrug under foredraget var levende og autentisk og høstede mange smil og rungende latter. Deltagerne var begejstrede, og for første gang høstede en højskoledag i Suldrup Sogn stående ovation!
Lisbeth Michelsen: De magiske øer, - mit land Færøerne:
Iført sin færøske nationaldragt formåede Lisbeth Solmunde Michelsen virkelig at skabe en færøsk stemning med sangstrofer og dansetrin gennem hele sit foredrag. Hun fortalte blandt andet om Nordøerne, den barske natur, traditioner, kultur og kirkehistorie samt sin slægtshistorie
Lisbeth Solmunde Michelsen arbejdede som sognepræst i Vodskov Sogn fra 1994 efter at have virket i Nordsjælland.  I en periode tidligere arbejdede hun dog tre år ved Universitetet i Tórshavn samt på Færøernes lærerseminarium.  
Dronningen har brugt Lisbeth Solmunde Michelsen som lærer i forbindelse med sin færøske tale til befolkningen, når hun besøgte Færøerne.
Lisbeth Solmunde Michelsen mestrer selv den mundtlige fortælletradition, som stadig lever blandt færingerne og fangede virkelig tilhørernes opmærksomhed.
Lillian Hjorth Westh: Edith Piaf i ord og toner:
Edith Piaf eller ”Spurven”, havde en hård barndom i fattigkvarteret Belleville i Paris. Som helt lille barn kom hun i pleje hos sin mormor og derefter hos sin farmor. Hun levede på et bordel indtil til hendes far kom hjem fra krigen. Sammen med sin far, der var gadeartist, måtte hun ud på gaderne og tjene penge ved at synge allerede som 9 årig. Senere optrådte hun kun sammen med sin søster Simone, også kaldet Putte, som hun fulgtes med resten af livet.
Fire mænd ved navn Louis fik stor betydning for Edith Piafs liv og karriere. Den første Louis var hendes far, den anden Louis blev far til hendes barn, den tredje Louis var den cabaretejer, som opdagede hende, og den fjerde Louis blev hendes bedste impresario. Edith Piaf blev verdens højst betalte cabaretsangerinde, men hun blev kun 48 år.  
Foredragsholderen Lillian Hjorth Westh kommer fra Bornholms Højskole og er med rette kendt som en engageret og livlig fortæller. En ægte fransk stemning indfandt sig, da hun åbnede for ” Non, je ne regrette rien, La vie en rose og Hymne à l’amour”.
Ulf Tophøj: Jyske Folkesagn. Der er stor interesse for lokalhistoriske foredrag, så Ulf Tophøj var både aktuel og lokal med sine himmerlandske folkesagn. Sagn er mundtligt overleverede beretninger, der også er kultur og historisk bevidsthed. For 200 år siden var interessen allerede stor. Vi hørte om de fattigfolk, der fortalte, om indsamlerne, der i store støvler gik rundt og skrev ned. Historierne blev værdifulde for samtiden, og for nutiden er folkesagnene historiske udsagn og i nogen grad kilder. Sagnene handlede om overnaturlige væsener, hekse, dæmoner, varulve, spøgelser samt om almuens liv og vilkår. Især de uhyggelige fortællinger var populære og kunne sikkert fremkalde et gys, når de blev fortalt en mørk aften.
De historiske fortællere og folkesamlere blev vist i en spændende billedkavalkade, og især Evald Tang Kristensen blev udførligt omtalt.
Ulf Tophøj bor i Himmerland i Rodsted ved Suldrup.  Det er tydeligt, at han har et stort engagement i den himmerlandske historie, og foredraget blev virkeligt et lokalt og interessant punktum på den sidste højskoledag.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"