Lokal minkfarm ikke udtaget til kontrol for COVID-19

Af Ture Damtoft, Onsdag, 24/06/2020 08:30

Fødevarestyrelsen har udpeget 120 besætninger til kontrol efter positive COVID-19-prøver i Nordjylland.

Volbæk Mink ved Østrup er ikke udtaget til kontrol, men konstateringen af COVID-19 i mink, som er blevet overført fra mennesker, betyder, at der bliver taget nogle forholdsregler.

- Vi har bedt alle medarbejdere om at blive væk, hvis de har bare de mindste symptomer på COVID-19, siger ejer Franz Struntze.

Ifølge fødevareminister Mogens Jensen har fundet af COVID-19 i danske mink skabt et behov for, at få et større overblik over forekomsten af virussen i mink.

Derfor igangsætter Regeringen en ny screeningstrategi.

Fødevarestyrelsen har konstateret COVID-19 i to mink, da embedsdyrlæger fra Fødevarestyrelsen torsdag tog prøver fra 46 mink på en minkfarm i Nordjylland.

Det betyder, at myndighederne har fundet COVID-19 i to nordjyske minkbesætninger i sidste uge uge. Da kun få af de testede dyr har COVID-19 i den seneste minkfarm vil Fødevarestyrelsen lave flere tests. Det sker for at få et bedre grundlag til at beslutte, hvad der skal ske med besætningen.

- Regeringen har besluttet, at Fødevarestyrelsen nu igangsætter en screening af 120 minkbesætninger landet over. Screeningen skal vise os, om de første fund var enkeltstående tilfælde, eller om der er tale om en mere udbredt smitte i minkbesætningerne. Fødevarestyrelsen og sundhedsmyndighederne skal bruge resultaterne i den videre håndtering af COVID-19 blandt dyr og mennesker, siger Mogens Jensen.

Sundhedsmyndighederne er opmærksomme på situationen og følger den tæt.

Det samme gør Franz Struntze, der også er indehaver af pelseriet Danpels. Både minkfarmen og pelseriet kan få udfordringer.

- Det er jo ganske forfærdeligt, at covid-19 nu også rammer vores dyr. Minkfarmeren i Vendsyssel har haft mink i 30 år. Jeg talte med naboen til ham i går, og det er rigtig hårdt for familien, at de er blevet ramt, siger Franz Struntze.

Ubrugelige pelse

De mange mink på farmen i Vendsyssel bliver nu aflivet, og pelsene vil være ubrugelige. Det er sommerpelse og dermed slet ikke det produkt, som køberne vil have.

- De skulle jo først være pelset til november, når de har fået vinterpels. Derfor er det en total afskrivning, siger Franz Struntze.

Testene af minkene i Vendsyssel skete på baggrund af konstaterede covid-19 tilfælde i familien, som altså havde overført sygdommen til minkene.

Det oplyser fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Franz Struntze tænker også på de langsigtede konsekvenser af mulige covid-19 udbrude i en branche, som i forvejen var en smule presset.

- Priserne har været lavet pga. overproduktion i forhold til efterspørgslen. Så kom covid-19, og kineserne, som er vores største kunder, kunne ikke komme ind i Danmark. Så har vi prøvet at sælge online, men det er et produkt, som kunderne gerne vil have i hånden. Nu skal vi så forholde os til, at vi kan få covid-19 i besætningen. Det er selvfølgelig hele Verden, som er ramt af den virus, og vi må jo bare gøre vores allerbedste for, at den ikke bliver mere udbredt og ikke rammer hverken dyr eller mennesker, siger Franz Struntze.

Første smittede hund

På farmen i Vendsyssel fik familiens hund også konstateret covid-19.

På verdensplan er der fundet enkelte kæledyr med COVID-19, men det er første gang, at det sker i Danmark.

-Derfor har ejeren af minkfarmen fået besked på, at de skal behandle hunden efter de samme anbefalinger, som de selv har fået i forhold til COVID-19. Det betyder, at de og hunden skal undgå tæt kontakt til andre dyr og mennesker uden for husstanden være opmærksomme på god hygiejne, og hunden må udelukkende luftes på matriklen, siger Mogens Jensen.

Forskningen har ikke fundet tegn på, at kæledyr spiller en større rolle i spredningen af COVID-19. Hunde- og kæledyrsejere har derfor ikke grund til ængstelse, hvis de følger de samme retningslinjer, som gælder mennesker. På fødevarestyrelsens hjemmeside, kan man læse nærmere om, hvordan man skal forholde sig.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"