Lokal MF'er fik overraskelse fra Erhvervsministeren

Af Ture Damtoft, Fredag, 01/05/2020 06:30

VESTHIMMERLAND: Folketingsmedlem Marie Bjerre (V), der er valgt i Vesthimmerlandskredsen er indtil videre tilfreds med de svar, hun fik af Erhvervsminister Simon Kollerup (S) under debatten i Folketingssalen onsdag, 29. paril.

Hendes spørgsmål til Erhvervsministeren var rettet mod de huller, som hun ser dem, i nødhjælpspakkerne, der skal hjælpe virksomheder gennem COVID-19 nedlukningen ved at dække faste omkostninger.

Hjælpepakkerne omfatter f.eks. ikke virksomheder med flere filialer registreret under samme CVR-nummer, hvis en eller flere af dem fortsat er åbne.

- Det kan også være en vækstvirksomhed, hvor der har været fremgang de sidste måneder men ikke i den reference-periode for marts og april 2019, som skal bruges i ansøgningerne. Indtil nu har Erhvervsministeren udtalt, at der ikke var behov for at lave noget om, så jeg blev overrasket, da han under spørgetimen i går kom med indrømmelser. Nu vil han se på at lave reference-perioden om, så man kan bruge december til februar 2019 som reference, og han vil også se på, om der kan gøres noget for de virksomheder, der har flere afdelinger registreret under samme CVR- nummer, siger Marie Bjerre.

Hun forventer ikke, at der kommer hjælp til de nystartede virksomheder, der endnu ikke har formået at skabe et overskud.

Nok ikke nok

Om Simon Kollerups imødekommenhed for mulige udvidelser i støtteordningerne så er nok, stiller hun sig tvivlsomt overfor.

- Det er svært at sige, om det er nok, men jeg tror det ikke. Det vigtigste er at holde hånden under gode og sunde danske virksomheder, men i Venstre vil vi stadig se på, om der skal mere til. Ministeren sagde at: "Nu er der det, der skal til", det er jeg ikke nødvendigvis enig i, siger Marie Bjerre.

Udover udvidelser af rammerne for hjælpepakkerne peger hun ligesom mange andre politikere og erhvervsdrivende på udfordringen med at få pengene fra pakkerne udbetalt.

Hun roser både Regeringen og resten af Folketingets partier for hurtigt arbejde med at vedtage nødlovgivningen om hjælpepakkerne. I samme åndedræt efterlyser hun samme hastighed hos forvaltningen i Erhvervsstyrelsen.

- Det er godt, at der har været straksudbetaling for dækning af lønomkostningerne, men det halet med udbetalingen af faste omkostninger. Det er rigtig dejligt, vi fik vedtaget lovgivning og bekendtgørelser så hurtigt, som vi gjorde, men frustrationen med den langsomme udbetaling bliver dobbelt så stor af den grund. Vi stemte det igennem for flere uger siden, og så sker der ikke noget. Forvaltningen er for rigide og har ikke nok tillid til virksomhederne. De skulle udbetale og så tjekke grundigt op bagefter, siger Marie Bjerre.

Lokal hjælp

En af de lokale erhvervsdrivende, som står med to butikker og kun ét CVR-nummer er ejeren af Kop & Kande butikkerne i Aars og Farsø.

Butikken i Farsø har været tvangslukket siden 18. marts, fordi den ligger i butikscenteret, men de faste udgifter på 250.000 kr. om måneden skal stadig betales.

- Da jeg startede i 1989, havde jeg ikke forventet den her nedlukning i 2020, og dengang sagde revisoren, jeg kunne kunne få et CVR nummer pr. personnummer. Da vi blev tvangslukket, fik vi at vide, at vi ville få dækket 100 pct. af de faste omkostninger, og ultimo marts kom det frem, at det ville være pr. CVR-nummer. Det var to chok, vi lige fik efter hinanden, siger Jørgen Højrup Jensen.

Han har fået udbetalt pengene til dækning af lønomkostninger frem til 8. juni for de seks hjemsendte medarbejdere fra butikken i Farsø. Åbner butikken inden da, skal de tilbagebetales.

- Jeg vil med glæde betale dem tilbage. Jeg savner mine medarbejdere og mine kunder og åbner butikken igen, så snart vi får lov til det, siger Jørgen Højrup Jensen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"