Lokal forfatter udgiver to jubilæumsbøger om Aars

Af Torsten Hansen, Onsdag, 02/12/2020 07:00

Ud fra de samme kilder viser Jens Bråten to måder at beskrive historien

AARS: Der er mange måder at beskrive historien på.

Forfatter og tidligere bibliotekar Jens Bråten udgiver onsdag, 2. december to bøger i anledning af Aars bys 150 års jubilæum. De to bøger ser på historien på to meget forskellige måder.

Den ene måde som Jens Bråten har valgt er lidt usædvanlig. Og den giver et sjovt og anderledes billede af livet i byen. Forfatteren har valgt at gennemse alle de gamle årgange af Aars Avis og andre lokale udgivelser. Fra dem har han udvalgt annoncer, som uden kommentarer får lov til at fortælle deres del af historien. Gennem ægteskabsannoncer, tilbud om russiske galoscher, erhvervshypnose, til topløs go-go show og græsslåmaskiner får man indblik i, hvordan forretningslivet i Aars har ændret sig. Samtidig finder man annoncer for Grundlovsfest og Bubber-show, der viser nogle af de kulturelle aktiviteter, som byen har budt på gennem årene.

- Jeg har ”pløjet” alle årgange af Aars Avis igennem for at finde de mest tidssvarende, markante og sjove annoncer - set med nutidens øjne, siger Jens Bråten.

I bogen vises 341 annoncer. De er opdelt i ti-årsperioder, så læseren kan følge udviklingen med henblik på blandt andet priser på dagligvarer, handel, håndværk, tøjmode, biler, underholdning og meget mere.

Petrea Christensen, bager R. Christensens enke, annoncerer: ”Ligtøj og Ligsenge i smuk og God Udførelse tilbydes billigt”. Et andet sted finder man ”Nye Vridemaskiner udlejes hos Charles Nielsen”.

Blandt de lidt mere morsomme er ”En Husbestyrerinde søges straks eller senere. Et lille Barn ingen hindring”. Det fremgår ikke om barnet kan følge med fra start eller kan klares hen ad vejen. Anden Verdenskrig havde naturligvis indflydelse på annoncerne.

”Prøv at lade mig vende Deres Herrehabit eller Deres Damedragt. Rimelig Pris. Skrædermester M. Mejlstrup”. Og i disse digitale tider giver denne lidt tanker: ”Papirmangel! Vær venlig at tage Papir med til Indpakning, da det er umuligt at skaffe det Papir, vi skal bruge. Aars Fiskeforretning”.

Tiderne blev bedre og TV blev mere almindeligt. ”Eltra, Danmarks smukkeste og ubetinget bedste TV. UHF forberedt.. Kr. 1.895. Skovbjerg Radio.”

I 1986 tilbød Aars Skytteforening noget der muligvis kunne blive en populær sportsgren også i dag - ”Borgmesterskydning”. ”Aars Skytteforening afholder Borgmesterskydning søndag d. 30. november”.

Mere almindelig

Den anden jubilæumsbog er mere ”almindelig”. Her fortæller Jens Bråten byens historie både med tekst og billeder, samt enkelte annoncer. Jens Bråten har udgivet mange bøger. Heriblandt ”Aars by og Sogn” fra 1985. På nogle måder er den nye bog ”Aars By 1870-2020” en forlængelse af den første.

Begge bøger beskriver byens historie ud fra en række kilder. Den nye bog har dog lokalaviserne som hovedkilde.

Bogen er inddelt i årstal. Fortællingen begynder langt før 1870, som er det årstal der danner baggrund for jubilæet. Det skyldes, at Jens Bråten også giver lidt forhistorie om, hvad der skete inden byens første forretning blev etableret.

Den første forretning, der er skelsættende for byens jubilæum er bager R. J. Christensen, som sammen med sin kone Petrea Christensen, startede et bageri i Farvergården.

Siden opstår manufakturhandel, skomager, diligencekørsel og brevsamlingssted. Flere situationer i byens historie har fået ekstra omtale. Det gælder for eksempel Gendarmslaget og etableringen af Aars Lystanlæg.

Livet i Aars er gengivet gennem annoncer. Blandt dem er annoncer, der fortæller om udstillinger og andre aktiviteter i byen.

I 1928 var der en fugle-, guldfiske- og abeudstilling på Aars Hotel, hvor man sågar kunne opleve en menneskeabe.

De mange historier er suppleret af billeder og affotograferede annoncer.

Skal man indvende noget omkring den sidste udgivelse, så bliver det, at de fleste billeder og annoncer savner billedtekster og årstal.

Alt i alt kan de to bøger sagtens bruges til at få et indblik i byens historie, og mange gange læser man om ting, man ikke tidligere har hørt om.

Bøgerne sælges hos Jens Bråtens eget forlag, Lille Tingvej 7, i Kvickly i Aars og på Aars Avis. Prisen for annoncebogen er 100 kr. og jubilæumsbogen kan fås for 180 kr.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"