Kulturskatte bør holdes i Aars

Af Ture Damtoft, Onsdag, 29/07/2020 08:31

AARS: - Jeg kan godt ærgre mig over, det ikke er lettere at forny udstillingerne, siger Bjarne Nielsen.

Museumsinspektøren og forskningschefen ved Vesthimmerlands Museum i Aars glæder sig over et stort fund af Danefæ fra bronzealderen i Hverrestrup Bakker ved Simested. Fundet er i øjeblikket ved at blive blotlagt efter nogle tusinde år i den vesthimmerlandske muld.

Knap så glad er han for, at fundene på et tidspunkt skal udleveres til Nationalmuseet, hvor det i værste fald ikke bliver set af offentligheden igen.

I stedet kunne det måske få en prominent plads i Vesthimmerlands Museums udstilling i Aars.

- Jeg vil beholde fundene så længe som muligt, men vi har pligt til at indlevere det. Det er overordentligt sjældne fund af bl.a. kvindesmykker som armspiraler og halsbånd. Der er ingen tvivl om, at det er Danefæ, og Nationalmuseet har allerede vist betydelig interesse, siger Bjarne Nielsen, der kun har været med til noget lignende en gang tidligere i sin karriere.

- Jeg var med, da vi fandt noget lignende for 18-20 år siden, så det er stort, siger Bjarne Nielsen.

Så stort, at der også er blevet gjort et stort nummer ud af det på Stenaldercenter Ertebølle, hvor publikum i forrige uge kunne følge arbejdet med af skille træ, tekstiler og metal fra jord.

Fortælling om kosmos

Et arbejde konservator Nanna Braunschweig Hansen fra Bevaringscenter Nord ved Vodskov står for.

Med mikroskop, acetone og pincet finder og renser hun små brudstykker, der ofte ikke er mere end nogle få millimeter store.

Et arbejde der tager tid, og endnu længere tid når publikum stiller hende spørgsmål om arbejdet.

- Folk er rigtig søde, og så er det med til at formidle historien om, hvordan fund bliver udgravet og konserveret. Jeg kan ikke bruge alle de normale kemikalier her, så man kan ikke gøre arbejdet færdigt med publikum på, siger Nanna Braunschweig Hansen.

Hun har blandt andet fundet små metalstykker med afbildninger af skibe. De indgår i bronzealderens verdensbillede og kosmosfortælling.

- Der er et stort figurmateriale fra bronzealderen. Solvognen, som de fleste kender, har f.eks. en stor skive. Den ene side er forgyldt, den anden mørk. Det symboliserer solen og månen. Det skulle transporteres henover himmelen, og der er en teori, som jeg generelt er enig i, at det blev gjort med dag- og natskibe i det bille af kosmos, som man troede på i bronzealderen, fortæller Bjarne Nielsen.

Perspektiver fra fortiden

Lederen af Stenaldercenter Ertebølle, Louise Villadsen, oplever stor interesse for sten- og bronzealderen og mener, datidens samfund kan lære os meget her i 2020.

- Det er topaktuelle emner, vi kan formidle viden om. Ertebølle kulturen har levet i pagt med naturen, hvor vi i dag retter den til. Det var varmere dengang, så der har vi et eksempel på klima-forandringer. Andre folk er kommet hertil i stenalderen, da vi gik over til agerbrug. Det har måske skabt integrationsproblemer. Dengang brugte de nok kun fire timer om dagen på arbejde, så der er mange perspektiver fra dengang, som vi kan bruge til at se på vores egen tid, fortæller Louise Villadsen.

Både i Ertebølle og på museet i Aars har der været mange besøgende i ferien.

Desværre har de bare ikke så meget nyt at se. I allerhøjeste grad fordi rigtig mange og måske de fleste fund ender med at blive opmagasineret i København.

- Det er sådan en skam, at vi ikke får mere tilbage til de lokale museer og får mulighed for at fornye udstillinger. Der er jo ikke sket meget nyt med selve udstillingen på Vesthimmerlands Museum, siden vi åbnede. Fundet ved Hverrestrup Bakker er så spændende, som man kunne have håbet, og så er det en skam, at det meste hvis ikke det hele ender i et mørkt magasin på Nationalmuseet, siger Bjarne Nielsen.

At se på arkæologiske fund nogle få kilometer fra der, hvor det er fundet, giver også en større nærhed for beskueren - både lokalbefolkningen og turister. Der er jo en grund til, at vi tager på udflugter og rejser for at opleve kultur og lande. Ellers kan man jo se det hele i en bog eller på TV. Selvom han ikke ofte bruger ordet, er Bjarne Nielsen enig i, at lokale udstillinger af lokale fund kan være med til at styrke folkeoplysningen.

- Det kan der være noget om, og uanset hvordan man ser på det, så må det vel være vigtigt at tingene bliver set af et publikum. Jeg ved godt, der er udfordringer med transport og forsikring. Det kan godt blive lidt pebret, og det har Vesthimmerlands Museum ikke midler til at betale. Løsningen kunne være bl.a. penge til sikringsmontrer, som ville betyde mindre forsikringssumme. Måske skulle museumsgenstande helt friholdes fra forsikring undtaget under transporten, hvis sikkerheden ellers er i orden. Fundet fra Hverrestrup Bakker fortjener at blive vist og allerhelst på museet i Aars, siger Bjarne Nielsen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"