Kongelig operasanger udløste klapsalver og skæve smil

Onsdag, 12/09/2018 08:29

Vestrup-elever hørte opera i byrådssalen i Aars

Af Torsten Hansen
AARS: Det var ikke alle eleverne fra 6. klasse på Vestrup Skole der kunne finde en grimasse der kunne passe, da de blev introduceret for operasang i byrådssalen i Aars torsdag formiddag.
Kongelig operasanger Stine Smith sang for eleverne, og Christine Raft akkompagnerede. Stine Smith brugte hele stemmeregistret og viste, at hun både kunne synge stille og meget kraftigt.
Eleverne sad stille, men der var en del fnisen og små usikre smil at se. Det var en meget uvant oplevelse for eleverne. Men de klappede naturligvis, da sangen var færdig.
Stine Smith vidste naturligvis godt at det var uvant for eleverne. Hendes første spørgsmål til eleverne efter sangen var også: "Hvad var det I hørte?".
De fleste svarede straks - opera. Men da spørgsmålet lød: Hvad gør det til opera? Så var det straks sværere at svare.
- Hvorfor skal I skrige, spurgte en af eleverne.
Med et stort smil svarede Stine Smith: "Tidligere havde man ikke mikrofoner, så skulle sangerne kunne synge så højt, at alle kunne høre det".
Hun var i det hele taget dygtig til at få eleverne med og involvere dem på deres eget niveau.
Det var netop det, som det hele faktisk handlede om.
Stine Smith og Christine Raft arbejder begge på Det Kongelige Teater, og deres sang i byrådssalen var en introduktion til et samarbejde mellem Det Kongelige Teater, KulturKANten og Vesthimmerlands, Rebild og Jammerbugt kommuner.
Over de næste to år vil elever på mindst seks skoler i Vesthimmerland lære om opera og ballet.
Samtidig med introduktionen i byrådssalen blev lærere fra de berørte skoler undervist af balletundervisere fra Det Kongelige Teater på Aars Skole.
Projektet kører i to år, hvor Det Kongelige Teater følger processen. Efter lærerne er blevet undervist skal de selv lede processen.
De får dog støtte af Det Kongelige Teater, der løbende følger processen.

Sjovt
En af de seks skoler er Vestrup Skole, hvor de deltagende elever i byrådssalen faktisk ikke vidste, at de til januar bliver en del af projektet.
De var dog glade for at opleve opera.
- Det var rigtig sjovt. Jeg har ikke hørt sådan noget før, sagde Melissa Thrane Christensen efterfølgende.
- Det lyder spøjst, men det var sjovt med cirklen, supplerer Kathrine Marie Gram Olesen.
Cirklen var en af de virkemidler Stine Smith benyttede, da hun i en hurtig workshop gav eleverne indblik i, hvordan de bruger stemmebåndet.

Møde kunsten
- En masse børn skal møde kunsten, og have sanserne på arbejde, forklarer Kirsten Svensmark Møller, projektleder Børn, Unge og Talent, KulturKANten.
- Vi har god erfaring i partnerskaber med skoler, siger Gunna Winterberg, der er chef for  partnerskaber og skoler på KGL+.
- Vi skal være relevante for alle i Danmark. Faktisk er det sådan, at vi i gennemsnit hver fjerde dag laver aktiviteter uden for vores egen scene, fortsætter hun.
Teatret håber med projektet at der opstår interesse for kulturen hos de involverede.
- Samtidig er jeg sikker på, at vi vil smitte hinanden med viden, siger Gunna Winterberg.

Seks skoler
De seks skoler i Vesthimmerland er Vestrup Skole, der lærer om opera, Farsø Skole, der lærer om ballet, og fire skoler hvor de lærer om teatret og backstage på teatret. Det er Vester Hornum, Ranum og Toppedal Skoler, samt Haubro Friskole.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"