Klimakunst

Onsdag, 02/03/2016 08:43

I kunstnernes værksteder og poeternes notesbøger boblede den klimarelaterede kreativitet allerede tilbage i 1970´erne. Siden har de klimatiske udfordringer fået en fremtrædende plads i de politiske dagsordner verden over og i den offentlige debat. Alligevel er det kun i korte momenter, at klimakunsten kommer op til overfladen, som for eksempel under FN’s klimatopmøde i København i 2009. Siden har den ikke trukket store overskrifter og opmærksomhed, selv om flere og flere kunstnere forholder sig til emnet, ligesom resten af befolkningen. Det vil Rebildcentret nu råde bod på med udstillingen Klimakunst.
- Ved hjælp af kunsten ønsker vi at øge interessen for klimaspørgsmål, og ved hjælp af temaet klima ønsker vi at øge interessen for kunst. Men først og fremmest ønsker vi at give den besøgende en spændende, eftertænksom og berigende oplevelse, udtaler Rebildcentrets udstillingsmedarbejder Anette Bruun Hansen.

Klimakunst skaber møder
Grundtanken bag udstillingen Klimakunst er at åbne mulighed for mange konstruktive ”møder”. Mødet mellem videnskabens fakta og det menneskelige sind afspejles direkte i kunstværkerne med ængstelse, virketrang og opfindsomhed. Udstillingen kan ses som et møde mellem alvor og leg, mellem dommedag og eksistentiel livsgnist.
Mødet mellem de mange deltagende kunstnere er samtidigt mødet mellem det internationale og det lokale. I udstillingen opstår også det utraditionelle møde mellem billedkunst og poesi. Det helt afgørende møde bliver dog mellem udstillingens gæster og det enkelte værk  med de følelser og refleksioner, der ligger bag den kunstneriske udformning.
Klimakunst er en unik udstilling, der søger at skabe lokalt medejerskab om globale udfordringer, og derfor er det centralt at lade lokale kunstnere og digtere udstille side om side med de landskendte.

Festlig åbning

Udstillingens fernisering den 5. marts bliver en festlig åbning af Rebild Kommunes tredje klimakampagne Klima Rebild 2016.  Bag Rebildcentrets velkomstbygning vil kunstneren Søren Lyngbye arbejde om kap med tiden, når han på stedet kreerer en smeltende isskulptur, mens hans mobile solcelleinstallation Punkfrø cykler på vandet blandt levende fisk.
Komponisten Ane Østergaard (Band Ane), land art-kunstneren Tulle Ruth samt elever fra Skørping Skole uropfører et fælles værk for skralde-laptops og vinddreven lirekasse. Billedskoleelever fra Rebild Kulturskole viser et hulemaleri anno 2016, inspireret af kunstneren Jacob Fuglsang Mikkelsen, som også bidrager til udstillingen med et kæmperelief og en tidslinje for projekter CO2 Green Drive.
Den internationalt kendte kunstner Olafur Eliasson har sammen med Frederik Ottesen skabt solcelleprojektet Little Sun, der bidrager til lys i Afrika. Lamperne indgår i en installation i Thingbæk Kalkminers dybe grotter, hvor de kaster nyt lys over Anders Bundgaards skitse til skulpturen Sneen smelter.

Mød en aktionskunstner
Jens Galschiøt bidrager til udstillingen med flere værker bl.a. femten ”klimaflygtninge” og en mindre udgave af den spiddede isbjørn ”Unbearable”, som tiltrak sig opmærksomhed under COP21 i Paris. Efter den åbne og gratis del af arrangementet kan man møde Galschiøt i Rebildcentrets biograf, hvor der i samarbejde med Midthimmerlands Folkeuniversitet er arrangeret Artist Talk med Danmarks aktionskunstner nr. 1.
Udstillingen Klimakunst omfatter desuden lyrik af Pia Tafdrup, Kristina Stoltz og Charlotte Meng samt akvareller, skulpturer, videoer, fotokunst, keramik og malerier af en lang række nordiske, nationale og lokale kunstnere – heriblandt Bolatta Silis-Høegh, der viser et stort maleri skabt i frustration over planerne om at etablere en uranmine ved hendes fødeby i Grønland.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"