Julie fra Vesthimmerland var volontør i Afrika: Det blev et møde med en anderledes og fremmedartet kultur

Af Thorkil Christensen, Onsdag, 10/01/2024 07:00

VESTHIMMERLAND: Julie Jakobsen, Farsø, var de sidste tre måneder af 2023 på sit livs rejse til Cameroun i Afrika.

Julie, der blev student sommeren 2023 fra Vesthimmerlands Gymnasium i Aars, var udsendt sim volontør gennem menighedsrådenes Kirken-i-Verden-komité i Vesthimmerlands Provsti, hvor sognepræst Jens Jacob Jensen, Aars, i øvrigt er formand.

Her fortæller Julie Jakobsen om sine oplevelser. I januar, februar, marts vil Julie Jacobsen tage ud til konfirmander, kaffe- og sognemøder og meget andet i Vesthimmerland for at fortælle om mødet med en anderledes og fremmedartet kultur. Hun skriver:

- Hver søndag var vi til gudstjeneste i én af de seks lutherske kirker i Yaounde. Kirkelivet i Cameroon står i stærk kontrast til det herhjemme, idet der bugner af sang, dans og musik, som skaber en helt særlig energi og følelse af samhørighed og glæde. Gudstjenesterne varede typisk mellem to og fire timer, men musikken og stemningen fik det til at føles markant hurtigere! Til vores første gudstjeneste i vores lokale kirke, sang vi “Det lille lys jeg har” sammen med kirkekoret og bandet foran en forsamling på 450 mennesker, hvilket resulterede i stor applaus!

Generelt brugte vi megen tid sammen med præstefamilien, som boede ved siden af os. Tiden gik med alt fra hårklipning, madlavning, tøjvask i hånden og opvask i baljer udendørs til hyggeaftener med ludo, fodboldkampe med en vandflaske som bold og tegnerier i mine medbragte malebøger.

Vi blev altså ret involverede i børnenes liv, og var flere gange med til repetitions-time med den ældste søn, 17-årige Joshua. Det foregik på et college. Han går i almindelig skole fra 7.30-16, og tager direkte hen til college for ekstra undervisning fra 16-18.30. College var dog ikke udstyret med lys i lokalerne, så når solen gik ned kl. 18, tændte alle lommelygterne på mobiltelefonerne, for stadig at kunne følge med i undervisningen på tavlen.

Gav undervisning

En del af vores fastlagte program var undervisning af kvinder og ungdomsgrupper i de seks forskellige lutherske kirker, hvor vi underviste i dansk kultur. Formålet var at fremme gensidig forståelse for hinandens forskellige kulturer og måder at leve på, og en debat om, hvilke dele af hver kultur, der kunne berige den andens. Især kvinderne var nysgerrige på forskellen i ægteskab, eftersom det ikke er normen i Danmark, at manden finansierer hele brylluppet og giver diverse dyr til kvindens familie, som det ellers er tradition i Cameroun.

Udover at undervise kvinder og unge, underviste vi børn i engelsk tre gange om ugen. Da børnene, der var i alderen 6-14 år, allerede havde tilbragt otte timer i skole da vores undervisning begyndte, mundede det typisk ud i en god blanding af læring, lege, konkurrencer, høje grin og generel hygge. 

I vores fritid besøgte vi ofte folk fra menigheden i Mimboman, som var det kvarter vi boede i. Blandt andet besøgte vi kirkens korleder og forsanger, hvor vi blev forkælet med afrikanske delikatesser som beignet og bouille, som er en sød peanut grød serveret med en friturestegt dejbolle ved siden af. Vi hjalp også med at lave Couscous, som er en bolle lavet på majsmel og vand, og som kræver god armstyrke og giver sved på panden at lave. Maden blev nydt siddende på gulvet med tallerkenen i skødet på bedste afrikansk vis.

I regnsæsonen

Regnsæsonen i Yaounde varer tre måneder - netop de tre måneder, jeg var afsted. Det betød heftig og pludselig regn stort set hver aften, hvilket resulterede i strømafbrydelse hver anden dag, ofte aftensmad i mørke og sjældent tørt nyvasket tøj, da det altid hang til tørre udenfor.

Vi fik dog altid det bedste ud af det, og blev gode til at aflæse vindens blæsen i palmetræerne, og derudfra vurdere om vi skulle tage vores vasketøj ned!

Når det regnede i Cameroun, blev camerouanernes hverdag fuldstændig sat på pause indtil regnen stoppede, og man igen kunne genoptage sine daglige gøremål.

Det passede godt ind i camerouanernes hverdag, idet fænomenet “african time” dyrkes meget i forvejen, og stress og jag ikke eksisterer. Det var dog en kulturforskel, som vi skulle vænne os meget til, men lærte at holde af.

På vores rejse prioriterede vi at se forskellige monumenter og besøge Cameroons nationalmuseum, for netop at lære mere om Camerouns historie, og høre om de over 200 forskellige stammer og tilhørende sprog og traditioner.

Det var interessant at lære om, specielt fordi de mennesker vi brugte mest tid med, vores guides Deborah og David og vores chauffør Sise alle kommer fra forskellige stammer, og dermed har forskellige modersmål og specielle traditioner - som de i øvrigt gerne ville inddrage os i! Blandt andet var vi, sammen med vores chauffør Sise, til Gizka koncert, som er en stamme med en traditionel dans, hvor man ryster skuldrene rigtig hurtigt! Det var svært for os, men de synes vi var seje, at vi forsøgte os med dansen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"