Hvor bli'r dog din Sankte Hans?

Tirsdag, 22/06/2010 14:39

DIVERSE: "Vi elsker vor land, men ved midtsommer mest..." Sankthans eller Midsommer har gennem århundreder været en af de vigtigste midsommer-højtideligheder i Norden. Tidligere var det opfattelsen, at midsommernatten var fyldt med magiske naturkræfter - både gode og onde. Og det var tradition at opsøge hellige kilder eller plukke helende urter på netop denne aften.
Og ifølge overleveringen flyver heksene til Bloksbjerg i Harzen Sankthansaften og -nat. Men både bål og heks er faktisk en nyere tradition fra 1860´erne, som stammer fra Tyskland. Der har ganske vist fundet hekseafbrændinger sted i Danmark, men de er ikke oprindeligt forbundet med de traditionelle midsommerfestritualer. Formålet med bålet var istedet at skræmme hekse og onde ånder væk, frem for at brænde dem af.
I kristelig optik er højtiden Sankthans eller Sankt Hans det fordanskede helgennavn for den hellige Johannes Døberen, og fejringen af dennes fødselsdag, der angiveligt er d. 24. juni. I nordisk tradition afholdes højtider aftenen før selve dagen, så derfor fejres sankthansaften d. 23. juni, ligesom juleaften fejres dagen før Jesus fødselsdag.
Nu om dage markeres Sankthans landet over ved offentlige og private arrangementer. Med taler,hygge, antændelse af bålet, øl og shu-bi-dua's midsommervise.
Se hvor der fejres Sankt Hans nær dig i den elektroniske udgave af avisen:
Forrige uge

Denne uge

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"