Historisk figur vender tilbage til Rebild Bakker

Tirsdag, 16/02/2016 10:01

En fin addition er nu skænket til Rebild Kommune – et billede af Max Henius, malet i 1935 af Johannes Nielsen – som får en æresplads i RebildPorten.
Max Henius (født 16.juni 1859 i Aalborg, død 15.november 1935) var den første præsident for Rebildselskabet.
Max Henius var søn af Isidor Henius, grundlæggeren af De danske spritfabrikker. Efter endt uddannelse på Aalborg Latinskole, rejste han til Hannover for at studere og i 1881 tog han en doktorgrad i Kemi på Marburg Universitet. På universitetet mødte han en amerikaner fra Chicago. Det inspirerede ham til at emigrere til Amerika, hvilket han gjorde samme år, kun 22år gammel.
Efter en tid med tilfældigt arbejde, åbnede Max Henius et apotek og grundlagde siden et institut for kemiske og mekaniske analyser. Gjorde en stor indsats for at de sanitære forhold og vandkvaliteten i Chicago blev bedre og børnedødeligheden dermed kunne nedbringes. Instituttet blev senere udvidet med en bryggerskole, som fik stor betydning for den amerikanske bryggeriindustri. Max Henius var en anerkendt mand, sad som generaldirektør for den 1. amerikanske bryggeriudstilling i Chicago, blev generalsekretær for den 2. internationale bryggerkongres og sad i bestyrelsen for Chicagos offentlige biblioteksvæsen, en tid som formand.
Max Henius glemte dog aldrig Danmark og var i 1906 medstifter af ”Det danskamerikanske selskab”, senere Rebildselskabet. Han var også sjælen i det danskamerikanske stævne i Århus 1909, hvor ideen om at erhverve et areal til udlæggelse som danskamerikansk nationalpark opstod. Med Max Henius som komitéformand organiseredes en indsamling, så et areal på 80ha i Rebild Bakker kunne indkøbes og overdrages til den danske stat, med den klausul at der hvert år på Amerikas uafhængighedsdag den 4.juli skulle afholdes en fest for at fejre det dansk amerikanske venskab. Den første Rebildfest blev afholdt i 1912, dog ikke den 4.juli. På grund af landesorg efter Kong Frederik VIII død den 14. maj 1912, måtte festen udsættes. Festlighederne blev derfor afholdt den 5. august. Der mødte mellem 10.000 og 15.000 mennesker op i bakkerne. Hvert år siden, på nær under krigsårene, er der afholdt Rebildfest den 4.juli.  
Jakob Henius bor til dagligt i København. Alligevel er han godt bekendt med Rebild området og Rebild Bakker. – Jeg har været til Rebildfest en håndfuld gange i mit liv, og senest i 2012 til hundredeårsjubilæet, så jeg kender meget vel stedet her.
Efter en fasters død stod familien blandt andet tilbage med maleriet af Rebildselskabets stifter. Jakob Henius fortæller, at historien om Rebild og Rebildselskabet og familiens andel i den er meget nærværende i familien. – Så det var egentlig grunden til at familien, da vi stod med det her maleri efter min gamle fasters død, besluttede at det rigtige var at tilbyde maleriet til RebildPorten i Rebild Bakker.
Borgmester Leon Sebbelin var meget glad for at familien tænkte på Rebildområdet. – Rebildfesten og hele Rebild-området betyder rigtig meget for vores kommune og vores identitet, så det er jo rigtig spændende at få sådan et maleri. Vi er rigtig glade for, at familien tænkte på os. Så kommer maleriet til ære og værdighed.
Efter endt restaurering vil maleriet kunne ses i Rebildporten.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"