Hessel klar til Gammeldaws Høst

Onsdag, 28/07/2010 22:22

Når Vesthimmerlands kommunes borgmester Knud Kristensen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et syv timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        
Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.
Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg.
I nærheden vil hestegang, tærskeværket, smedjen og rebslageren lede publikum videre til den næste tidsfase, der udspiller sig nogle årtier senere.     
Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.
Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       
Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. I år vil der være særligt fokus på selvbindere, men der vil også være forskellige gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                
Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne
Ane og Koen
Til de mange optrin hører også genopførelsen af ”Ane og Koen”, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Efter nogle års pause, er Ane og Koen tilbage på programmet, ligesom historien var ”skrevet” til Hessel. Karen Pedersen, der i flere år har været instruktør for Julespillet i Strandby og tidligere også Farsø Revyen og Ungdomsteatret i Strandby, spiller den gamle Ane, der har trukket sin enlige ko til marked i Hvalpsund. Koen, som Ane vil trække af med er af den ægte gamle gråbrogede race, som spillet har lånt fra Produktionsskolen Kongshøjgaard, som er nabo til Hessel og som til daglig har disse køer gående i indhegningerne, der støder op til Hessel.    
For besøgende og aktører i alle aldre
Der er tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård, få sig en tur i hestevogn omkring Hessel, prøve at væve eller få sig en forfriskning i Hessels cafe. 
Ligeledes er der boder med smagsprøver og salg af forskellige delikatesser, ligesom der vil være salg af keramik.
Ligesom sidste år er det både ældre og yngre høstfolk, der er helt med på at give publikum en høstoplevelse af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde høstinteresserede besøgende.      

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"