Heftig debat om Kirkebys Kimbrermur og julelys

Af Ture Damtoft, Torsdag, 22/11/2018 14:09

AARS: Per Kirkebys kunst har sat sindene i kog i Aars. Julelysene, der er ved at blive installeret på Kimbrermuren, deler i den grad vandene - som kunst vel skal gøre.

Fra de mange kommentarer, Aars Avis har modtaget, er det tydeligt, at mange er imod at montere julelys direkte på muren, men de fleste bakker op om handelsstandsforeningens initiativ.

En kommentar fra Anna Bente Johansen lyder for eksempel, at muren da kun kan blive pænere med julelys, og Susse Lynnerup skiver: Det er kun jul en gang om året, og det ville Kirkeby sikkert synes er flot, så hæng dog de lys op.

På den anden side er for eksempel Thomas Madsen Nielsen, der for det første ikke mener, at man ændrer på et kunstværk, og så advarer han mod mulige langsigtede konsekvenser.

- Lige nu står en elektriker og borer hundredvis af huller og monterer rør og kabler over alt. Det medfører sandsynligvis indtrængning af vand med deraf følgende frostsprængninger. Kommunen har pligt til at vedligeholde kunstværket, så om måske to, tre eller 10 år, så koster det en million skattekroner at udbedre skaderne, skriver Thomas Madsen Nielsen.

Kom selv og bedøm det

Formanden for Aars Handelsstandsforening ser frem til at præsentere en flot lysopsætning, og opfordrer alle til selv at komme og se lysene og så bedømme det derfra.

- Det har ikke været vores intention at støde nogen, og vi har fået tilkendegivelser om, at det er et godt initiativ. Vi håber, at folk selv vil komme og bedømme det, og så evaluerer vi med kommunen efter nytår, for at beslutte, hvad der skal ske fremover, siger Mogens Kristensen.

I morgen kan alle så selv få syn for sagen, når julelysene bliver tændt på muren og i resten af Aars.

Og, som Martin Skovbak skriver til Aars Avis, hvis ikke der opstår større problemer i vores lille by, så går det nok alt sammen - God Jul.

Kommentarer
Svend Bækgaard

Hvor er det en skam, at vi i Vesthimmerlands Kommune har en forvaltning, der mener, at hvis der ikke står skrevet, at man IKKE må skæmme et kunstværk - så er det tilladt.
Hvor er det en skam, at vi i Aars har en Handelsstandsforening, der vil lave kunsten i Aars til "cirkus" og ikke har byens kunst-historie i tankerne. Som tilsyneladende ikke har respekt for det kæmpe arbejde, der igennem mange år er gjort for at hente verdens kunst til byen.
Hvor er det en skam, at vi har et politisk system, der ikke med det samme, man opdager fadæsen, får den stoppet.
Vandalisme af kunstværkerne i byen må aldrig accepteres - heller ikke når den begås af af en driftig og almindeligvis dygtig Handelsstandsforening og den kommunale forvaltning.

Aage P Kürstein

Det er ganske enkelt ulovligt ifølge Ophavsretslovens §3, stk 2: Værket må ikke ændres eller gøres tilgængeligt for almenheden på en måde eller i en sammenhæng, der er krænkende for ophavsmandens litterære eller kunstneriske anseelse eller egenart.
Stk 3: Sin ret efter denne paragraf kan ophavsmanden ikke frafalde, medmindre det gælder en efter art og omfang begrænset brug af værket.
Så se at pille det ned, og få så ansat eller valgt kompetente folk.

Nichlas Finding...

§ 29. Bygninger kan ændres af ejeren uden ophavsmandens samtykke, når det sker af tekniske grunde eller af hensyn til deres praktiske anvendelighed.

Aage P Kürstein

Dette er et kunstværk, ikke en bygning. Som bygning har den ikke noget formål, kun som kunstværk. Derfor er §3 gældende.
Det kostede 500.000 kr at sætte skik på Ingvar Cronhammars CampFire, da dette blev ødelagt. Nu har Aars så fællesskab med Den lille Havfrue og Camp Fire: et skændet kunstværk!
God, fredelig Jul!

Fabian

Ikke særlig indsigtsfuld fra hverken kommunal forvaltning eller handselsstand!

Bente Høj Jensen

Per Kirkeby muren er en gave til byen og til egnen.
Al kunst bevæger os / skubber til os på den ene eller anden måde. Vi er aldrig ligeglade, når vi oplever ægte kunst – Vi kan synes, at det er smukt eller grimt, det kan udvide vores horisont eller det kan virke frastødende. Men et er sikkert: god kunst gør noget ved os, det bevæger os og påvirker vores følelser.
Det er indlysende, at man passer godt på sine kunstværker. Ingen vil bore huller i et maleri for at sætte diamanter fast, selvom diamanter er smukke, og enhver frimærkesamler ved, at et frimærke mister værdi, når der er sket skade på takkerne langs kanten.
I denne sag med julelys fastgjort på Per Kirkeby muren er der desværre sket fejl, når man i sin iver efter at juleudsmykke Aars by ansøger om at bore huller i et værdifuldt kunstværk, og der så bliver svaret administrativt ja til ansøgningen.
Fejlen bør rettes og beslutningen bør gå om – jo før jo bedre

Orla Norup

Jeg har set et aftenfoto af udsmykningen. Det er så flot! Tillykke Aars, I er endnu en gang kommet på landskortet.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"