Guld- og sølvbelagt fund får arkæolog op og ringe

Af Torsten Hansen, Onsdag, 17/06/2020 10:00

Kan være blandt de ti bedste fund i Danmark i år

BLÆRE: Museumsinspektør Bjarne Henning Nielsen, Vesthimmerlands Museum i Aars, er fremme med de helt store ord og er tydeligvis begejstret over det seneste detektorfund gjort ved Blære.

- Det er et superfund. Der er gode muligheder for, at det kan komme på Top 10-listen over Danefæ i år, siger Bjarne Henning Nielsen.

Han er ikke bange for at komme med den flotte vurdering, selv om han ikke ved, hvad den fundne genstand har været brugt til.

- Jeg ved faktisk ikke med sikkerhed, hvad det er. Men det kan være en sværddupsko eller en rem-ende, vurderer museumsinspektøren.

Det guldglinsende fund er rigt ornamenteret og har helt sikkert tilhørt en meget velhavende person.

- Det viser nogle mystiske dyr, der snor sig. Stilen er gribedyrsstil, hvor dyrene griber ind over hinanden, forklarer Bjarne Henning Nielsen, og peger begejstret på de forskellige dyr, og hvor de griber ind i hinanden.

- Det er et mesterstykke, og betydningen af fundet er helt deroppe, hvor det rigtigt ringer, fastslår han.

Fundet vejer blot 30 gram, men den historieske værdi af det overstiger metalprisen for det guld, sølv og bronze fundet er udført i.

Fundet består hovedsagelig af bronze og er belagt med guld og lidt sølv. I sølvet er desuden brugt en teknik der kaldes Niello. Niello kaldes de forsiringer, især på sølv, dog også på guld, der er dannet af graverede, prægede eller på anden måde fordybede linjer og udfyldt med en mørk masse, som består af svovlforbindelser af sølv, bly, kobber eller bismuth.

- Det kræver rigtig meget bare at tilrettelægge motivet, så der er ikke tvivl om, at den der har bestilt et sådan stykke, har haft råd til at betale folk for at udføre det, understreger Bjarne Henning Nielsen. Han vurderer samtidig, at metalstykket stammer fra tidlig vikingetid (cirka år 800 til år 900).

Fem centimeter langt

Selve fundet er cirka fem centimeter langt og buer i bunden. Det fremgår af bagsiden, at det har været sat på noget. Eventuelt et sværd eller en rem.

- Det har helt sikkert ikke været noget man har haft med i kamp, men brugt til at vise, at man har betydning, siger Bjarne Henning Nielsen.

- Vi er ved at have mange fund fra området. Sammenlagt viser de, at der har boet personer af stor betydning ved Blære. Bebyggelsesmønstret giver indtryk af, at der har boet et stormand. Tidsmæssigt ligger fundet her tidligere end runestenen ved Skivum, men sammenlagt understreger det områdets betydning, understreger Bjarne Henning Nielsen.

Detektorfundet blev gjort for cirka en måned siden, og blev indleveret sammen med et flot sølvsmykke, der er formet som en økse. Sølvsmykket er fundet lige nord for Vitskøl Kloster.

- Det er samme detektorperson, der har fundet de to genstande. Jeg kan ikke fortælle, hvem det er, den slags gør vi ikke, forklarer museumsinspektøren.

Guldfundet skal afleveres til Nationalmuseet, mens sølvfundet måske får lov til at blive i Vesthimmerland.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"