Guidet tur omkring Hjedsbæk Sø

Onsdag, 23/06/2010 09:46

En dejlig juni aften sammen med de tre vise mænd, blev rammen om en oplevelsesrig rundtur ved Hjedsbæk Sø. Der blev en aften hvor alle sanserne blev tilgodeset.
De tre visemænd er Jan Hansen, tidligere skovfogede og nuværende lærer for naturlinien på Rebild Produktionsskole, Halvor Hjortlund, nuværende ejer af Hjedsbæk plantage og Kaj Salomonsen nuværende ejer af Hjedsbæk Kro. Disse tre mænd formåede at holde omkring 50 personers opmærksomhed tiltrukket ved at fortælle levende om områdets historie. Tilhørerne blev belært om vegetationen omkring søen, og hvad de forskellige urter kan bruges til.
I Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier er der en novelle, der hedder Oktobernat. Den handler om nogle landsoldater, der er på vej mod Aalborg. Vejen fra Viborg er lang, så de trænger til noget at styrke sig på, og da de kommer til en kro, går de derind. De sidder der længe og de har sikkert fået rigeligt at drikke og bliver lidt højrøstede, og kromanden beder dem om at dæmpe sig, da han har en datter der ligger syg inde ved siden af.
Da de forlader kroen, går de over et vadested, og da har gået et lille stykke vej, kommer de i klammeri. Det ender med at den ene af dem bliver dødeligt såret, da hans kammerat stikker ham i brystet med sin kårde. Han formår dog at slæbe sig op på en gravhøj, hvor han ligger og forbløder. Det er nærliggende at forestille sig, at forfatteren har brugt Hjedsbæk Kro som model historien. Detaljerne passer: beliggenheden, vadestedet og gravhøjen. Dette vadested passerede man også. Man gik også på “Brændevinsstien”. Her fulgte der en beretning om, hvordan bønderne valfartede til kroen for at hente brændevin. Nogle fik hentet så meget, at de blev nød til at sælge noget af deres jord for at kunne betale regningen.
Hjedsbæk Kro var kendt som et godt madsted, men man havde da også sin egen specialdrink. Man kaldte den “et slag af jernstangen”. Bestilte man en sådan drink fik man serveret en buttersnaps lavet på malurt. En stilk malurt blev stukker ned i en flaske akvavit, og efter at have trukket i et par dage, havde snapsen en tilpas krydret smag. Malurten skulle helst plukkes, hvor ræven havde sin gang, mente Kromanden.
Vi blev også præsenteret for et par smagsprøver på kryddersnapse. Den ene var lavet på egeknopper, den anden var lavet på orangemyren og honning. For de modige deltagere var der også mulighed for en smagsprøve på
orangemyren.
Efter naturvandringen, blev kroen og udstillingen åbnet, hvor Kulturpletten var vært ved et kaffebord.
Alt i alt en spændende aften. En oplevelse, der kan skrives historie om.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"