Gammel brønd i Nibe fremstillet af ophugget Sildekåg

Tirsdag, 20/07/2010 11:54

Sidste uges afsluttende udgravninger af en tom grund i Nibe midtby bragte en rigtig overraskelse frem i lyset: Resterne af en gammel sildekåg – formentlig fra 1600-tallet. Dele af den ophuggede båd var anvendt som sider i én af de tre vandbrønde, der blev fundet på grunden. Det er antagelig en sildekåg, og byggeformen er meget tydelig, idet dele af den fundne sildekåg er bådens spids, nærmere betegnet bunden af båden, der har den karakteristiske spidse form, og der er bevaret dele af bådens konstruktion, konstaterer arkæologerne Stig B. Møller og Christian Vrængmose Jensen.




Byggegrunden i Mellemgade i Nibe, som for nylig blev udgravet og undersøgt for fortidsminder, gemte som vi skrev i sidste uge, på tre gamle vandbrønde. Én af disse var fremstillet af en ophugget sildekåg; en anden af lodrette tøndestave.

Arkæologerne fra Nordjyllands Historiske Museum gjorde store øjne, kort inden de i sidste uge skulle afslutte arbejdet med at gennemgrave grunden efter et nedrevet hus. Én af de tre fundne brønde viste sig nemlig at være fremstillet af dele fra en gammel sildekåg, heraf et 5-6 cm tykt bundstykke fra bådens stævn.

– Der er klart tale om, at man har genanvendt materialerne fra båden til at bygge brønden med. Fundet er ganske velbevaret – formentlig egetræ – og givetvis fra 1600-tallet, siger arkæolog Christian Vrænggaard Jensen. Fundet er nu registreret, og vil senere blive undersøgt nærmere, og forsøgt dateret mere præcist.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"