Fra bomberne i Bagdad til træningslokalet i Aars

Mandag, 29/03/2010 14:54

AARS: For de fleste danskere er beskrivelserne af bombesprængninger og lovløse tilstande i Irak svære at forholde sig til, men for René Just Aars, har det i flere omgange været barsk virkelighed.
Når medierne i Danmark beretter om store antal døde efter selvmordsbombere i Irak, så er det ”bare” en af hverdagens beskrivelser af livet i Mellemøsten, og selv om vi ser billeder af lemlæstede og blødende personer, så forholder vi os ikke så meget til det, fordi det er langt væk - også mentalt.
Men René Just ved hvor vanskelig og farlig dagligdagen i Bagdad er, og han har været så tæt på bombesprængninger, at de har kunnet følges fra vinduerne.
René Just har, i tre omgange i 2009 og 2010, arbejdet under Udenrigsministeriet som personbeskytter for den danske ambassadør i Irak.
Det er et job der stiller store krav til personen, såvel fysisk som psykisk.
- Det er en krævende opgave at passe på ambassadøren og viceambassadøren. Når de skal køres fra sted til sted i grøn eller rød zone, så involverer det omfattende sikkerhedsforanstaltninger, siger René Just.
Der køres i anonyme pansrede biler, hvor svært udrustet personel kun kan anes igennem de tykke tonede ruder, meningen er at forblive uset og falde ind i Bagdads gadebillede.
- Hvis vi skal køre et sted hen, vi ikke har været før, på f.eks. en køretur der kun vil tage 20 minutter, den kan i rød zone kræve flere personers fulde arbejdsindsats i ugerne op til ambassadørens besøg. Det kræver mange mandetimer at rekognoscere, forberede og køre turen, forklarer René Just.
Sikkerhedsforholdene i Irak er vanskelige, og det kan være svært at forstå for den almindelige dansker. Ofte opstår situationer der kræver beslutninger, der, efter danske forhold, ville være utænkelige.
- Når vi kører, foregår det hurtigt, alt er planlagt og indøvet, alle personbeskytterne er trænede specialister og kender hver især deres nøjagtige opgave i enhver tænkelig situation. Vi udviser konduite overfor lokalbefolkningen, men holder nødigt stille og lader os aldrig fange i trafikken, til disse manøvrer er kørerne specielt uddannet, og de kan bruge bilerne på en måde der helt sikkert ville blive taget ilde op af enhver dansk færdselsbetjent, siger René Just.
I Danmark er René Just oversergent, dermed var han den med højest rang på hans seneste tur. Men det betyder ikke, at han havde kommandoen over protectionteamet.
- Dernede bruger vi ikke rang. Det handler mere om, at den bedste mand skal sættes på jobbet. Derfor passede jeg de opgaver, hvor jeg havden største ekspertise og andre udfyldte andre opgaver. forklarer René Just.

Hjemme igen
Livet som Protection Team, som det kaldes, er hårdt. Derfor er de danske deltagere kun i Irak i to måneder af gangen. René Just har nu været der i tre gange to måneder, og er dermed stoppet med den tjeneste.
Han fortsætter i Danmark ved hans stamenhed, som faglærer ved Hærens Logistikskole i Aalborg, frem til forventet studiestart på Aalborg Universitet, til september, hvor kræfterne sættes ind på idrætsstudiet.
René Just er medejer og centerleder i Dansk Fitness Aars.
- Fokus ligger på fitness med plads til alle. Qua min baggrund har jeg en klar holdning til at træning skal være multifunktionelt og at alle mennesker er trænbare, siger René Just.
- Idrætsstudiet er valgt for at kvalitetssikre og fremtidssikre Aars´ nye Fitness center, ”Dansk Fitness Aars”. Med en universitetsgrad i idræt vil centret fremadrettet blive en kompetent medspiller i byens aktive idrætsliv, hvor genoptræning, specialtræning og uddannelse vil blive en spidskompetance, vurderer René Just.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"