Forsvundne kunstværker udstilles nu på Johannes V. Jensen Museet

Tirsdag, 22/03/2016 15:48

De viser nye, unikke sider af forfatteren, og på udstillingen bliver det også muligt at se malerier, akvareller og litografier af billedkunstnerne Fritz Syberg og Johannes Larsen, som kaster nyt lys over Johannes V. Jensens livslange venskab med de fynske malere.

Johannes’ skjulte talenter
Det er ikke mange der ved, at en af Danmarks største forfattere og Nobelpristager i litteratur, også var billedhugger og skulptør. At Johannes V. Jensen havde skrevet om andres skulpturer og buster er måske velkendt, men der er stadig mange, der ikke ved, at han selv havde fingrene dybt i leret og gipsen.

-Men hele livet bevarede Johannes V. en primitiv og helt oprindelig trang til at bruge sine hænder, til at smede, snedkerere, mure, tegne, male og modellere, fortæller Hans Støttrup Jensen, der formand for Johannes V. Jensen Museet og hovedarrangør af udstillingen.

-Dengang gav han sit håndværk bort som gaver til nære bekendte, eller anvendte som udsmykning i sit eget hjem, siger Hans Støttrup Jensen, og flere smukke eksempler på Johannes V. Jensens kunstneriske evner har også i de seneste år kunnet ses i hans fødehjem på Johannes v. Jensen Museet, men fra den 1. april er det altså muligt for første gang at se endnu flere unikke eksempler på malerier og skulpturer fra forfatterens hånd samlet.

Enestående samling, man troede var gået tabt
Gennem kontakter til Johannes V. Jensens familie er det lykkedes museet at låne en stor del af Johannes V. Jensens produktion både som maler og som skulptør.

-Det er sensationelt og ganske enestående, at vi nu har mulighed for at se så fine eksempler på disse evner hos Johannes V. Jensen, siger Sara Linderoth Bouchet, daglig leder af Johannes V. Jensen Museet. Ikke nok med, at udstillingen rummer flere effekter, man troede, var gået tabt, bl.a. busten af maleren Fritz Syberg fremstillet i hans atelier i sommerhuset i Tibirke, men det er også første gang, at så mange af dem udstilles i sammenhæng.

Også værker af Fritz Syberg og Johannes Larsen
Udstillingen rummer også værker af billedkunstnere med nær tilknytning til Johannes V. Jensen. Værkerne er fremskaffet ved hjemlån fra Johannes Larsen Museet på Fyn samt fra private samlinger i familien. Samlingen omfatter malerier, akvareller og litografier af billedkunstnerne Fritz Syberg og Johannes Larsen, som kan kaste lys over Johannes V. Jensens livslange forbindelse med de fynske malere og fortælle historien om et venskab, som også omfattede intense feriebesøg hos hinanden i henholdsvis Tibirke og Kerteminde.

Særlige portrætter
Endelig udstilles der en række portrætter af Johannes V. Jensen udført af forskellige af hans samtids store portrætmalere – bl.a. Peter Hansen, Herman Vedel og Ludvig Find â€“ som viser os forskellige sider af forfatterens sammensatte væsen, og de forsøg, som samtidens portrætkunstnere gjorde på at indfange forfatterens modsætningsfyldte personlighed.


Johannes’ kunst og kunstsyn
Johannes V. Jensen foretrak at se sig selv som håndværker og skribent frem for kunstner og forfatter.  ”Som dreng skar jeg skibe” skrev han i det selvbiografiske digt af samme navn, og som voksen byggede han en kæmpe mammut ved sommerhuset i Tibirke, og arbejdede i det hele taget med vidt forskellige materialer og formater.

-Johannes V. Jensen er en af de betydeligste af de forfattere og kunstnere, som fra omkring 1900 skabte billederne af en ny virkelighed og et nyt landskab”, siger Johannes Nørregaard Frandsen, der er professor og leder af H. C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet, og som har sagt ja til at holde festtalen på ferniseringsdagen. ”I hans samtid blev det moderne Danmark til. Dels inde fra gennem mødet mellem traditioner, natur, andelslandbrug, industrialisering og urbanisering, og dels gennem de nye erkendelser, der kom ude fra som nye tanker, filosofi og kunstneriske holdninger. Johannes V. Jensen var med til at skabe ikke bare et nyt landskab, der byggede på konkret naturforståelse, han fornyede også adgangen til og respekten for et folkeligt syn på natur, arbejde, menneskeliv og historie. Jeg glæder mig meget til at se denne udstilling.

Hellere håndværker end kunstner
Udstillingen såvel som skriftet, museet udgiver i forbindelse med udstillingen, formidler Johannes V. Jensens kunstsyn, som fandt udtryk i hans mange essays om både moderne og klassisk kunst, og hans forsøg på at udleve dette syn i sin egen skabende virksomhed. Der er også fokus på forfatterens sommerhus i Tibirke, som blev et af de faste holdepunkter i hans og familiens tilværelse og et fristed, hvor han kunne udfolde sine andre kunstneriske talenter, først i sommerhusets smedje på bakken, og siden i kunstskuret ved huset.

-Jeg for min part vurderer kunst hverken under hensyn til berømmelsen eller kostbarheden, men i forhold til, hvad den bevarer af liv”, skrev Johannes V. Jensen.
At se kunst som noget, der skal bevare liv, er både udgangspunktet for hans kunstsyn, og for denne lille eksklusive udstilling.                                                                                                      


FAKTA: ”Jensen og Kunsten”
Udstillingen rummer 16 værker udført af Johannes V. Jensen selv samt 28 malerier, litografier og træsnit udført af de kendte billedkunstnere, bl.a. Fritz Syberg, Johannes Larsen, Peter Hansen, Herman Vedel, Ludvig Find og Cæsar Kunwald.

Udstillingen arrangeres i de bedst tænkelige rammer på Johannes V. Jensen Museet. Samspillet mellem særudstillingen ”Jensen og Kunsten” og museets øvrige samlinger – herunder Johannes V. Jensens arbejdsværelse hjemlånt fra Nationalmuseet – bidrager til at skabe et udstillingskoncept med både høj kvalitet og stor nyhedsværdi. 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"