Erhvervsberetning 2015 – Farsø Erhvervsråd

Mandag, 21/03/2016 09:46

Jeg vil i min beretning som formand for Farsø Erhvervsråd her komme med et tilbageblik på de områder, vi har arbejdet med i erhvervsrådets bestyrelse i det forgange år.


Herunder vil jeg belyse udviklingen i vores samfund og for vores erhvervsliv, både nationalt, regionalt og lokalt. Samtidig vil jeg se fremad i forhold til de muligheder, der ligger for vores erhvervsliv i det kommende år.


Økonomisk udvikling Nationalt i 2015

Ved indgangen til 2015 var forventningerne til det kommende år rimelig optimistiske. Den meget lave rente sammenholdt med en dansk økonomi, der havde det bedre end flere af vores europæiske samarbejdspartnere gjorde, at der var en tro på at bl.a. de danske forbrugere kunne hjælpe et økonomisk opsving i gang.

1. kvartal 2015 startede da også positivt ud med en BNP vækst på 0,7%. Desværre holdt dette ikke i de efterfølgende kvartaler, hvor væksten for 2. kvartal faldt til 0,2% og 3. kvartal faldt yderligere til -0,5%. Ville dette fortsætte i 4. kvartal var der risiko for at økonomien i Danmark ville gå i recession ved udgangen af 2015. Recession er kendetegnet ved at den økonomiske vækst målt i BNP er negativ.

Vi fik vendt udviklingen en smule i 4. kvartal, således at vi samlet for 2015 endte med en

samlet BNP vækst på 1,2%.

På trods af en lav økonomisk vækst, så steg beskæftigelsen med 1,1%. Isoleret set, er det lidt atypisk at beskæftigelsen stiger, når vi samtidig oplever stort set nulvækst i økonomien. Forklaringen findes bl.a. i at den samlede arbejdsstyrke er faldende. Det er et problem med en faldende arbejdsstyrke, da det meget nemt kan føre til flaskehalse på arbejdsmarkedet, når der forhåbentlig kommer mere gang i økonomien i de kommende år.

Et Danmark i bedre balance

Politisk og blandt landets økonomer har der i 2015 været megen fokus på et Danmark i bedre balance. Der har de senere år været meget stort forskel på væksten – både økonomisk og befolkningsmæssigt – mellem landets aller største byer og resten af Danmark.

Hvis ikke denne skævvridning stoppes, så risikerer vi at Danmark brækker over, hvilket vil være en katastrofe for hele vores samfund.

 

Vi har derfor også set, at der politisk har været stor opmærksomhed på problemet. Regeringen vedtog i efteråret en omfattende plan med udflytning af op imod 4.000 statslige arbejdspladser.

Et godt tiltag, der dog ikke sikrer væksten i provinsen alene, men det er bestemt et positivt bidrag. Desværre fik vi ingen statslige arbejdspladser til Vesthimmerland i denne forbindelse, men der kom dog et pænt antal nye arbejdspladser til Nordjylland og Midtjylland.


Infrastruktur

Infrastruktur er en faktor, der er utrolig afgørende, når snakken går på vækst og udvikling i

provinsen. Det er helt tydeligt, at eks. en motorvej er medvirkende til at skabe vækst for et

område.

For at sikre, at vores virksomheder hurtigt kan transportere varer nemt og effektivt frem, er

det utrolig vigtigt at vi får sat infrastruktur for vores område på den nationale politiske

dagsorden.

En ny hærvejsmotorvej med en linjeføring, der går igennem Vesthimmerland og en udbygning af Aggersundbroen er to meget afgørende og vigtige forhold for infrastrukturen i vores område. Der er i øjeblikket stor fokus på de fremtidige trafikpolitiske investeringer, og her skal vi naturligvis sikre os at der bliver afsat midler til en ny hærvejsmotorvej op over den jyske højderyg.


Lokal infrastruktur

Lokalt blev der i 2015 også i vores kommune for alvor sat gang i store investeringer i infrastruktur, da vi fik sat gang i den nye omfartsvej omkring Aars. For vores virksomheder her i Farsø og opland, er denne omfartsvej meget positiv, fordi den medvirker til at forkorte transporttiden til motorvejen. Vi ser derfor frem til at anlægsarbejdet bliver afsluttet med forventet indvielse i 2017.


Udvikling lokalt

Aktivitetsniveauet hos mange af produktionsvirksomhederne i vores område var opadgående i 2015. Både Outline Vinduer og flere af de øvrige produktionsvirksomheder ansatte flere medarbejdere sidste år, hvilket har været medvirkende til at beskæftigelsen i Vesthimmerland har været stigende i 2015. Ledigheden i Vesthimmerland udgjorde 5,2% i 2015, hvilket er marginalt bedre end for Region Nordjylland samlet set, hvor ledigheden udgjorde 5,3%.


Ordrebøgerne hos mange af vores håndværksvirksomheder havde en positiv udvikling i 1. halvår 2015, desværre forsatte denne udvikling ikke med samme styrke igennem 2. halvår, hvorfor ordrebøgerne her her over vinteren 2015/16 har været knap så gode for flere af disse virksomheder.

 

I Farsø Erhvervsråd har vi i 2015 haft stor fokus på Udviklingsplan Farsø, som kommunen vedtog i 2013. Et af de områder, der er arbejdet ihærdigt med, er udvikling af et nyt boligområde i Farsø, med udstykning af nye parcelhusgrunde.

 

Det er glædeligt, at vi har fået gennemført den nye udstykning på Idunsvej i Farsø. En udstykning, der giver mulighed for både traditionelle parcelhuse og parcelhuse med større fokus på den omkringliggende natur. Vi glæder os til at kommunen får solgt nogle byggegrunde, så vi kan få sat gang i nye parcelhusbyggerier i byen.


Vi har i erhvervsrådet også fokus på at sikre udvikling af vores erhvervsområde. Der er stort set ikke flere ledige erhvervsbyggegrunde i Farsø. Det er derfor vigtigt, at kommunen får sat gang i en udvidelse af vort erhvervsområde. I erhvervsrådets bestyrelse er vi i dialog med kommunen om at få udpeget nye områder, hvor erhvervsudviklingen i Farsø skal ske i fremtiden.


Vi ved af erfaring, at når nye virksomheder ønsker at etablere sig i et område, så er det utrolig vigtigt at der er erhvervsarealer klar, da der ellers er stor risiko for at den pågældende virksomhed vælger et andet område at etablere sig i. Derfor er det meget vigtigt, at kommunen får udpeget nye erhvervsområder nu, så vi er klar, den dag en ny virksomhed ønsker at etablere sig.


Vi har i erhvervsrådets bestyrelse også haft stor fokus på medlemsoptagelse i 2015. Det glæder os meget, at vi har en stor opbakning blandt virksomhederne i vores område. Vi har fået flere nye medlemmer af erhvervsrådet, hvilket bl.a. har medført at vores kontingentindtægter er øget med knap 10 %.

Vi har i bestyrelsen for Erhvervsrådet og i Himmerlands Udviklingsråd stor fokus på at give vores medlemmer opmærksomhed og opbakning, når der er emner hos vores medlemmer, som kræver vores assistance.

Himmerlands Udviklingsråd

2015 markerede et forandringernes år for Himmerlands udviklingsråd på mange områder. Da udviklingschef Jørgen Jørgensen i starten af året tilkendegav sin interesse i at trække sig tilbage efter 21 år på posten, igangsatte bestyrelsen en proces for at finde Jørgens efterfølger.


Processen endte med at tiltrække den nu forhenværende erhvervschef fra Favrskov Kommune, Dan Skovgaard. I denne proces blev det også besluttet at trimme organisationen, således at den nye erhvervschef sammen med erhvervskonsulent Claus Andreasen og administrativ medarbejder Anne-Marie Martinsen kom til at udgøre det nye stærke erhvervsservice team i Vesthimmerland.


Den 1. august var officielt første arbejdsdag for den nye erhvervschef i HIMUR, og siden da er det gået hurtigt med udviklingen af nye tiltag, aktiviteter og tilbud fra HIMUR til det lokale erhvervsliv og erhvervsforeningerne.

 

Ny erhvervsstrategi

Hurtigt stod det klart, at den hidtidige erhvervsstrategi for HIMUR skulle friskes op. Strategien for udviklingsarbejdet og samarbejdet med den lange række af aktører i og omkring Vesthimmerland blev revideret. Nogle aktiviteter lå det lige til højrebenet at sætte i gang, bl.a. aktiviteterne omkring de tre ”Væksthimmerland” overskrifter; Forum Væksthimmerland, Iværksætter Væksthimmerland og Erhverv Væksthimmerland. Dertil kom, at der blev erkendt et behov for at have en systematisk strategiudviklingsmodel, der involverede både erhvervslivet generelt, de fire erhvervsforeninger og byrådspolitikerne, herunder specielt Økonomiudvalget. Strategimodellen blev udviklet og godkendt i 2015, vi ser frem til arbejde målrettet med den her i 2016.


Forum Væksthimmerland

Det første initiativ som HIMUR lancerede efter Dan Skovgaard tiltræden var en videreudviling af et erhvervsforum for kommunens største og vækstorienterede virksomheder under navnet ”Forum Væksthimmerland”. Dette erhvervsforum blev igangsat omkring årsskiftet 2014/15.


Der har i 2015 været afholdt 3 arrangementer i dette forum. Det første blev afholdt i Messecenter Vesthimmerland, efterfølgende blev der afholdt et arrangement på virksomheden Probeco i Løgstør og sidst på året en konference hos Outline vinduer i Farsø. Der har været stor tilslutning til møderne fra mange af de største virksomheder i kommunen, ligesom HIMUR i samarbejde med de arrangerende virksomheder har fået sammensat nogle spændende programmer.


Det seneste møde blev afholdt på virksomheden Treco i Aalestrup, hvor vi bl.a. havde besøg af erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

Det er besluttet at Forum Væksthimmerland afholder tre årlige konferencer på skift hos kommunens største virksomheder, med kompetente og aktuelle interne og eksterne foredragsholdere. Det er også besluttet at deltagerne i Forum Væksthimmerland bliver direkte inviteret til at deltage i den nye strategimodel som HIMUR har indført.

 

Iværksætter Væksthimmerland

Som supplement til at HIMUR altid har tilbudt en kompetent og uvildig vejledning til kommunens iværksættere, er der blevet etableret et stærkere tilbud under overskriften ”Iværksætter Væksthimmerland”. Tanken er at være både mere synlige og opsøgende med tilbud til iværksættere, samt at gøre paletten noget bredere.

HIMUR har i 2015 igangsat et gratis netværk for iværksættere i Vesthimmerland med professionelle ”kursuslignende” indlæg, tilbudt kontorpladser i Aars i tilknytning til HIMUR’s

kontor og som noget nyt også her i Farsø i tilknytning til Erhvervs- og Turistcenter Farsø i

lokalerne på Torvet 1.


Iværksættere under opstart tilbydes her kontorarbejdspladser og sparring på særligt gunstige vilkår.

Vi har i HIMUR også indledt et tæt samarbejde med Ungdomsuddannelsernes iværksætter

initiativ ”IgangZhuset” på Erhvervsskolerne i Aars.

Endvidere er HIMUR blevet mere opsøgende på nyetablerede virksomheder i kommunen, som også tilbydes iværksættervejledning.

 

Som altid er der også et regionalt tilbud om tilskud til iværksættere, der søger ekstern rådgivning. Dette tilbud er blevet ændret fra årsskiftet 2015/16 med nye regler, men i hele 2015 har der været fuld fokus på at få så mange iværksættere igennem med tilskud efter de gamle klippekortsregler som muligt.

En dialog med vores lokale rådgivere og private konsulenter giver os stor fortrøstning til at vi også fremover vil kunne tilbyde iværksætterne en god ekstern sparring uden at det kommer til at koste dem hele den surt opsparede opstartskapital.

Erhverv Væksthimmerland

HIMUR har gennem en lang årrække haft tradition for at udgive nyhedsbrevet ”Erhvervsnyt” i en trykt form og distribueret det med traditionel post. Vi har fundet, at dette medie trængte til et design- og indholdsmæssigt løft, ligesom den postomdelte version forekom både dyr og afgrænset til en for snæver modtagerskare.

HIMUR har derfor udviklet et erhvervsmagasin i avisformat som erstatning for det gamle

erhvervsnyt. Den nye avis ”Erhverv Væksthimmerland” udgives op til 4 gange årligt, den husstandsomdeles i hele Vesthimmerlands Kommune både til private og til erhverv, avisen er annoncefinansieret og har fokus på de gode erhvervshistorier. Det første nummer udkom med 12 sider d. 5. november og er blevet taget rigtigt godt imod. Der er netop udsendt et nyt nummer i denne måned.

Samarbejdet med erhvervsforeningerne

Som bekendt er HIMUR paraplyorganisation for kommunens fire erhvervsforeninger, og hvert år sender hver forening to bestyrelsesmedlemmer til HIMUR´s bestyrelse. I 2015/16 er det Albert Veggerby fra Løgstør Egnens Erhvervsråd der er formand, og Lars Thomsen fra Aars Erhvervsråd er næstformand. Efter rotationsprincippet overgår formandskabet til Aars her efter erhvervsforeningernes generalforsamlinger.

Vores nye erhvervschef har fra starten sat HIMUR´s bestyrelse på arbejde og involveret dem i bl.a. strategiudvikling og udvikling af vedtægter for foreningen. I de nye vedtægter er det som noget nyt fastlagt, at Vesthimmerlands Kommune udpeger to medlemmer fra Økonomiudvalget til HIMUR´s bestyrelse. Der har tidligere været fast tradition for at borgmester og kommunaldirektør var kommunens repræsentanter.

Der har på en række af HIMUR´s bestyrelsesmøder i 2015 været drøftet hvordan foreningerne kunne komme til at arbejde tætter sammen.

Dette har bl.a. resulteret i at der afholdes en række møder i løbet af året for medlemmer af de 4 erhvervsråd.

Programmet for de 4 møder i 2016 ser pt. således ud:

1. kvartal: Professionelt brug af LinkedIn m. Marianne Købke, møde afholdes i Aars

2. kvartal: Online markedsføring m. Lars Skou Nielsen/freelancer, møde afholdes i

Løgstør.

3. kvartal: Kommunalt indkøbskursus m. Pia Risgård/Vesthimmerlands Kommune. møde

afholdes i Farsø,

4. kvartal: Personalejura m. Gitte Aaberg, møde afholdes i Aalestrup.

6


Vi kommer i 2016 også med et tilbud til vores virksomheder, der går under overskriften ”Bedre Bestyrelser”. Der er tale om et mindre kursusforløb over 3 dage, hvor mindre og mellemstore ejerledede virksomheder får inspiration til hvordan man kan drage nytte af en professionel bestyrelse. Dette kursus bliver bl.a. afholdt her i Farsø.

Samarbejdet med Vesthimmerlands Kommune

Vesthimmerlands Kommune er HIMUR´s største og eneste sponsor, og via den årlige resultatkontrakt reguleres både økonomien og de erhvervsservicemæssige opgaver, der skal løses. Ved at udvikle og vedligeholde en strategi, der spiller op til kommunens erhvervspolitik og giver en klar indikation af hvad erhvervslivet i Vesthimmerland ønsker, forventes det, at vi fremover får et meget fint redskab til at skabe retning for samarbejdet med kommunen.


HIMUR var ikke specielt engageret i det store golf arrangement Made in Denmark i 2015, men der er allerede planer for et meget tættere samarbejde med kommunen om dette i 2016, ligesom projektet 1.000 Studiejob i Nordjylland er et fælles initiativ for HIMUR og kommunen.


Netop projektet med 1.000 studiejob i Nordjylland vil jeg gerne slå et slag for her på vores

generalforsamling.


For at vi også i fremtiden kan sikre den nødvendige tilgang af højt specialiseret arbejdskraft til vores virksomheder, er det utroligt vigtigt at vi tilbyder studerende på de videregående uddannelser studiejobs i vores virksomheder.

Når de studerende har været i praktik i virksomheder i Vesthimmerland, så er det langt lettere at tiltrække disse, når de efter afslutning af deres studier, skal finde permanente jobs i virksomhederne.

Samarbejdet med Business Region North Denmark

Alle 11 nordjyske kommuner samarbejder om erhvervsudvikling i en nyetableret organisation ”Business Region North Denmark”. Organisationen, der så dagens lys først i 2015 er inspireret af andre storbyområders lignende erhvervssamarbejder f.eks. Business Region Aarhus og Greater Copenhagen. Hver kommune inkl. vores egen deltager i en række fora, hvor forskellige emner debatteres og der bl.a. besluttes fælles tiltag.

Erhvervslivet i hver kommune har udpeget medlemmer til et erhvervsforum (fra Vesthimmerland Kim Berg, Probeco, Mads Øgaard, Øgaard A/S og konsulent Gert Hosbond). Derudover indgår vi i 5 indsatsområder (Turisme, Infrastruktur, Internationalt samarbejde, Erhvervsudvikling og jobskabelse samt Kvalificeret arbejdskraft). Himur´s erhvervschef har sæde i gruppen for Erhvervsudvikling og jobskabelse, der mødes kvartalsvist og forsøger at være dagsordensskabende inden for relevante erhvervsudviklingstiltag.

Et af de projekter der har været sagt og skrevet en del om i 2015 er projekt 1.000 studiejobs, hvor vi her i kommunen både forsøger at skabe kommunale og private studiejobs. Det skal også lyde som en opfordring til at tage imod en studiejobber, som både kan give en spændende og relevant ny viden ind i virksomheden og være en solid arbejdskraft til meget overkommelig pris. HIMUR er behjælpelig med det praktiske i opslag og fremfinding af kandidater.


Samarbejdet med Væksthus Nordjylland

Væksthuset beliggende i Aalborg er HIMUR´s regionale storebror og samarbejdspartner omkring specialiseret erhvervsservice. Hvert år udpeges en væksthuskonsulent som Ambassadør til hver kommune, som således sikrer dels en optimal kontakt og en god videns overførsel.


Væksthus Nordjylland er tovholder på en række tilskudsprogrammer til vækstorienterede iværksættere og virksomheder i drift.


2015 er også et overgangsår, hvad angår Væksthuset, og nye programmer er blevet indfaset og gamle udgået i løbet af året. Det er ikke blevet nemmere at opnå tilskud til ekstern rådgivning, da de regionale penge er blevet generelt færre og kravene til modtagerne er skærpet, men der har også i 2015 været, og vil fortsat være, mange virksomheder som vi vil forsøge at hjælpe igennem nåleøjet til Væksthusets eller andre ordningers tilskudsprogrammer.


Væksthus Nordjylland er også vært for et velfungerende netværk af alle kommunernes erhvervschefer og relevante ledere fra Væksthuset. I den såkaldte NES kreds besluttes mange fælles tiltag herunder også kompetenceudvikling for os i erhvervsservicen, og i 2015 oplevede vi for første gang et såkaldt erhvervsservice-døgn hvor hele branchen i Nordjylland samles til en konference for at netværke og blive klædt på med den nyeste viden og inspiration.


Samarbejdet med uddannelsessystemet

Vesthimmerland er som bekendt stærk på uddannelse indenfor ungdomsuddannelserne og de faglige områder som Erhvervsskolerne i Aars dækker. HIMUR har et helt naturligt godt samarbejde med både gymnasierne og erhvervsuddannelserne, og vi har i 2015 bl.a. været involveret i projektet omkring ”IgangZhuset”, der er et iværksætter tilbud til studerende på ungdomsuddannelserne.


I slutningen af 2015 inviterede HIMUR alle uddannelserne til drøftelse af muligheden for at søge en stor regional uddannelsespulje til et fælles projekt med omdrejningspunkt i vækst og udvikling af kommunen under en entreprenørskabs overlægger. Alle uddannelsesinstitutionerne er gået med, og vi har nu en ansøgning indsendt til Region Nordjylland.


For HIMUR er uddannelsessystemet også de videregående uddannelser i Aalborg; UCN og AUC (Aalborg Universitet)   Både HIMUR og kommunen finder det strategisk yderst vigtigt at knytte stærke bånd til disse uddannelsesinstitutioner og deres studerende, både med henblik på viden overførsel til vores erhvervsliv, men også som en del af en offensiv bosætningsstrategi. I 2015 gennemførtes en besøgsdag hvor 2 busfulde af Cand. Merc. studerende besøgte virksomheder i Vesthimmerland. Det er også i tæt samarbejde med UCN og AUC, at vi forsøger at rekruttere studerende til studiejobs i vores virksomheder, som jeg netop har været inde på.


Samarbejdet med Visit Vesthimmerland

Visit Vesthimmerland er i 2015 blevet udskilt fra Vesthimmerlands Kommune som en selvstændig organisation akkurat som HIMUR. Desværre nåede den første turistchef ikke at være hos os ret mange måneder inden karrieren tog en anden drejning, og samarbejdet med Visit gik derfor noget i stå de sidste måneder af 2015. Det ligger dog helt fast, at der igen skal etableres et stærkt samarbejde her i 2016 hvor den nye turistchef Jimmi Petersen er tiltrådt (1. marts). Et stort samarbejde ligger forude omkring Made in Denmark golfturneringen, men vi forventer også andre samarbejdsprojekter.

I Farsø Erhvervsråd vil vi i 2016 også have stor fokus på at sikre, at kommunens anlægsbudgetter og investeringer i videst muligt omfang kommer vores lokalområde her i Farsø og omegn til gavn. Vi har en stor interesse i at sikre den bedst mulige udvikling for hele vores kommune.


I regi af Erhvervs- og Turistcenter Farsø arbejder vi også på at skabe ressourcer, der kan være med til at sætte fokus på endnu mere udvikling i vores lokalområde.

De første to år med afvikling af Made In Denmark har været en stor succes, der har været med til at give vores område en helt unik branding. Turisme er en meget vigtig indtægtskilde, vi skal derfor sikre at den store succes, som Made In Denmark har givet, smitter positivt af på turisme indtægterne i vores lokale virksomheder og heldigvis kan vi glæde os over at det store arrangement fortsætter i 2016 og forhåbentlig også i årene, der følger efter.


Dette var mit tilbageblik på året der er gået og samtidig et bud på de muligheder vi har i det kommende år.


Jeg vil gerne slutte af med at rette en stor tak til en stribe mennesker for det arbejde, der bliver ydet for at fremme erhvervsudviklingen i vores område.

Jeg vil gerne sige tak Jørgen Jørgensen for den store indsats som han har ydet for HIMUR igennem 21 år. Ligeledes skal der rettes en stor tak til Dan Skovgaard og hans medarbejdere hos Himmerlands Udviklingsråd for deres store indsats for at fremme vore medlemmers udvikling og vækst. Dan er kommet rigtig godt fra start som ny erhvervschef i HIMUR. Dan er desværre forhindret i at deltage i vores generalforsamling her i aften. Jeg vil også gerne sige tak til mine kollegaer i erhvervsrådets bestyrelse for et rigtig godt og positivt samarbejde i årets løb.


I den forbindelse vil jeg gerne rette en særlig tak til Erhard Kristensen, der har valgt at træde ud af erhvervsrådets bestyrelse. Du har været med i erhvervsrådets bestyrelse i 10 år. Jeg vil gerne takke dig for det gode samarbejde i den forbindelse.

Ligeledes vil jeg gerne takke for samarbejdet med handelsstandsforeningen og turistforeningen omkring driften af ETC. Vi har i dette samarbejde en unik konstruktion, hvor vi er i stand til at yde et serviceniveau for vore medlemmer, som mange andre byer misunder os.


I den forbindelse vil jeg også rette en stor tak til Nienke Jonker, der er omdrejningspunktet hos ETC og for hendes og hendes medarbejderes store indsats i alle de samarbejdende foreningers regi.


Tak.


Brian Otte Samuelsen

Formand.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"