En af byens ældste butikker lukker

Af Torsten Hansen, Onsdag, 16/10/2019 07:00

106 år med maling og gulvlak fra samme adresse

AARS: Efter 106 år med maling og lak, og drevet af samme familie i alle år, drejer brødrene Bjørn nøglen til Nordsjö, også kendt som Sadolin, lørdag d. 19. oktober.

- Vores bedstefar, Lars Bjørn, startede i Skagen. Men efter nogle år købte han også butikken i Aars. Det skete i 1913, hvor han drev to butikker. Han vurderede, at der var større potentiale i Aars på grund af jernbanen. Derfor afhændede han butikken i Skagen, fortæller Lars Bjørn, der sammen med broderen Anders Bjørn, siden 1985 har drevet butikken i Aars.

Gennem alle årene har maling og lak været hjørnestenen i butikken, men de seneste år har tapet, autolak og solafskærmning også været store varegrupper.

Begge brødre har nået en alder, hvor de gerne vil afhænde butikken.

- Det har ikke været muligt at finde nogen, der ville overtage butikken, derfor har vi besluttet at lukke, forklarer Lars Bjørn.

Butikken har ellers gået i arv gennem 100 år. Den første Lars Bjørn døde i 1950, hvorefter sønnen Verner Bjørn overtog. Verner Bjørn døde i 1985, og samme år overtog sønnerne Anders og Lars Bjørn. Ingen af deres børn har ønsket at overtage forretningen.

I gamle dage var forretningen særligt kendt for sin egen særlige gulvlakfernis.

- Det var en lak vores bedstefar selv lavede. Ret faktisk så købte han lak ind fra to leverandører og blandede den. Blandingen var rigtig god, husker de to brødre. Og hukommelsen fik et ekstra skub forleden, hvor de i forbindelse med oprydning stødte på en af de gamle metaldåser med Gulvlakfernis.

- Man kan se, at vi var tidligt ude med at have telefon. Her står TELF 40 på dåsen, viser Lars Bjørn.

Brødrene vil nu sørge for, at dåsen kommer på museum, hvor den hører hjemme.

Langt udsalg

Lukningen har været planlagt i lidt over en måned, hvor der har været ophørsudsalg i butikken. Mange har benyttet sig af de billige tilbud, og der har været meget travlt i butikken de seneste dage. Det gode salg har netop givet anledning til oprydning.

- Vi har fået tømt kælderen og flyttet de sidste varer op. Der har været fart på, forsikrer Anders Bjørn.

Når de om få dage lukker døren for sidste gang, så venter den tredje alder, som de begge har nået.

- Min kone og jeg har købt familiens gamle sommerhus. Der vil vi tilbringe mange af timerne. Huset trænger til en kærlig hånd, siger Anders Bjørn.

- Ellers skal jeg ud og fiske. Jeg er ivrig lystfisker, understreger Anders Bjørn.

Lars Bjørn har planer om at cykle noget mere, og måske hjælpe lidt mere til derhjemme.

Nordsjö

Nordsjö produkterne forsvinder ikke helt fra Aars. En anden virksomhed har planer om at sælge malerprodukterne.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"