Direktør Svend Jørgensen får oprejsning af tilsynet

Af Thorkil Christensen, Onsdag, 08/05/2019 08:01

Notat ”dukket op” efter Ombudsmanden gik ind i sagen

AARS: Efter Folketingets Ombudsmand er trådt ind i sagen, er der nu lagt op til, at forhenværende sparekassedirektør i Aars, Svend Jørgensen, får oprejsning fra Finanstilsynet i den afsluttede sag om kursmanipulation. Et tidligere manglende notat er pludselig dukket op hos Finanstilsynet, som af ombudsmanden er blevet pålagt at stramme op omkring notatpligt og opbevaring.

Det drejer sig om et manglende referat i den omfattende kursmanipuleringssag fra november 2011, som førte til, at Svend Jørgensen måtte forlade sin stilling som direktør i Sparekassen Himmerland. Det skete efter knap 25 år. Svend Jørgensen blev anholdt og sigtet i sagen, men blev senere pure frifundet for anklagerne ved retten. Direktørstillingen i sparekassen fik Svend Jørgensen ikke tilbage. Finanstilsynet havde sørget for, at han mistede sit job, og efter frifindelsen blev der hverken sagt undskyld eller ydet erstatning.

Svend Jørgensen har siden, med henvisning til notatpligten, efterlyst et referat fra det møde, som førte til hans fratrædelse efter få minutters betænkningstid. Finanstilsynet har erkendt, at der burde være taget notat af den del af mødet, der vedrørte drøftelser om Svend Jørgensens egnethed og hæderlighed som sparekassedirektør, men fastholdt, at der ikke eksisterede noget referat eller notat.

Svend Jørgensen var utilfreds med, at myndighederne ikke havde indledt en nærmere undersøgelse af forholdet og klagede til Folketingets Ombudsmand. Det satte skub i tingene. På baggrund af en telefonisk henvendelse fra Erhvervsministeriet har Finanstilsynet fundet anledning til at foretage en udvidet søgning i det fysiske arkiv. Ved denne søgning har en medarbejder fundet nogle håndskrevne notater fra mødet 15. november 2011.

Det er Finanstilsynets opfattelse, at noterne indeholder faktiske oplysninger om mødet, og at noterne er undergivet aktindsigt. Herefter er noterne udleveret til Svend Jørgensen. Finanstilsynet har efterfølgende, i et brev til Svend Jørgensen, beklaget forløbet meget og undskyldt, at tilsynet i forbindelse med hans aktindsigtsanmodning 7. august 2017 ikke fandt de noter, som nu er udleveret. Finanstilsynet har endvidere tilkendegivet over for Svend Jørgensen, at Finanstilsynets bestyrelse ved et personligt møde gerne vil beklage forløbet. Altsammen ved ombudsmandens mellemkomst.

Folketingets Ombudsmand har dog ikke sluppet sagen, men beder tilsynet om at redegøre for, at tilsynet ikke på et tidligere tidspunkt - herunder i forbindelse med Svend Jørgensens anmodning om aktindsigt eller ombudsmandens henvendelse i august 2018 - har fundet anledning til at foretage den omtalte ”udvidede” søgning i tilsynets fysiske arkiv. Ombudsmanden beder endvidere Finanstilsynet om at redegøre for, hvad en beslutning om at styrke det ledelsesmæssige fokus på aktindsigt og notat- og journaliseringspligt nærmere indebærer, og om, hvordan man vil sikre, at en tilsvarende situation ikke opstår igen. Finanstilsynet har fået fire uger til at svare på spørgsmålene.

At Finanstilsynet har taget henvendelsen fra Folketingets Ombudsmand til sig bekræftes yderligere ved, at Svend Jørgensen har fået en skriftlig invitation til et personligt møde med formanden for Finanstilsynets bestyrelse, David Lando og næstformand Preben Lund Hansen, som ønsker at beklage forløbet omkring behandlingen af aktindsigtsanmodningen og det senere fund af de håndskrevne noter. Efter en lang periode som Svend Jørgensen har kaldt sit livs mareridt, har han fået job som direktør for en stor virksomhed i Hedensted.

Desuden er han medlem af byrådet i Vesthimmerlands Kommune.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"