Der gøres en stor lokal indsats for at bevare den jydske hest

Onsdag, 12/05/2010 11:04

Der er sikkert mange af især den lidt ældre generation som kan huske den jydske hest som en af Danmarks nationale trækhesteracer.
Helt fra midten af 1800-tallet har avlsmålet været en velegnet trækhest til alt forefaldende trækarbejde især i landbruget, men racen fandt også anvendelse som nødvendig trækkraft i byerne.
Sammen med den lidt grovere bygget belgiske hest, var det ”jyderne” der var kendtegnet ved, at de tog  fat, når det virkelig gjaldt. Enten sprang seletøjet eller også fulgte et læs med.

Roligt temperament
Selv om det er en forholdsvis stor hest, har ”jyderne” et roligt temperament.
Avlsmålet er at fremavle en middelstor, harmonisk, muskuløs og trivelig hest med god dybde og bredde og med et arbejdsvilligt, fromt og tillidsvækkende temperament.
Det store flertal af jydske heste er i dag røde. Mange har lys pandelok, man og hale. Det er de nationale farver. Enkelte brune og sorte forekommer. For 100 år siden var de fleste brune og sorte.

Kåring
Der bliver afholdt hingste kåring hvert år i marts måned, og hoppekåring bliver afholdt i efteråret flere steder i landet.
Ved kåring bruger man skalaen fra 1-10.
Hingste kåres fra 7-10 point. Opnår hingsten et helhedsindtryk på 6 eller derunder, opnår den ikke kåring , og kan ikke avlsgodkendes.
Hopper kåres fra 5-10 point. Opnår hoppen et helhedsindtryk på 4 eller derunder, opnår den ikke kåring , og kan ikke avlsgodkendes.
Ved måling er der 4 mål som angives i følgende rækkefølge: stangmål, båndmål, gjordmål og pibemål.
Der gives 9 delkarakterer og til sidst et helhedsindtryk, som viser kåringstallet.

Åbent hus hos årets føl
Hos Gitte Juul og Mogens Hammer, Nørdalvej 10 i Giver, går der i øjeblikket en hoppe med føl og en vallak.
Dem og et par stykker mere, er der mulighed for at se på lørdag, når parret sammen med Nordjysk Avlsforening holder åben stald.
Ud over at se de flotte jyder, kan man se den nye heststald, og der bliver hestevognskørsel.
Interessen for heste, har Mogens Hammer haft fra barn, men da var det nordbakker, han kørte med.
- For mig var det dog den jydske hest, der stod øverst. Jeg har altid syntes den er noget særlig, og vidst, at skulle jeg have heste, skulle det være jyder, siger Mogens Hammer.
Parret købte de første to i henholdvis Ullits og Nibe.Hoppen var ifolet og fødte et velskabt føl, som sidste år blev kåret som Årets Føl 2009 ved en kåring i Randers Moderen har også fået høje point og førstepræmie ved Landskuet i Herning.
Mogens Hammer er også begyndt at genopfriske kørsel med hestespand, og det er noget, han vil gøre en  del ved i fremtiden. Han vil deltage i stævner både lokalt og andre steder i landet, og er blandt andet meldt til et stævne på Gl. Estrup på Djursland.
Men ellers er det parrets plan, at de vil satse mere på avl, og med den gode start, både moder og føl har fået på kåringer og skuer, tegner det da også lyst i den henseende.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"