Debat om turistdestination tog en uventet drejning fra start

Af Torsten Hansen, Fredag, 29/11/2019 12:37

Efter en time besluttede byrådet at samarbejde med Mariagerfjord

AARS: Alle forventede en lang og udmattende debat om den fremtidige turistdestination, da byrådet i Vesthimmerlands Kommune i går torsdag havde emnet på programmet.

Men til alles overraskelse havde socialdemokraterne ændret holdning kort før mødet, og var parat med et ændringsforslag.

- Vi er enige i, at det duer ikke at stå alene. Vi vil søge mod en større destinationsmodel. Derfor vil vi komme med et ændringsforslag, hvor vi som udgangspunkt godkender dagsordenspunktet. Men vi kræver, at de 800.000 kroner der er målrettet Limfjordsturismen tages ud, sagde Palle Jensen (S), da han som den første havde trykket sig ind i talerækken.

Forslaget kom som en overraskelse for alle i salen, og gjorde at næsten alle andre i talerækken ikke længere kunne bruge deres planlagte taler.

Dagens byrådsmøde havde mange tilhørere - ikke mindst fra turisterhvervet, og mindst en af dem havde det store smil på, da Palle Jensen afsluttede sit indlæg. Det var turistchef Jimmy Stæhr-Petersen, der meget gerne så, at byrådet valgte, at Vesthimmerland skulle gå sammen med Mariagerfjord Kommune i et fremtidigt samarbejde. Nu lå den løsning pludselig helt åben, hvor der få minutter før havde tegnet sig et byråd, der var nærmest delt på midten.

Med socialdemokraternes ændringsforslag forsvandt diskussionen om, hvor de fremtidige arbejdspladser for turistmedarbejderne skulle placeres næsten helt.

I stedet blev det en lang debat om, hvorvidt det var rigtigt at lave et samarbejde med Mariagerfjord Kommune alene, eller man stadig skulle søge at få Rebild Kommune og eventuelt endnu flere med.

- Er det her det mest optimale - det tror jeg ikke. Et flertal i Konservative tror på, at jo bredere vi kan stå, des bedre. Derfor ærgrer det mig, at vi ikke har Rebild med. Det mest geniale ville være, at vi også havde Aalborg med, sagde Henrik Dalgaard (C).

Hans partikollega Allan Ritter var dog ikke helt enig.

- Jeg mener, vi skal gå en anden vej end sammen med Mariagerfjord. Jeg har svært ved at se, hvad vi skal sammen med Mariager, sagde han.

- Jeg synes heller ikke, at samarbejdet med Mariagerfjord er rigtigt. Vi skal være meget større, lød det fra Per Jensen (S), der fulgte op med at forklare, hvorfor han havde accepteret partiets ændrede holdning.

- Det var spørgsmålet om de 800.000 kroner, der fik os til at tie i Løgstør, forklarede han.

- Men jeg undrer mig over forhandlingsresultatet. Jeg kan se, at der er skrevet fire punkter ind, hvor det ikke er meget vi får i Vesthimmerland. Vi skal betale huslejen for kontoret. De bestemmer, hvor det skal ligge. De får 100.000 kr. til Saltcentret, og så får de et turistkontor i Øster Hurup. Det er svært at se, at vi har fået andet end selve kontoret, men skal selv betale alle omkostningerne, uddybede Per Jensen.

Det fik borgmester Per Bach Laursen til at komme med en hurtig bemærkning mellem de mange på talelisten.

- Mariagerfjord har også måtte give afkald på noget, det fremgår dog ikke af aftalen. Men sådan er forhandlinger, forklarede borgmesteren.

De fire punkter i aftalen fik også andre kommentarer fra politikerne.

- Jeg er ked af, at min partikollega i Mariagerfjord har været fremme og sige ultimativt, hvor kontoret skal ligge. Det er ikke måden man gør det på, sagde Per Bisgaard (V).

Diskussionen bølgede frem og tilbage i cirka en time, inden det lykkedes borgmesteren at lægge en dæmper på talelysten hos byrådskollegaerne.

Derfra handlede det om, at stemme om ændringsforslaget. Inden da var der dog en del polemik om, hvordan det konkret skulle udformes, da det ikke forelå på skrift. Resultatet blev, at 24 stemte for ændringsforslaget og tre var imod. Det var de to medlemmer af Dansk Folkeparti og Allan Ritter.

Det betyder, at Vesthimmerland og Mariagerfjord kommuner arbejder mod at danne Destination Himmerland, og kontoret kommer til at ligge i Aars.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"