De døde blev hædret og mindet

Af Ture Damtoft, Lørdag, 31/08/2019 10:07

VESTHIMMERLAND: I morgen søndag, 1. september er det 80 år siden, Anden Verdenskrig brød ud med Tysklands invasion af Polen.

At det førte til fem års besættelse af Danmark fra 9. april 1940 til 5. maj 1945 ved enhver dansker. Den besættelse var aldrig blevet slut, hvis ikke soldater fra mange nationer havde kæmpet og i mange tilfælde ladet deres liv i kampen mod nazismen i Tyskland og facismen i Italien - de såkaldte aksemagter sammen med Japan og i mindre grad Spanien samt en række østeuropæiske nationer.

Polen blev rendt over ende på nogle få uger, men de polske styrker gav ikke op. De meldte sig under især den britiske fane for at fortsætte kampen.

Således også i sensommeren 1944, hvor der på én nat blev skudt tre Lancaster bombefly ned med et tab af 14 allierede besætningsmedlemmer fra netop Polen og England.

Begge nationer var i går repræsenteret ved mindehøjtideligheden for 75 året for nedskydningerne, hvor borgmester Per Bach Laursen holdt tale for de omkring 150 forsamlede mennesker.

Hjemmeværnet Nordjylland og Danmarks Veteraner førte danske og FN faner til kenotaffen (mindestenen, red) på Aalestrup kirkegård, der blev nedlagt kranse og derefter holdt stilhed, mens en trompeter blæste The Last Post.

Her tre billeder fra mindehøjtideligheden.

Læs mere i Aars Avis på onsdag, hvor vi også har et interview med den engelske og de polske repræsentanter.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"