COVID-19: Dødsfald i Aars - men går den rigtige vej

Af Ture Damtoft, Torsdag, 03/12/2020 15:14

AARS: Efter et svært forløb med Covid-19 er en beboer på Boformen Østermarken i Aars død.

Der er tale om botilbuddets ældste beboer midt i 60-erne, som i forvejen havde et svækket helbred.

- Det er jo desværre det billede, vi ser. Dem som i forvejen har et stærkt helbred, skal nok klare sig igennem, mens dem, som har et svækket helbred, kan få svære symptomer og i sidste ende dø af det, siger sundhedsdirektør i Vesthimmerlands Kommune, Anne Krøjer.

Udbruddet på Boformen Østermarken har betydet, at seks beboere er blevet smittet, men smitten har været mere udbredt blandt de ansatte.

Af 18 ansatte er 15 blevet testet positiv for Covid-19. Af de 15 er de 13 tilbage på arbejde.

Årsagen til udbredelsen er ikke klarlagt, men en forklaring kan være, at en eller flere ansatte og beboere har været smitsommme, inden de selv er blevet testet positive.

- De er blevet testet på dag nul, så igen på dag fire og så er det først ved den tredje test på dag syv, at de er testet positive. Vi har ikke kunnet forsåt, vi ikke har kunnet inddæmme smitten, men vi har at gøre med en variant, hvor man tilsyneladende kan smitte i en periode, inden man selv tester positiv, siger Anne Krøjer.

I løbet af udbruddet har der været løbende kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed og Region Nordjyllands hygiejnesygeplejerske for at granske procedurerne omkring brug af værnemidler og andre tiltag for at forhindre smittespredning.

- De har sagt, at vi har gjort hvad vi kan. Det har alle jo. Det lumske er, at der er nogen, som har været smittebærere uden at være klar over det, siger Anne Krøjer.

 

Går den rigtige vej

Trods dødsfaldet er der også positive nyheder.

Torsdag 3. december er der det seneste døgn kun konstateret ét nyt tilfælde i Vesthimmerlands Kommune.

De seneste syv dage er der 28 smittede - et fald på 10 siden tirsdag.

- Det vil vi gerne se mere af. Også så vi kan få løsnet op for besøgsrestriktionerne på plejecentrene og andre steder, så beboerne kan få besøg af mere end en person til jul. Jeg håber, alle vil hjælpe til og blive ved med at holde afstand, spritte af og bære mundbind, så vi kan give det et ekstra nøk og forhåbentlig komme ned på et niveau, hvor det bliver muligt at få besøg af familien, siger Anne Krøjer.

Alle beboere må naturligivs gerne komme på besøg hos familien til jul, men for de, som fejrer jul på plejecentre og i andre boformer, garanterer hun, at personalet vil stå på hovedet for at give alle en god jul.

 

Højest i Nordjylland

Med en incidens-rate (smittede/100.000) på 79,2 ligger Vesthimmerland i den nederste tredjedel af landets 98 kommuner.

Trods nedgangen i antallet af smittede ligger vi dog højest i Nordjylland.

På landsplan er der de seneste 24 timer 1605 nye tilfælde af 77.754 testede - det svarer til at 2,06 pct. er testet positive.

Der er seks dødsfald, 44 nye indlæggelser og antallet af indlæggelser er steget med et til 267 - 38 på intensiv og 28 i respirator.

 

 

 

 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"