Aggersborg Verdensarv: Forløsning, lidt tårer og forbudte kram efter timers anspændthed

Af Ture Damtoft, Mandag, 18/09/2023 10:34

VESTHIMMERLAND: Søndag blev en mindeværdig og minderig dag for de mange i Vesthimmerlands Kommune, der har arbejdet for at få Aggersborg ringborg anerkendt som verdensarv.

I det godt navngivne "Aggersborg" lokale på Vesthimmerlands Rådhus var der samlet 20-25 spændte og nervøse folk fra kommunen, museet og ikke mindst de mange frivillige, som hvert år er med til at gøre den største af de fem danske ringborge til et levende sted for sommergæster med bl.a. levendegørelse.

På slaget 16 faldt UNESCO formandens hammer, de danske ringborge var uden indvendinger blevet optaget som "World Heritage" og jubelbrølet i "Aggersborg" kunne høres langt ned af gangene i det ellers søndagstomme rådhus.

- Det var lige før, der var tårer i øjnene, da det skete. At vi ser det online på skærmen, det var godt nok specielt. og her i Nordjylland plejer vi ikke at juble, men vi overskred alle grænser, og det var svært ikke at komme til at kramme nogen, selvom vi egentlig ikke må det her i kommunen, det har vi jo retningslinjer for, siger borgmester Per Bach Laursen, der ikke lige kan huske, hvem der blev krammet, og retningslinjerne gælder naturligvis kun for kommunalt ansatte.

Der blev også givet krammere fra museumsdirektør Broder Berg og flere andre, inden der blev skålet med bobler og med smil fra øre til øre sagt tillykke på kryds og tværs.

Et fælles løft

Mandag morgen siger museumsdirektøren, at han ikke kan finde ord, men med en lille smule tilløb finder han alligevel en del af dem og ikke mindst om fremtiden for Aggersborg og turismen i Vesthimmerland.

- Jamen altså, det var helt enestående. Jeg mangler ord her til morgen, det er simpelthen så stort. Det mest afgørende er nu at sige, det er et fælles løft, hvor mange har bidraget gennem mange år. Det er både nationale kræfter, museer, de lokale frivillige omkring Aggersborg og vores gode kolleger i kommunen. Vi skal have en bedre formidling deroppe, det er der ingen tvivl om, og vi skal finde det, der passer til stedet. Der foreligger forskellige ideer, som skal vendes og drejes og drøftes, så vi kommer frem til en løsning, som er langsigtet og og respekterer stedet, siger Broder Berg.

Fra kommunens side ligger borgmesteren op til at bygge i en stil, der passer til vikingetiden. Måske et center for gæster, hvor historien om ringborgene kan formidles men stadig med gratis adgang til selve ringborgen.

- Vi vil selvfølgelig etablere et "visitor" center i nærheden. Det skal være for alle, og det kan godt være, det kommer til at koste en finger at komme derind, men jeg håber, selve ringborgen vil være frit tilgængelig. Mange har jo besøgt Jelling, og der er jo fri adgang bare ikke til museet. Jeg forestiller mig også, der er fri adgang til Roskilde Domkirke. Det vigtigste bliver, at vi bliver i stand til at holde på de turister, som kommer for at se Aggersborg, og de forhåbentligt tager en overnatning, det er der, det betyder noget for økonomien, siger Per Bach Laursen.

Han ser gerne f.eks. Børglum Kloster, som arbejder på sagen, optaget på United Nations Education Science and Culture Organisations liste over verdensarv, så der er yderligere en nordjysk destination for turister at rejse efter.

Mad, musik og mjød

Står det til Vesthimmerlands Museum behøver turisterne slet ikke komme så langt nordenfjords, der er rigeligt at komme efter i Himmerland, hvis der bliver lavet en vigtig opdatering.

Spurgt ind til den noget mørke, triste og rent ud sagt kedelige udstilling fra 1999 på museet i Aars, kommer reaktionen helt spontant og med eftertryk.

- Den er forældet. Den skal fornyes. Nu får vi en placering med Aggersbord i nord, Stenaldercenteret i Ertebølle i vest, Fyrkat i øst og museet i Aars. Der ligger vi ret godt og får en mulighed for at løfte Vesthimmerlands oldtid og historie til et nyt niveau med en ny udstilling, siger Broder Berg.

Perspektivet i udnævnelsen af Aggersborg som verdensarv er stort men ret svært at konkretisere lige her i dagene efter.

Fokus er på turister og med dem på betydningen for kommunens økonomi, men der er også en erkendelse af et historiens vingesus, der er blevet slået over Vesthimmerland, hvor diffust det end kan være.

- Det er svært (at perspektivere det). Vi aner ikke hvad, vi er på vej ind i. Når jeg siger, det er det største, jeg har været med til som borgmester, så betyder det noget. Nu har hele verden anerkendt, at i Aggersborg er der et klenodie, som har haft betydning for dannelsen af Danmark for over 1000 år siden, og så må vi se, hvad vi kan få det til at betyde i fremtiden som en vækstmuglighed, og det er så op til byrådet, siger Per Bach Laursen.

Lørdag 30. september var der i forvejen planlagt et arrangement på Aggersborg, nu bliver det den kæmpe fest, som de havde håbet på med skåltaler, aktiviteter, levendegørelse, mad, musik og mjød.

Hvor man kan komme ind og se en af kun herregårdslader i Nordjylland - Aggersborgsgård laden fra 1894.

- Jeg vil sige et par takkeord i den anledning, og så skal vi bare have en folkefest, siger en stadig meget glad Broder Berg.

 

 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"