Aars bys jubilæum skal fejres gennem et helt år

Af Thorkil Christensen, Onsdag, 30/01/2019 08:12

Initiativer skal drøftes på møde i Aars, 6. februar

AARS: Selv om der er knap et år til, så er der allerede lagt mange kræfter i forberedelserne omkring Aars bys 150 års jubilæum. Og onsdag, 6. februar holdes et møde i Aars Kirkecenter, hvor alle med gode jubilæumsideer og lyst til at realisere dem kan deltage. På dette møde vil nogle af initiativerne blive vendt.

Det er i 2020 Aars kan fejre 150 års jubilæum. I den anledning blev der i efteråret 2018 holdt et opstartmøde med repræsentanter for en bred kreds af foreninger i Aars, og der blev lavet en liste med forslag til arrangementer og andre aktiviteter. Onsdag, 6. februar skal der drøftes konkrete tiltag og ideer, men der er stadig plads til nye indslag.

Tanken er, at gennemføre arrangementer løbende i hele 2020, så der bliver tale om et jubilæum der kan huskes mange år efter.

- Men kun i fællesskab kan vi løfte opgaven og skabe et brag af en jubilæumsfest i 2020, siger formanden for forretningsudvalget bag fejringen, tidligere bankdirektør Poul Damgaard, Aars.

Forretningsudvalget har engageret sig med museumsinspektør Maria Clement Hagstrup som koordinator, og efter mødet 6. februar, hvor repræsentanter for foreninger, ildsjæle og andre borgere med interesse for byens jubilæum kan deltage. På opstartmødet blev det vedtaget at jubilæet skulle tage udgangspunkt i sportslige, kunstneriske, historiske, musikalske og undervisningsmæssige initiativer. Forretningsudvalget lægger op til, at det bliver en folkelig fejring, som alle byens indbyggere, institutioner, foreninger, virksomheder har lyst til at tage del i.

- Men der bliver også tale om at fortælle omverdenen, hvad Aars står for som en moderne by med virkelyst og stor vækst. Gennem de snart 150 år er Aars gået fra at være en landsby til at blive en aktiv handels- og erhvervsby, siger Poul Damgaard.

Udover forretningsudvalget som består af Poul Damgaard, museumsdirektør Broder Berg, revisor Henrik Tange, tidligere erhvervskundechef Steen Engen, redaktør Thorkil Christensen og koordinator Maria Clement Hagstrup, er der nedsat en jubilæumskomite med repræsentanter for et halvt hundrede foreninger og ildsjæle fra Aars. Tanken er, at byjubilæet skal tænkes ind i planlægningen af foreningernes aktiviteter i 2020, og at det sker med ekstra dimensioner netop fordi der er jubilæum.

Byfestkomiteen har fået bevilget et tilskud på 100.000 kr. fra Vesthimmerlands Kommune til det forberedende arbejde. Tanken er, at søge flere penge til delvis gennemførelse af jubilæumsfestlighederne.

Når 1870 er udpeget som året, da Aars blev en rigtig by skyldes det optegnelser af tidligere museumsleder i Aars, Sigvald Vestergaard Nielsen, der konstaterede, at det var på det tidspunkt byen fik sin første erhvervsdrivende, Petrea Christensen, som åbnede eget bageri.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"