2000 gæster kom ind i staldene og ud i naturen: Landbrug ved Gislum åbnede dørene

Af Ture Damtoft, Onsdag, 18/09/2024 07:00

GISLUM: Søndag var dørene åbne for en familieudflugt til landbrug, hvor man kunne komme tæt på dyr, maskiner og opleve et moderne landbrug.

Ved Gislum var Jens Kristian Jensen, Stensagergaard, vært og blev nærmest overrumplet af det store antal gæster.

- Der var omkring 2000 besøgende. Vi havde en rigtig god dag med glade mennesker, og det var heldigvis det samme på de andre gårde, siger Jens Kristian Jensen.

Gæsterne kunne vandre frit rundt på gården og se hvordan de 250 malkekøer er opstaldet, hvor de små nyfødte kalve bliver plejet, og ”sparke dæk” på de store maskiner, hvor især majshøsteren og mejetærskeren imponerede.

Den lokale afdeling af Det Danske Spejderkorps havde masser af gæster, der bagte snobrød over bål. Der var en lille kørebane for traktorer til børn, og små plastikkøer der kunne rides på, men det største hit var containeren med korn. - Den er altid et hit. Der var bolsjer i den til at begynde med, men de blev hurtigt fundet. Ved siden af havde spejderne bygget en halmlabyrint, og den var også et hit. Det er jo i høj grad en dag for børn, og det, vi havde lavet i fællesskab, blev taget godt imod, siger Jens Kristian Jensen.

Svaler og insekter
Frivillige fra Haubro Træffet deltog med to traktorer og vogne og kørte uafbrudt ud i engen, omkring en gravhøj, ned til diger og vandløb og tilbage igen på en tur, der varede 10 minutter.

Turen afkræftede påstanden om, at der ingen insekter og biodiversitet er i Danmark, mener Jens Ole Rask, der var en af chaufførerne.

-Når vi holdt stille begyndte svalerne omkring os at dykke ned efter insekter, og det er jo et godt eksempel, når man har byfolk med. Så kom vi op omkring gravhøjen, hvor der er fem rævehuler, og over middag kom rådyrene ud på markerne. Det var nok det bedste, jeg har været med til. Der var mange byfolk, og det passede dem godt, at se al den natur, siger Jens Ole Rask.

Oplevelserne blev krydret med smagsprøver på oste og mælkeprodukter. Der var også travlhed ved grillen, hvor pølser blev fortæret næsten lige så hurtigt, som de kunne tilberedes. Snakken gik, smilene var store og humøret højt.

Hen på eftermiddagen begyndte det at tynde ud, og Jens Kristian Jensen, familien og de frivillige kunne puste lidt ud og begynde at rydde op.

- Der er gået mange timer med at gøre tingene klar. Mange naboer og frivillige har hjulpet, og det har jeg den dybeste respekt for. Haubro Træffets deltagelse er jeg især glad for, for de hjalp os med at vise vores indsats for natur og klima. At vi faktisk gør noget for miljøet, kunne man se i engen og på markerne, siger Jens Kristian Jensen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"