”Nutiden” i Aars er nu blevet 25 år

Af Torsten Hansen, Onsdag, 22/05/2019 07:00

Stort rykind på Dansk Nutidsmuseum

AARS: Tiderne skifter. For 25 år siden handlede mange i Aars i Løvbjerg. Der var også mange på lægterne, når Aars tørnede ud i fodboldens Jyllandsserie. Planerne for en renovering af Himmerlandsgade var på tegnebrættet. Byens ældste butik, Kleins Isenkram, fejrede 100 år, og Dansk Nutidsmuseum åbnede for første gang dørene til en helt ny type museum i Danmark.

En del af Kleins Isenkram eksisterer stadig - takket være netop Dansk Nutidsmuseum, og den udstilling samt mange andre kunne man i weekenden opleve, da nutidsmuseet fejrede 25 år på Støberivej i Aars.

Langt over 100 gæster var mødt op til den festlige begivenhed, hvor formanden for Dansk Nutidsmuseum Marius Stubberup bød velkommen, og Niels Johannesen holdt festtalen.

Niels Johannesen var med i bestyrelsen den gang museet blev indviet og kender derfor historien. Af den grund var det naturligt, at han fortalte om museets tilblivelse.

- Vi skal huske tilbage til 1987. Jeg blev ringet op af advokat Gorm Pedersen. Han havde nogle tanker, han gerne ville drøfte med mig. Han havde netop været i Canada, og der var han stødt på et meget specielt museum. Han tænkte straks, at det skulle vi også have i Aars, indledte Niels Johannesen.

- Gorm Pedersen solgte ideen til mig og flere andre. Der blev også samlet penge ind, og sat annoncer i avisen, hvor vi søgte effekter til museet. Vi arbejdede på at leje en gård, der lå hvor Jysk nu holder til. Men det blev først i maj 1994, at vi kunne åbne - i lokalerne her, berettede Niels Johannesen.

Portræt af idemand

Dansk Nutidsmuseum er et anderledes museum på flere måder. Her må man som regel gerne røre tingene, og museet er ikke bundet af at skulle opbevare al ting til evig tid.

- For eksempel var noget af det første vi fik - en brandbil. Der blev bygget en garage til den, og vi var glade for den. Men senere har vi givet den til Falck Museet, husker Niels Johannesen.

Efter jubilæumstalen trådte Nielsen Johannesen ned fra trækassen, der udgjorde talerstolen. Nu var det tid til at afsløre et portræt af idemanden bag Dansk Nutidsmuseum.

Med hjælp fra Grethe Stæhr trak han et klæde væk fra et maleri, der var ophængt ved indgangen til museet.

Bag klædet viste sig et maleri, udført af Peer Poulsen. Han har portrætteret Gorm Pedersen.

Idemanden var ikke en person der selv ønskede at komme i rampelyset, derfor findes der ikke så mange billeder af Gorm Pedersen. Men nu kan alle se ham på maleriet.

- Nu håber vi, at I alle vil gå lidt rundt og kigge på museet. I skal også gå ind forbi cafeteriaet, hvor der er kaffe og kage. Dog vil jeg anbefale, at det ikke er alle, der går derind til at begynde med, for vi har kun plads til 70 af gangen, sagde Marius Stubberup.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"