Æblekageshow på Øster Hornum Skole

Onsdag, 10/03/2010 09:34

ØSTER HORNUM: Tilbage i 1860 kom der en ny præst til Øster Hornum. Det var Jeremias Wøldike, der kom fra en stilling som kapellan på Falster. Som præst fik han af menigheden et godt ry, men det var ikke for hans præstegerning, han fik sin betydning for eftertiden. Det var som pioner som dyrker af æbletræer. Den historie har lokalhistorikere skrevet mange ord om og disse kan læses på Øster Hornums webside, og det skal der derfor ikke skrives mere om her. 
I foråret 2009 blev der i et samarbejde mellem menighedsrådet og produktionsskolen, med historisk bistand fra Lokalhistorisk Arkiv, gendannet en lille del af pastor Wøldikes æblehave, der i sin tid rummede 278 æblesorter, 243 pæresorter, 38 forskellige blommer og 40 slags kirsebær. Den gendannede æblehave er placeret lige syd for kirken, hvor i øvrigt et af de få stadigt eksisterende træer plantet af pastor Wøldike står.
En af disse sorter, nu kaldet ”Øster Hornum nr. 3”, dannede udgangspunkt for et arrangement, som Karsten Hansen fra produktionsskolen stod for i sidste uge på Øster Hornum Skole. Arrangementet gik i al korthed ud på, at 15 medlemmer af Øster Hornum Husmoderforening hver bagte en æblekage, som de hver især anså for at være det ypperste inden for genren. Det eneste fælles for kagerne var, at der til fremstillingen var brugt æblet ”Øster Hornum nr. 3”. 
De 15 æblekager blev en tidlig morgen stillet frem på ræd og række på Øster Hornum Skole, og efter Karsten Hansens lange og meget livfulde fortælling om æbler og pastor Wøldike blev eleverne, efter en opfordring om ikke at opføre sig som ældre, spidsalbuede damer på udsalg, sluppet løs i prøvesmagningen af æblekagerne. Der kunne gives fra 1 til 5 point: Hvis kagen smagte som knækbrød, var det til karakteren 1, hvis den smagte som mors æblekage var det til karakteren 2, og videre op til det nærmest himmelske kunne karakteren 5 blive givet. Børnene på skolen smagte, diskuterede seriøst hver enkelt kages kvaliteter og tildelte karakterer. 
Da stemmerne var talt op, viste det sig, at det blev kage nummer ni, som faldt bedst i elevernes smag. Og kage nummer ni var fremstillet af Else Nielsen. Opskriften lærte hun i sin tid på skolen i 1983, idet Else Nielsen fik opskriften med hjem efter en temaaften om sund mad i skolekøkkenet på Øster Hornum skole.
Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"