Årets Hus – moderne bolig, tilbage til rødderne

Onsdag, 09/12/2009 02:01

Fonden til bevarelse af gamle bygninger og miljøer i Nibe området – i daglig tale kaldet Bevaringsfonden – har netop udnævnt et nyt medlem af »familien« Årets Hus.
Valget er i år faldet på ejendommen Kærvej 10A, Nibe, som i 2006 blev overtaget af Anne Kærsgaard og Thomas Krogh. De har gennem de første par år af ejerskabet endevendt og ombygget ejendommen, så den nu fremstår som en moderne bolig på godt 130 kvadratmeter i 2 plan.
Parret fortæller i forbindelse med udnævnelsen, at arbejdet i overvejende grad er udført som selvbyggeri, godt hjulpet af Thomas’ far Niels Ove, som har bygge-erfaring fra et andet hus i Nibes gamle bydel.
Én af de store udfordringer i ombygningen var, at der i husets nordlige ende var opført en tilbygning med fladt tag, i gule sten. Denne tilbygning har parret nu integreret i huset, og den danner nu en komplet lille tilbygning der er smukt indpasset. Det samme gælder en række detaljer som »spare-en-kop« frise, metal tagrender og nedløb, skorsten og små vinduer i tagfladen mod gaden, understregede bevaringsfondens formand Evan Christensen, i forbindelse med prisoverrækkelsen.
Bygningen er optaget i »Registranten« for den gamle bydel, og beskrives her som opført i 1844 for snedkermester Jens Jensen Dreier. Senere er den kendt for at være brødrene Olesens fødehjem, nærmere betegnet Evald og Henning, sidstnævnte bedst kendt i Nibe som »Rullemand« – et navn han fik som dreng, da han som bud for en rulleforretning i Skomagergade, drog Nibe rundt med trækvogn og afleverede rulletøj.
Anne og Thomas fortæller, at der i forbindelse med ombygningen blev fundet et næsten komplet skomagerværksted, efter Evald og Henning Olesens forældre.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"